luni

4 iulie, 2022

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 iunie, 2021

Transelectrica (TEL), operatorul sistemului național energetic (SEN) a primit cereri de avize tehnice racordare pentru patru parcuri eoliene în Județul Tulcea, care vor produce energie și cu pile de combustie cu hidrogen, însă Transelectrica nu mai poate prelua cantități suplimentare de electricitate din Dobrogea.

Avizele tehnice de racordare (ATR) sunt solicitate, teoretic, înaintea începerii construcției, dar Transelectrica încă mai caută soluții. La Cobadin – Fântânele funcționează deja cel mai mare parc eolian terestru  din Europa.


Centralele pentru care s-a cerut avizul de racordare sunt de o puterea totală de circa 300 MW, fiecare având instalate și câte 2 pile de combustie cu hidrogen, cu o capacitate instalată de circa 0,2 MW, potrivit unui răspuns dat de Transelectrica la solicitarea e-nergia.

Pilele de combustie cu hidrogen produc energie electrică și ar fi de așteptat ca investitorii în regenerabil să pună și capacități de electroliză pentru a putea produce hidrogen verde, care să poate fi utilizat apoi și pentru producția de energie electrică în pila de combustie, potrivit sursei citate.

Capacitatea pilelor de combustie cu H2 este suficient de mică pentru ca e-nergia să considere inițiativa drept un experiment. Transelectrica spune că „în prezent este în curs elaborarea studiului de soluție”.

Transelectrica nu are date referitoare la racordarea instalațiilor de stocare în rețele de distribuție, cu excepția instalațiilor de stocare care au fost puse la CEE Cobadin (1MW) și la CET Arad (2 x 1 MW).

O rețea sufocată de proiectele noi în Dobrogea


Din Dobrogea, Transelectrica (TEL) nu mai poate „evacua” noi cantități de energie electrică, din cauza limitării tehnice a rețelei, potrivit oficialilor companiei.

„În sud-est nu se mai poate integra nimic fără alte investiții” (în rețeaua națională), a spus Daniela Bolborici, managerul de dezvoltare rețea a companiei, la cea mai recentă conferință CursDeGuvernare pe teme energetice.

„Avem pentru evacuarea producției din zona de sud-est a țării, unde se prevede realizarea de centrale eoliene și extinderea centralei de la Cernavodă, în acord cu Planul pentru Schimbări Climatice”, a precizat Daniela Bolborici.

(Citiți și: „Chiar are România o strategie pentru noua ecuație energetică europeană, care va modifica actuala paradigmă industrială?”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Sunt planificate o linie nouă Cernavodă-Sâlpu, trecerea la 400 kw de la Sâlpu la Brazi vest, iar linia Stejaru Gheorghieni va fi reconductată”, potrivit oficialului citat.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: