vineri

19 aprilie, 2024

26 iunie, 2021

Schimbarea Directoratului de la Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, îngrijorează mediul energetic, pentru că nici unul dintre noii membri numiți vineri „nu are legătură cu domeniul”, potrivit lui Răzvan Nicolescu, președintele  Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

„Îngrijorează că niciunul dintre cei numiți la conducerea Transelectrica nu are legătură cu domeniul energetic. Starea Traselectrica va afecta grav tot sectorul energetic, fiind vorba de cea mai strategică companie energetică românească”, a scris Răzvan Nicolescu pe pagina sa de Facebook.


„Fără un operator de trasport și sistem performant putem considera tranziția energetică ca și ratată”, a conchis Răzvan Nicolescu, care a fost partener Deloitte și este membru în Consiliul   EIT – European Institute of Innovation and Technology.

Responsabilitatea strategică a Transelectrica

Transelectrica (TEL) administrează magistralele naționale de transport de elecrticitate și are responsabilitatea echilibrului dintre resurse și consum, ca și pe cea a interconectării cu rețelele europene.

Una dintre responsabilitățile cruciale ale companiei este dezvoltarea rețelei naționale astfel încât să poată prelua electricitatea produsă de capacitățile noi, fără de care România riscă să rămână importator net, în ciuda potențialului natural imens de care dispune.

(Citiți și: „Avem energie verde, n-avem rețea la care să o racordăm: primele parcuri eoliene cu pile de combustie de hidrogen așteaptă investițiile Transelectrica”)

La câteva zile după ce a fost numit, pe un termen de 4 luni, Consiliul de supraveghere al Transelectrica a decis schimbarea Directoratului companiei, care fusese numit în noiembrie pentru 4 ani, atunci când prim ministru era Ludovic Orban, rivalul actualului premier Florin Cîțu la șefia PNL.


De altfel, „metoda 4 luni” de subordonare politică a conducerilor companiilor de stat are deja vechime de câțiva ani.

Metoda pune piedici serioase parcursului României spre statutul de țară membră a Organizației pentru Colaborare și Dezvoltare Economică (OCDE).

(Citiți și: „„Metoda 4 luni”: Guvernul blochează drumul României spre OCDE, clubul celor mai respectate ţări ale lumii”)

În 2018, fenomenul căpătase o amploare anormală. De exemplu, o frumoasă casieră a fost  promovată la cancelaria premierului  și ca reprezentantă a Statului în consiliul de administrație al Rompetrol.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: