20 ianuarie, 2023

Un grup de 11 țări membre ale NATO, participante joi la o reuniune în Estonia destinată sporirii ajutorului militar pentru Ucraina, au convenit să ofere acesteia noi arme și au semnat o declarație comună în care cer și altor state să-și intensifice ajutorul pentru armata ucraineană, în special cu tancuri și alt armament greu, relatează agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Reuniunea donatorilor de arme pentru Ucraina s-a desfășurat la inițiativa ministrului britanic al apărării Ben Wallace și a omologului său eston Hanno Pevkur. Întâlnirea a avut loc la baza militară estonă Tapa, cu o zi înaintea unei reuniuni extinse la baza militară americană Ramstein din Germania, la care circa 50 de țări angajate în susținerea militară a Ucrainei vor discuta și sunt așteptate să anunțe noi livrări de arme către Kiev.

După ce luni Marea Britanie a confirmat un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, inclusiv 14 tancuri Challenger 2, obuziere, muniții, blindate, drone, rachete ghidate și antiaeriene, ministrul Wallace a declarat joi în Estonia că acest ajutor va fi suplimentat cu încă 600 de rachete Brimstone.


“Pot spune că vom trimite alte 600 de rachete Brimstone în teatrul de operațiuni, care vor fi incredibil de importante pentru a ajuta Ucraina să domine pe câmpul de luptă”, a declarat ministrul britanic al apărării.

La rândul ei, Danemarca a anunțat după aceeași reuniune că va ceda Ucrainei cele 19 obuziere Caesar pe care le-a comandat din Franța. Dintre acestea, numai câteva au fost livrate până în prezent.

Un ajutor militar substanțial a fost anunțat și de Estonia, care va trimite Ucrainei un nou pachet de artilerie grea de 155 mm, muniții pentru tunurile de 122 mm și lansatoare de grenade antitanc.

Estonia aduce astfel la 1% din PIB-ul său ajutorul militar oferit Ucrainei și le-a sugerat celorlalte state din UE să-i urmeze exemplul. La conferința de presă ulterioară reuniunii, ministrul eston al apărării Hanno Pevkur a spus că dacă UE ar aloca 1% din PIB-ul său pentru a ajuta militar Ucraina, acest ajutor ar ajunge la circa 150 de miliarde de euro.


Polonia a comunicat la rândul ei că va trimite Ucrainei tunuri antiaeriene și 70.000 de obuze. În acest timp, la Varșovia, premierul polonez Mateusz Morawiecki a evocat posibilitatea ca Polonia să ofere Ucrainei tancuri Leopard 2 fără a mai aștepta să primească acordul de re-export din partea Berlinului.

Declarația sa ar putea pune presiune pe Germania să accepte în cele din urmă livrarea unor astfel de tancuri Ucrainei sau măcar să-și dea acordul ca alte țări ce au astfel de tancuri în dotare să le ofere Kievului. Ucraina cere insistent tancuri Leopard, subiect ce va fi în centrul discuțiilor de vineri la Ramstein.

Potrivit ministrului lituanian al apărării Arvydas Anusauskas, mai multe țări vor anunța vineri “sigur” trimiterea unor tancuri Leopard către Ucraina, iar în total la reuniunea din Germania vor fi promise Kievului sute de blindate.

La reuniunea din Estonia au participat miniștrii apărării din Marea Britanie, Lituania și Estonia, precum și reprezentanți din Danemarca, Republica Cehă, Olanda, Germania, Slovacia, Spania, Polonia și Letonia. Cele două țări din urmă aveau prevăzută de asemenea prezența miniștrilor lor ai apărării, dar aceștia nu au putut efectua deplasarea din cauza condițiilor meteo.

La finalul reuniunii, țările participante au publicat o declarație pe care au denumit-o “Angajamentul de la Tallinn”, capitala estonă.

“Vom continua împreună să sprijinim Ucraina pentru a trece de la rezistență la expulzarea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean”, se arată în text. Pentru aceasta, adaugă semnatarii, Ucraina are nevoie de “tancuri grele, sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, operând împreună cu grupuri de artilerie, precum și de elemente de înaltă precizie pentru a ținti logistica și unitățile de comandă rusești în teritoriul ocupat”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: