joi

16 mai, 2024

20 iunie, 2023

Bugetul multianual UE 2021-2027 trebuie suplimentat cu zeci de miliarde euro. Comisia Europeană a prezentat marți revizia de la jumătatea Cadrului Financiar Multianual UE 2021-2024, bani suplimentari fiind alocați în principal în 3 sectoare: Ucraina, migrație și competitivitate.

Vestea mai proastă pentru statele membre: banii ar trebui colectați suplimentar față de actualele contribuții plătite anual de statele membre.

Comisia speră să ajungă la un acord cu privire la bugetul revizuit până pe 4 decembrie, ultima dată disponibilă pentru a ajunge la un acord privind bugetul anual 2024 (care este legat de revizuirea bugetului pe termen lung).

Cheltuieli suplimentare anunțate de UE


Din revizia bugetară anunțată reiese că Bruxelles dorește:

  • sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina (17 miliarde granturi, 33 miliarde credite)
  • 15 miliarde de euro pentru a finanța politica de migrație și vecinătate (în esență pentru a plăti țărilor din afara UE pentru a păstra sau a lua înapoi migranții)
  • 10 miliarde de euro pentru o nouă „Platformă Europeană de Tehnologii Strategice”, prin intermediul căreia să subvenționeze industriile și tehnologiile pe care UE le consideră esențiale pentru a deveni mai puțin dependente de China
  • 19 miliarde euro pentru a acoperi creșterea plăților dobânzilor la datoria UE până în 2027
  • 3 miliarde de euro pentru „instrumente de flexibilitate” (bani pentru cheltuieli neprevăzute)

O creștere alimentată de inflație a costurilor de plată a personalului UE vor primi, de asemenea, o creștere suplimentară de 1,9 miliarde euro.

De unde vin banii

Comisia Europeană speră că bună parte din aceste cheltuieli suplimentare planificate pentru următorii 4 ani să fie acoperită de sistemul de resurse proprii al UE: taxe vamale reținute la import, resursa proprie din TVA, taxa pe deșeuri din plastic.

Cea mai importantă resursă a bugetului UE rămâne contribuția națională în funcție de cota din VNB a UE27.


Este probabil ca aceste contribuții naționale să crească în termeni reali, calculul contribuției urmând să se facă pe un VNB actualizat, în creștere.

Alte surse de venituri includ impozite și deduceri din salariile personalului din UE, contribuțiile statelor din afara UE la anumite programe, dobânzi la întârzierea plăților și amenzi.

Ca parte a acordului pe CFM 2021-2027, Comisia și Consiliul au căzut de acord pe o foaie de parcurs pentru introducerea de noi resurse proprii în buget pentru a sprijini rambursarea împrumutului NextGeneration.

Pe această bază, Comisia s-a angajat să prezinte propuneri pentru noi surse de venit. Prima propunere a fost prezentată în decembrie 2021 și a inclus venituri proprii din Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon (CBAM) și taxa decisă prin pilonului 1 OCDE.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: