duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 august, 2022

Agenția spațială americană NASA a dat publicității o uluitoare imagine realizată de telescopul James Webb galaxiei Cartwheel (“Roata de car”), ale cărei inele se disting cu o claritate fără precedent, informează miercuri AFP, potrivit Agerpres.

Ca și Calea Lactee, astronomii cred că galaxia Cartwheel, aflată la o distanță de 500 de milioane de ani lumină, a fost cândva o galaxie în formă de spirală. Însă forma actuală s-ar datora unui eveniment spectaculos: ciocnirea cu o altă galaxie mai mică (nu este vizibilă în imagine).

Ulterior, din centrul coliziunii s-au format două inele, similare ondulațiilor în cercuri concentrice provocate de o piatră aruncată în apă. De aici numele său evocator – Roata de car.


Primul inel, situat mai aproape de centru, este foarte luminos, iar al doilea, aflat la exterior, se extinde de 440 de milioane de ani. În timpul expansiunii sale, acest inel lovește gazul din jur, declanșând formarea stelelor.

Această galaxie a fost observată anterior de telescopul spațial Hubble, însă acum, datorită capacităților în infraroșu ale telescopului James Webb, au fost dezvăluite detalii noi, ascunse până în prezent, ce pot fi văzute dincolo de o cantitate mare de praf.

Imaginea compozită, rezultată din observațiile realizate cu două instrumente științifice ale telescopului, include de asemenea alte două galaxii mai mici, precum și multe altele în fundal.

Galaxia Cartwheel se află încă într-o stare “de tranziție”, a indicat NASA într-un comunicat. Telescopul James Webb “ne oferă o perspectivă asupra stării actuale (a galaxiei), dar ne oferă totodată o idee și despre ce s-a întâmplat cu ea în trecut și despre cum va evolua în viitor”.


Telescopul James Webb, o bijuterie a ingineriei care a costat 10 miliarde de dolari, a fost lansat în spațiu în urmă cu aproximativ șapte luni și se află la o distanță de circa 1,5 milioane de kilometri de Pământ.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: