marți

3 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 septembrie, 2023

Pe fundalul războiului din Ucraina, Parlamentul European susține propunerea Comisiei de a cheltui mai mulți bani pentru apărare în bugetul UE de anul viitor, deși resursele financiare sunt limitate.

Conform acordului de compromis privind bugetul UE 2024, consultat de Euractiv, negociatorii Parlamentului au insistat pentru o creștere de 625 de milioane de euro pentru Fondul european de apărare (FED) și 45 de milioane de euro în plus pentru mobilitatea militară.

În cadrul negocierilor din 2020 privind cadrul financiar 2021-2027, bugetele apărării au fost printre primele care au fost reduse de către lideri.


Acum însă, Parlamentul European „își aliniază poziția” cu cea a Comisiei Europene, a declarat pentru Euractiv, Siegfried Mureșan (PPE, România), raportor PE pentru bugetul UE.

Buget 2024, negocieri facile cu Consiliul

Dacă Consiliul va susține poziția revizuită a Parlamentului și a Comisiei, Fondul de Apărare ar beneficia de un buget total de 1.263 de miliarde euro, iar programul de mobilitate militară de 286 de milioane euro în 2024.

Siegfried Mureșan a precizat că vor mai exista și alte creșteri – dar ”foarte moderate”: 100 de milioane de euro pentru Facilitatea Conectarea Europei (CEF) pentru proiecte mari de infrastructură, 100 de milioane de euro pentru Erasmus, aproximativ 100 de milioane de euro pentru unele linii din Orizont Europa.

Cu privire la majorările bugetului apărării, el a spus că va exista „un acord unanim între cele trei instituții pentru a susține această propunere pentru că toată lumea înțelege după invazia rusă în Ucraina că acest lucru este important”.


***

Articole recomandate:

Etichete: ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: