sâmbătă

13 iulie, 2024

1 iunie, 2023

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Chișinău, că Guvernul a oferit tot ceea ce au cerut profesorii şi că speră ca dascălii să revină la şcoală, începând de marţi.

Deși oferta fusese refuzată de sindicatele din Educație, Guvernul, întrunit joi în ședință extraordinară, a aprobat o OUG cu majorarea de 1.000 de lei brut acordată profesorilor pentru a-i convinge să închidă greva generală.

Ulterior au avut loc noi negocieri. Marius Nistor, președintele Spiru Haret, a explicat că profesorii a cerut miercuri seara, când au refuzat oferta majorării cu 1.000 de lei brut, ca grila finală să fie aplicată în integralitate de luna aceasta. „Nu există alt mandat, nu avem ce discuta”, a completat acesta.


”Oamenii au semnat, și-au asumat prin semnătură această grevă. Oamenii decid când se va ieși din grevă”, a declarat și Simion Hăncescu, președintele FSLI, întrebat ce se va întâmpla în continuare.

(Citește și: ”OUG adoptată, creștere cu 1.000 de lei a salariului de bază al profesorilor – dar greva din Educație continuă, oferta a fost refuzată”)

Klaus Iohannis: Prima dată când educaţia a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu, România Educată

„Întreaga clasă politică a neglijat educaţia timp de 30 de ani aproape. Prima dată când educaţia a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu România Educată. Ştim cu toţii că educaţia se face cu mult entuziasm, cu multă dăruire, este foarte valoroasă, dar nu vine pe gratis şi dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De asta oamenii au foarte supăraţi când, în Parlament, din proiectul de lege a fost scoasă exact partea cu salarizarea, fiindcă acolo, iniţial, a fost prevăzut într-un articol că salarizarea în învăţământ, la nivel de debutant începe de la salariul mediu pe economie. Cred că este de foarte mult bun simţ să nu începe de sus, să începi din medie. Când a fost scos acest articol oamenii s-au simţit jigniţi şi de aceea am spus, din capul locului, că solicitările lor sunt legitime. Odată şi odată trebuie să vedem că li se cuvine mai mult decât au primit până acum. Asta este partea de bază, principială”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de News.ro, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul celei de-a doua reuniune a Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova.

”Guvernul a avut grijă să rezolve pe termen scurt, mediu şi lung ”

„După ce s-a negociat în repetate rânduri, şi după ce au fost la mine şi am discutat cu Guvernul, cred că s-a văzut că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat un pic abordarea. Guvernul a decis să le acorde în principiu două lucruri importante.

Primul, care nu este foarte dezbătut în public, dar mie mi se pare cel mai important este recunoaşterea prin act normativ a dreptului de a avea o grilă de salarizare care porneşte de la salariu mediu pe economie. Şi asta îi va pune pe dascăli exact acolo unde le este locul natural în ecosistemul economic. Acest lucru a fost garantat deja prin ordonanţa de urgenţă care s-a dat astăzi.


Al doilea lucru, tot uşor de înţeles, oamenii au spus – bun şi până atunci? Până atunci există creşterile salariale care au fost statuate astăzi prin ordonanţă de urgenţă, prin care cadrele didactice primesc lunar 1.000 de lei în plus la salariu şi personalul nedidactic primeşte 400 lei lunar.

Guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu şi lung grila de salarizare care va fi în noua lege a salarizării unice, dar a avut grijă şi pe termen scurt să existe această compensaţie în plus, fiindcă oamenii au spus, pe bună dreptate, când va apărea noua lege? Şi Guvernul a introdus în această ordonanţă că legea, chiar dacă apare poate mai târziu şi se acordă aceste creşteri doar în tranşe, totuşi  se garantează că la nivelul anului 2024 cel puţin 40% din această creştere pe noua grilă va fi realizată efectiv. Deci sunt trei lucruri foarte importante”, mai completat Iohannis.

(Citește și: ”UPDATE / Sindicatele din Educație resping oferta de creștere a salariului cu 1.000 de lei brut. Ei cer acum 60%”)

Klaus Iohannis: Sper ca oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă

„Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi media, Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă, indiferent de cum se negociază.

De ce? Fiindcă noi toţi, şi eu şi Guvernul şi coaliţia, au înţeles că sunt solicitări legitime şi le garantează indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor. Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă. Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris prin ordonanţă garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis. Atunci eu cred că foarte mulţi dascăli care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac”, a mai afirmat Iohannis.

”În ce temei să mai continuie greva?”

„În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?”, s-a întrebat şeful statului.

„Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bac şi să meargă la universităţi. Deci îi pune în dificultate? E  o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal”, a conchis preşedintele Iohannis.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: