luni

15 iulie, 2024

7 iunie, 2023

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au depus miercuri la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă ”Îndrăznesc să susţin educaţia”, prin care solicită alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, începând de anul viitor, și creșterea imediată a salariilor profesorilor.

Moțiunea nu are șanse să treacă, dar și dacă ar fi votată, plecarea ministrului Ligia Deca nu este obligatorie.

Semnatarii moţiunii atrag atenția că ”România se află într-una dintre cele mai serioase crize sociale din ulimii 18 ani”.


Parlamentarii din Forţa Dreptei şi din USR au depus astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, moţiunea simplă cu titlul Îndrăznesc să susţin educaţia, în contextul grevei şi protestelor cadrelor didactice.

Anunţul depunerii moţiunii a fost făcut de deputatul Alexandru Kocsis, deputat Forţa Dreptei, care a solicitat majorităţii parlamentare adoptarea moţiunii şi satisfacerea revendicărilor cadrelor didactice.

”Sute de mii de cadre didactice şi persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ se află în grevă din data de 22 mai. Această grevă nu a apărut de nicăieri. S-au transmis nenumărate semnale de avertisment Guvernului cu privire la subfinanţarea cronică a Educaţiei şi salariile total neatractive ale profesorilor. Subfinanţarea educaţiei a condus la rezultate dezastruoase pentru România”, afirmă parlamentarii semnatari ai moțiunii.

Aceştia cer ”luarea tuturor măsurilor necesare în vederea pregătirii bugetului pentru anul 2024 în conformitate cu Programul de guvernare, care să cuprindă minimum 18% din bugetul naţional (6% din PIB)” alocat sistemului de Educație.

(Citește și: „Sindicatele din Educație: 86,93% din cei care au semnat pentru greva generală continuă protestul; majoritatea celor care au renunțat nu erau membri de sindicat„)


De asemenea, solicită ”creşterea de îndată a salariilor profesorilor conform principiului «salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic”.

Sindicaliştii din Educaţie sunt în cea de-a treia săptămână de grevă și au anunțat pentru joi sau vineri un marș la care vor participa peste 20.000 de angajați din unități de învățământ din toată țara.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: