duminică

26 mai, 2024

21 septembrie, 2022

Mobilizarea rezerviștilor din Rusia, decisă de Vladimir Putin în replică la contra-ofensiva trupelor ucrainene, a amplificat tensiunea pe piețele financiare globale, provocată de așteptările privind încă o majorare substanțială a dobânzii de referință a Federal Reserve (Fed, banca centrală a SUA).

Acțiunile companiilor rusești își continuau căderea, miercuri după amiază (-4,7% Rosneft și -2,6% Gazprom), după decizia mobilizării, care nu a produs, însă, decât o depreciere de complezență a rublei rusești, dimineață, imediat după anunț.

Politica băncii centrale a Rusiei a făcut din rublă cea mai performantă monedă din lume în acest an, potrivit Reuters.


Indicii marilor burse europene au recuperat, de asemeni, după căderea inițială în urma anunțului de la Kremlin și se învârteau în jurului lui 0% (-0,05% DAX la Frankfurt, +0,17% CAC 40 la Paris, dar +0,86% FTSE 100 la Londra), în așteptarea deciziei Fed.

Piețele se așteaptă ca Federal Reserve (Fed) să opereze încă o majorare substanțială de 75 de puncte de bază (trei sferturi de procent) a dobânzilor sale de referință la dolar, până la 3,00 – 3,25%.

Grijile iscate de inflație contează pentru strategii monetari ai Fed mai mult decât teama de recesiunea care ar putea fi declanșată de creșterea costului creditelor.

Pe de altă parte, tensiunile provocate de Rusia au sporit tensiunea pariurilor pe atractivitatea titlurilor de stat considerate refugii solide.


Deși „bund”-urile germane și bond-urile americane sunt considerate astfel de titluri, investitorii le vând pentru că pariază pe creșterea dobânzilor în continuare. Ca urmare randamentele scad, pentru că sunt invers proporționale cu prețul

Randamentul bund-urilor germane pe 10  ani au scăzut până la  1,87% .

Randamentul titlurilor americane pe 10 an scăzuse, de asemeni, de marți seara, tot din cauza zvonurilor persistente care anunțau mobilizarea rezerviștilor ruși.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: