vineri

29 martie, 2024

12 ianuarie, 2023

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat miercuri că Polonia va oferi Ucrainei o companie de tancuri germane Leopard – dar că va face acest lucru ”doar împreună cu aliații săi”, relatează BBC.

companie este formată din 14 tancuri. În total, Polonia, deține aproape 250 de tancuri „Leopard 2” germane, cu diferite modificări. Leopard este un tanc greu, de luptă, care ar apărea pentru prima dată pe frontul din Ucraina, dacă producătorul – Germania – își dă acceptul pentru transfer.

Ucraina a primit tancuri, dar de fabricație sovietică

Președintele Zelenski a cerut occidentului de la începutul invaziei Rusiei ajutor militar în armament greu produs de Occident, care însă i-a fost refuzat, în special de Germania.


Statele fost comuniste au trimis Ucrainei tancuri de fabricație sovietică, din propriile stocuri, dar niciodată blindate grele produse în Occident.

Guvernul de la Berlin a afirmat constant că furnizarea de armament greu Ucrainei ar reprezenta o escaladare a conflictului și un potențial pretext pentru Vladimir Putin să extindă conflictul peste granițele Ucrainei.

O coaliție pentru livrarea de arme grele

”O companie de tancuri Leopard va fi transferată ca parte a acțiunilor coaliției de aliați ai Ucrainei. Vrem să fie o coaliție internațională”, a declarat Duda miercuri, la Lvov, după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Ne așteptăm la o decizie comună a occidentului. Doar un singur stat cu Leopard nu ne va putea ajuta, pentru că noi ne luptăm cu mii de tancuri rusești […] Nu vreau să numesc în mod specific statele, dar așteptăm astăzi un alt semnal pozitiv din partea unui alt stat cu privire la livrările de tancuri moderne de tip occidental către noi”, a declarat și președintele Volodimir Zelenski.

Germania așteaptă undă verde din Statele Unite


Germania este statul de la care se așteaptă ”semnalul pozitiv”. Cancelarul Olaf Scholz spunea la începutul săptămânii că este convins de nevoia coordonării livrărilor de arme către Ucraina. Cu o zi înainte, ministrul Economiei, Robert Habeck, a afirmat că Berlin nu poate exclude trimiterea de tancuri grele în Ucraina.

Germania însă așteaptă o decizie a Statelor Unite în ceea ce privește livrarea de armament greu. Problema este că SUA nu par să se grăbească cu o decizie.

Franța, Germania și SUA au anunțat în urmă cu o săptămână că trimit Ucrainei vehicule blindate, categorie de armament inferioară – ca putere de foc și blindaj – tancurilor de luptă grele.

Declarațiile din Polonia și Germania au fost o reacție a deciziei anunțate de Marea Britanie de a trimite tancuri de producție proprie, Challenger, în Ucraina, un anunț care prinde pe picior greșit statele membre UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: