duminică

5 mai, 2024

13 ianuarie, 2023

Finlanda este dispusă să își extindă asistența militară către Ucraina trimițând tancuri de luptă Leopard 2, a declarat joi președintele Sauli Niinistö.

În declarațiile făcute agenției de presă STT, preluată de Politico, Sauli Niinistö a adăugat că Finlanda este pregătită să contribuie în cazul în care se stabilește un pachet comun european de apărare pentru Ucraina.

Leopard, posibil în pachetul 12 de ajutor pentru Ucraina

Poziția reflectă comentariile recente ale altor personalități politice finlandeze de rang înalt. Mministrul Apărării Mikko Savola a anunțat sâmbăta trecută că Finlanda își pregătește cel de-al 12-lea pachet de ajutor în Ucraina și ia în considerare trimiterea de tancuri de luptă.


Și președintele Comisiei de apărare a parlamentului finlandez, Antti Häkkänen, a spus că Finlanda este pregătită să livreze tancuri de luptă Ucrainei. Dar într-un interviu recent, el a spus că marile țări NATO, precum Franța și Germania, trebuie să preia conducerea.

Președintele Sauli Niinistö a precizat: „Numărul de tancuri care urmează să fie trimise în Ucraina nu poate fi mare, deoarece Finlanda se învecinează cu Rusia și nu face parte din NATO”.

Finlanda deține aproximativ 200 de tancuri de luptă principale Leopard 2 – aproximativ o zecime din totalul acestui tip de armă din Europa.

Polonia deschide drumul tancurilor Leopard către Ucraina

Există restricții impuse la reexportul tancurilor de fabricație germană, iar Berlinul a fost reticent să până acum să aprobe transfer de armament german greu la Kiev, chiar dacă acesta provine dintr-un alt stat membru al UE.


Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat miercuri că o „companie poloneză de tancuri Leopard pentru Ucraina va fi transferată ca parte a construirii unei coaliții internaționale”. El a precizat că „o astfel de decizie este deja luată în Polonia”.

Ca răspuns la comentariile lui Duda, vicecancelarul german și ministrul economiei Robert Habeck, care supraveghează și controlul exporturilor de arme, a respins temerile că Germania ar putea să nu permită acest lucru. El a spus că „Germania nu ar trebui să stea în cale atunci când alte țări iau decizii pentru a sprijini Ucraina”.

Cu toate acestea, cancelarul Olaf Scholz spune că Germania trebuie să coordoneze îndeaproape astfel de pași cu Statele Unite.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: