Armistițiu cosmic la ostilitatea ruso-americană de pe Pământ: NASA și Agenția spațială a Rusiei, Rosatom, au semnat un acord pentru integrarea zborurilor spre Stația Spaţială Internaţională (ISS). Astonauții ruși vor putea zbura acolo cu rachete americane și, viceversa, astronauții americani vor putea folosi rachetele rusești Soyuz, potrivit Reuters.
Primele zboruri integrate vor avea loc în septembrie, a comunicat NASA (Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială a SUA). Astronautul american Frank Rubio va fi lansat în spaţiu împreună cu cosmonauţii ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin, de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, utilizat de Rusia.
În schimb, cosmonauta rusoaică Anna Kikina va decola spre ISS cu o navă SpaceX Crew Dragon de la centrul spaţial Kennedy al NASA, din Florida, împreună cu doi astronauţi americani.
„Acordul este în interesul Rusiei şi al Statelor Unite şi va promova dezvoltarea cooperării în cadrul programului ISS”, a spus Rosatom, adăugând că astfel se va facilita „explorarea spaţiului cosmic în scopuri paşnice”, potrivit Reuters.
Ostilitatea terană și concesiile din spațiul cosmic
NASA și Roscosmos, partenerii principali ai stației spațiale veche de două decenii, au căutat de ani de zile să reînnoiască zborurile de rutină cu echipaj integrat, ca parte a alianței civile de lungă durată a agențiilor.
Acordul încheiat acum este una dintre ultimele legături de cooperare dintre Statele Unite și Rusia, pe fondul tensiunilor produse de războiul din Ucraina.
După finalul programului navetelor spațiale americane în 2011, SUA s-au bazat pe rachetele rusești Soyuz, pentru a trimite astronauți americani la stația spațială până în 2020. Atunci, capsula Crew Dragon de la SpaceX (a lui Elon Musk) a resuscitat capacitatea de transport spațial uman a NASA, pentru zborurile de rutină spre ISS din Florida.
Anna Kikina, singura femeie din echipa astronauților ruși, s-a antrenat la Houston pentru misiunea ISS, cât încă acordul era pe cale de a fi semnat.
Cu puțin timp înainte de anunțarea acordului, președintele Vladimir Putin l-a înlocuit pe șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, cu Iuri Borisov, fost vice prim-ministru și adjunct al ministrului apărării.
***