China a respins avertismentul șefului NASA potrivit căruia Beijingul ar putea „prelua” Luna ca parte a unui program militar, catalogându-l drept o defăimare iresponsabilă și precizând că mereu a militat pentru construirea unei comunități de națiuni și spațiu, transmite Euractiv.
China și-a accelerat programul spațial în ultimul deceniu, concentrându-se pe explorarea Lunii. Beijingul a realizat prima aterizare lunară fără echipaj în 2013 și se așteaptă să lanseze rachete suficient de puternice pentru a trimite astronauți pe Lună spre sfârșitul acestui deceniu.
China s-a concentrat pe dezvoltarea rachetelor Long March 9, cu o greutate la decolare de 4.140 de tone și o tracțiune de 5.760 de tone. The Long March 9 ar fi capabilă să plaseze o navă spațială de 25 de tone pe o traiectorie către Lună.
„Trebuie să fim foarte îngrijorați de faptul că China aterizează pe Lună și spune: este a noastră, stați afară”, a avertizat Bill Nelson, administratorul NASA, pentru ziarul german Bild, într-un interviu publicat sâmbătă.
Șeful agenției spațiale americane a spus că programul spațial al Chinei este unul militar și că Beijingul a furat idei și tehnologie de la alții.
„Nu este prima dată când șeful Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu din SUA a ignorat faptele și a vorbit iresponsabil despre China”, a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe. „SUA a dus constant o campanie calomnioasă la adresa eforturilor normale și rezonabile ale Chinei în spațiul cosmic, iar China se opune ferm acestor remarci iresponsabile”.
China a promovat întotdeauna construirea unui viitor comun pentru umanitate în spațiul cosmic și s-a opus oricărei curse a înarmărilor în spațiu, a mai precizat oficialul.
NASA, în cadrul programului său Artemis, intenționează să trimită o misiune cu echipaj pe orbita Lunii în 2024 și să aterizeze cu echipaj lângă polul sud lunar până în 2025. Ultima aterizare a echipajului NASA pe Lună a fost în 1972.
China plănuiește misiuni fără echipaj la polul sudic al Lunii în acest deceniu, dar este totuși încă în urma SUA în ceea ce privește experiență și tehnologia necesară misiunilor spațiale.