miercuri

17 iulie, 2024

26 octombrie, 2023

Liderii UE urmează să discute joi la Bruxelles o propunere de actualizare a bugetului blocului, cerând țărilor membre să adauge încă 66 de miliarde de euro pentru o serie de priorități. Acestea se referă în primul rând la ajutorul acordat Ucrainei până la acoperirea costurilor în creștere ale dobânzilor la datoria UE.

(Citește și: ”50 mld. pentru Ucraina, 15 mld. la migrație, 10 mld. în Platforma de Tehnologii Strategice – alocări suplimentare în bugetul multianual UE”)

Toate cele 27 de capitale trebuie să fie de acord cu un buget nou sau actualizat. Dar UE nu se poate baza deocamdată pe o înțelegere, având în vedere opiniile divergente ale țărilor.

Opinii divergente cu privire la sursele suplimentării bugetului UE cu 66 mld euro

Președinția spaniolă a rezumat discuțiile pline de buget într-un document în care scrie: „Deși majoritatea statelor membre împărtășesc obiectivul de a ajunge la un acord cât mai curând posibil, nu toate împărtășesc aceleași priorități politice și există opinii divergente cu privire la finanțare”.


Mai multe țări – inclusiv Danemarca, Suedia, Țările de Jos și Austria – „cer o revizuire mai direcționată și să finanțeze o parte a creșterii de buget prin redistribuiri, folosind fonduri nealocate și reducând alte programe specifice”. Dar această opțiune, subliniază Spania, ar reduce cheltuielile UE cu peste 30%.

Ungaria continuă să condiționeze banii Ucrainei de eliberarea propriilor fonduri europene

Până acum, propunerea ca 50 de miliarde de euro, bani ”noi”, să fie utilizați pentru sprijinirea Ucrainei pare singurul element care are sprijin aproape total. Excepție face Viktor Orbán, care insistă că Ungaria nu este de acord cu suplimentarea fondurilor pentru Ucraina, invocând tratamentul Kiev față de minoritatea maghiară din Ucraina.

Criticii consideră poziția premierului Orbán drept un drept de veto tactic pentru a câștiga un avantaj în negocierile în curs cu Bruxelles care vizează deblocarea fondurile UE alocate Ungariei. Din moment ce este puțin probabil ca problema să se rezolve înainte de luna viitoare, se așteaptă ca Ungaria să se opună în continuare revizuirii bugetului UE.

Capitalele europene cer să vadă clar prioritățile Uniunii

Revenind la propunerea de redistribuire, mai multe țări din UE ar prefera să utilizeze fondurile existente necheltuite. „Trebuie să începem prin a stabili prioritățile și încă nu am văzut acest lucru de la Comisie”, spune un înalt oficial UE.


De altfel, Politico scrie că scopul discuției de astăzi pe marginea suplimentării bugetului UE nu este neapărat ajungerea la o soluție unanimă. În schimb, liderii UE ar urma să ofere îndrumări politice cu privire la prioritățile lor și la modul în care ar trebui să fie finanțat bugetul pentru a duce mai departe discuția dificilă din punct de vedere politic.

Scopul este de a ajunge la un acord până la sfârșitul anului, având în vedere că și Parlamentul European trebuie să dea undă verde acordului Consiliului.

Cum cheltuim banii de apărare – dispută între Franța și vecinii europeni ai Rusiei

Potrivit unui oficial francez, liderii UE vor discuta astăzi și despre Facilitatea europeană pentru pace, fondul extrabugetar fiind folosit pentru a rambursa țărilor livrările lor de arme către Kiev. Deși o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro ar putea fi eliminată în curând din fondurile permanente, există un fond mult mai mare, de 20 de miliarde de euro, pe care liderii UE nu l-au aprobat încă.

Care este problema? Aprobarea acestui fond de 20 de miliarde nu va fi ușoară, mai ales că Franța ar prefera ca banii să meargă către contractorii europeni de apărare.

Dar țările UE mai mici, sau cele mai apropiate geografic de Rusia, caută arme mai ieftine care pot fi livrate rapid din Coreea de Sud, Statele Unite și Turcia și vor respinge probabil cerințele Parisului de a face cumpărături locale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: