26 iunie, 2021

Monumentul Energiticianului de la Barajul Vidraru

Abia numit, provizoriu, pentru 4 luni noul Consiliu de Supraveghere al operatorului sistemului national energetic, Transelectrica (TEL), a demis vineri Directoratul companiei, numit în noiembrie 2020 pe 4 ani.

Au fost demiși  Cătălin Nițu, Ovidiu Anghel, Corneliu-Bogdan Marcu, Andreea-Mihaela Miu, și Marius-Viorel Stanciu.

Au fost numiți, potrivit „metodei 4 luni” de control al conducerilor companiilor de stat:  Bogdan Toncescu (care va fi și director general), Ionuț-Bogdan Grecia, Adrian Moraru, Cătălin-Constantin Nadolu și  Marius-Viorel Stanciu.


Marți, Secretariatul General al Guvernului (SGG), acționarul majoritar al Transelectrica (cu  peste 58% din acțiunile TEL) a impus numirea noului Consiliu de supraveghere.

Mulți investitori la Bursă suspectează că este vorba de o rotație a cadrelor apropiate unuia sau altuia dintre liderii PNL aflați în competiție pentru șefia partidului, fostul premier Ludovic Orban și actualul premier Florin Cîțu.

Secretarul general al Guvernului este Tiberiu Horațiu Gorun, este el însuși un apropiat al premierului Florin Cîțu. Foștii membri ai Consiliului de Supraveghere ar putea cere despăgubiri companiei conform contractelor de mandat.

Justificarea unei demiteri intempestive

Motivul invocat de raportul companiei trimis la Bursă este:


„urmare a constatării încălcării prevederilor legale și statutare aplicabile funcționării Directoratului ce a avut drept consecință lipsirea de caracterul deliberativ care este esențial pentru activitatea și deciziile Directoratului, astfel cum este reglementat de prevederile legale și statutare și așteptat de către acționarii Companiei, efectele negative potențiale ale unei astfel de conduite manifestându-se în concret cu prilejul respingerii situațiilor financiare la 31.12.2020, respingerii propunerii de repartizare a profitului la 31.12.2020, precum și revocării de către Adunarea generală a acționarilor în data de 22.06.2021 a membrilor Consiliului de Supraveghere”.

Actualul guvern nu este la prima aplicare a metodei „4 luni” în domeniul energetic.

(Citiți și: „„Metoda 4 luni”: Directorii interimari, schimbați cu alți interimari, la Romgaz”)

În 2018, fenomenul căpătase dimensiuni anormale. De exemplu, o frumoasă casieră fiind  promovată la cancelaria premierului  și ca reprezentantă a Statului în consiliul de administrație al Rompetrol.

Mult mai serios însă, metoda pune piedici serioase parcursului României spre statutul de țară membră a Organizației pentru Colaborare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: