joi

25 aprilie, 2024

20 ianuarie, 2023

Germania susține că va avea nevoie de un acord între aliați pentru a da undă verde livrării tancurilor Leopard, de fabricație germană, Ucrainei, a declarat ministrul apărării, precizând că la reuniunea miniștrilor NATO de la baza aeriană americană Ramstein, de vineri, nu s-a ajuns la nicio concluzie pe această temă, transmite Reuters.

Reuniunea de vineri a fost a treia, de la începutul conflictului, în acest format numit „Ramstein”. Miniştrii apărării şi înalţi responsabili militari din 50 de ţări s-au întâlnit sub coordonarea secretarului american al apărării Lloyd Austin.

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius nu a precizat, însă, ce fel de acord al aliaților trebuie obținut și nici care dintre aliați s-ar opune livrării de către Germania a tancurilor Leopard către Ucraina.


Kremlinul a reacționat, precizând că tancurile furnizate de țările occidentale nu vor schimba cursul conflictului, iar Occidentul va regreta că se „amăgește” că Ucraina ar putea câștiga pe câmpul de luptă.

Statele Unite și Finlanda au anunțat un nou ajutor militar, înainte de adunarea de la baza aeriană Ramstein, unde principalul subiect de discuție a fost dacă Germania va permite exportul tancurilor sale Leopard 2, folosite de armatele din întreaga Europă, către Ucraina.

(Citește și: ”Un grup de 11 state NATO au convenit noi donații de arme către Ucraina”)

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a precizat că nu poate spune când va fi luată o decizie cu privire la tancuri, dar că Germania este pregătită să se miște rapid dacă există un acord între aliați.

„Toate argumentele pro și contra trebuie cântărite cu mare atenție”, a spus Pistorius, adăugând că problema a fost discutată vineri, dar nu a fost luată nicio decizie.


Guvernul cancelarului Olaf Scholz a părut reticent să autorizeze exportul tancurilor Leopard 2 din țările care le folosesc, de teamă ca gestul să nu fie considerat de Rusia o provocare.

Unii aliați, inclusiv Ucraina, spun că preocuparea Germaniei este deplasată, Rusia fiind deja pe deplin angajată în război.

„Trebuie să ne grăbim. Timpul trebuie să devină arma noastră. Kremlinul trebuie să piardă”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy, la începutul reuniunii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: