6 iunie, 2023

De la adoptarea ordonanţei conținând majorarea cu 1.000 de lei brut a salariilor profesorilor, peste 15.000 de angajați din Educație ar fi renunțat la grevă. Datele au fost oferite de ministrul Ligia Deca, marți, după discuțiile purtate cu liderii sindicalui și asociații ale părinților și elevilor, în încercarea găsirii unui compromis pentru păstrarea calendarului examenelor naționale.

Nu s-a ajuns la nicio concluzie în ceea ce privește data la care vor fi susținute examenele naționale, întrucât sindicatele nu aveau mandat pentru a discuta acest subiect.

Procentul celor care sunt încă în grevă depăşeşte 52%, dar în o mie de unităţi niciun angajat nu se mai află în grevă, ministrul Educației, în încercarea de a demobiliza greviștii.


”De exemplu, avem judeţe care au în jur de 25% participare din total personal – mă refer aici la Prahova şi avem şi judeţe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%”, a declarat Ligia Deca.

Reamintim că o grevă poate fi organizată cu acordul scris a cel puțin jumătate din membrii sindicatelor, conform Legii Dialogului social din 2022.

În situația în care, după declanșarea grevei, mai mult de jumătate din numărul angajaților/lucrătorilor care au hotărât declararea grevei renunță în scris la grevă, aceasta încetează.

Art. 153 (1) precizează:


În situația în care, după declanșarea grevei, mai mult de jumătate din numărul angajaților/lucrătorilor care au hotărât declararea grevei renunță în scris la grevă, aceasta încetează.

La momentul de vârf al conflictului de muncă, se aflau în grevă aproximativ 70% din angajații din Educație.

Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret” a declarat înaintea întâlnirii că discuțiile de la Ministerul Educației nu reprezintă o nouă rundă de negocieri, solicitările greviștilor depășind oricum competențele ministrului.

Negocierile dintre coaliția de guvernare și sindicate vor fi reluate miercuri.

Soluție pentru a păstra calendarul Bacalaureatului: echivalarea probelor de competențe cu media din timpul liceului

Ligia Deca a declarat ulterior, la Europa FM, că una dintre soluțiile pentru a încerca păstrarea calendarulului Bacalaureatului ar fi echivalarea probelor de competențe de la Bacalaureatul 2023 cu notele obținute de elevi în timpul liceului.

„Putem echivala probele de competențe cu notele de pe parcursul liceului”, măsură aplicată de minister în timpul pandemiei, a declarat Ligia Deca.

„Nu cred ca este o soluție ideală, cred că trebuie date acele probe, dar dacă vom ajunge în acea situație vom merge pe soluții pe care le-am mai testat deja”, a adăugat ministrul Educației.

probele de competență de la Bacalaureat, care ar trebui să înceapă luni, ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului. „Putem echivala probele de competențe cu notele de pe parcursul liceului”, măsură aplicată de minister în timpul pandemiei, a declarat Ligia Deca, la Europa FM.

„Nu cred ca este o soluție ideală, cred că trebuie date acele probe, dar dacă vom ajunge în acea situație vom merge pe soluții pe care le-am mai testat deja”, a continuat Deca.

Calendarul Bacalaureatului:

  • 29 mai – 02 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen (înscrierile au fost prelungite până pe 9 iunie)
  • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 12 – 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 14 – 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 14 – 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 19 – 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 4 – 6 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Părinții așteaptă un compromis pentru menținerea calendarului examenelor naționale

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a declarat marți că ar trebui să fie găsită rapid o soluţie de „compromis”, astfel încât examenele naţionale să fie susţinute potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

„Sigur că este îndreptăţită (n.r. greva profesorilor), sigur că aceşti profesori sunt nemulţumiţi, sigur că sunt umiliţi prin salarizare în special – un profesor debutant 2.400 de lei….Totul trebuie să aibă o limită şi limita înseamnă că trebuie să venim în sprijinul acestor copii astfel încât să de examenele în special cei care sunt deja pre-admişi la universităţile din spaţiul european şi nu numai şi să nu le punem stop unor viitoare cariere profesionale. (…) Sunt de acord cu greva profesorilor. Este sută la sută îndreptăţită. Toată lumea este solidară, toţi suntem convinşi că şcoala trebuie să îşi revină şi îşi revine doar în situaţia în care vom avea profesori buni în sistem”, a declarat Cristache, citat de Agerpres.

Un punct de vedere similar a exprimat, la TVR, și președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE), Miruna Croitoru: „Susținem profesorii în acest demers, ne dorim ca toate revendicările lor să fie concretizate în legislație și să vorbim într-adevăr despre o reformă în partea de finanțare a educației. Cu toate acestea, elevii ne transmit îngrijorarea lor față de examenele naționale, față de încheierea situației școlare și tocmai de aceea ne vom adresa direct decidenților, Guvernului României, pentru ca aceștia să soluționeze cât mai repede problema pentru ca examenele să nu fie afectate”.

Continuă protestele în stradă

În mai multe orașe din țară profesorii aflați în grevă au organizat și marți proteste în stradă. Peste 2.000 de sindicalişti au manifestat, marţi, în faţa Prefecturii ieşene, cerând majorarea salariilor în învăţământ.

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă, a declarat în faţa manifestanţilor, că bătălia este una grea şi dificilă, dar că profesorii nu vor face compromisuri.

„Această grevă va intra în cărţile de istorie. Depinde de noi cum vom intra, fie o facem ca pierzători, fie vom intra ca învingători. Nu facem compromisuri şi nu ne vindem pentru un voucher”, a afirmat liderul sindical ieşean.

Pentru joi, 8 iunie, greviștii din Educație anunță un nou miting, la București, cu participarea a peste 15.000 de angajați din sistem veniți din toată țara, așa cum s-a întâmplat în zilele de miercuri din primele două săptămâni de grevă.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: