marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 februarie, 2022

Prima rachetă care va fi lansată de pe Marte va fi construită de compania Lockheed Martin, a anunțat luni NASA citată de Digi24.

Racheta va fi lansată în jurul anilor 2030 și va aduce pe Terra primele eşantioane prelevate de pe Marte, care vor include pietre, sedimente și probe atmosferice. O rachetă „mică şi uşoară”, potrivit termenilor folosiţi de specialiştii NASA, va fi primul vehicul spaţial fabricat de oameni care va fi lansat de pe o altă planetă.

Roverul american Perseverance, ajuns pe Marte în urmă cu un an, colectează deja eşantioane de rocă din zone considerate deosebit de interesante de către oamenii de ştiinţă. Obiectivul misiunii Perseverance este acela de a găsi urme de viață pe Marte. 


Eşantioanele însă trebuie să fie analizate în laboratoare terestre, mai sofisticate decât orice instrumente de analiză care ar putea fi trimise pe Marte, scrie Agerpres. Astfel, mostrele marţiene vor fi recuperate şi trimise spre Terra cu ajutorul unui sistem tehnologic complex, din care racheta atribuită Lockheed Martin Space constituie un element central.

Contractul pentru fabricarea Sistemului Integrat al Vehiculului de Lansare de pe Marte („Mars Ascent Vehicle Integrated System”) are o valoare potenţială de 194 de milioane de dolari, a anunţat NASA într-un comunicat.

„Piesele acestui puzzle încep să se aşeze pentru a ne aduce pe Pământ primele eşantioane colectate vreodată de pe o altă planetă”, a declarat Thomas Zurbuchen, coordonatorul misiunilor ştiinţifice din cadrul NASA.

Potrivit NASA, o misiune va fi lansată cel mai devreme în 2026 pentru a trimite pe Marte acea minirachetă, cu un alt rover ce va avea misiunea de a recupera eşantioanele lăsate pe scoarţa marţiană de Perseverance.


Odată ce eşantioanele vor fi plasate în interiorul rachetei, aceasta va decola pe verticală pentru a ajunge pe o orbită în jurul planetei Marte. Cutia în care se vor afla eşantioanele va fi captată apoi de un alt vehicul spaţial, trimis în prealabil pe orbita marţiană. Acel vehicul spaţial va efectua călătoria finală spre Terra.

Vehiculul spațial şi roverul creat pentru recuperarea eşantioanelor marțiene vor fi dezvoltate sub coordonarea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: