vineri

26 aprilie, 2024

6 aprilie, 2023

În cadrul primei întâlniri la nivel înalt de la Beijing, președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut omologul său chinez Xi Jinping să ajute la încheierea războiului din Ucraina, anunță Reuters.

„Agresiunea rusă în Ucraina a dat o lovitură stabilității internaționale. Știu că pot conta pe dumneavoastră pentru a readuce Rusia la rațiune și pe toată lumea la masa negocierilor”, a spus președintele Franței.

Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen, aceleași mize – Ucraina și afaceri – cu abordări diferite

Războiul din Ucraina este principala temă de discuții a vizitei de stat de trei zile pe care Emmanuel Macron o face la Beijing.


Componenta economică nu este însă de neglijat, odată cu președintele Franței ajungând în China și o consistentă delegație de oameni de afaceri.

(Citește și: ”Analiză: Liderii europeni admit că nu pot pierde China în favoarea Rusiei”)

Rolul lui Emmanuel Macron este unul foarte greu, mai ales că vizita sa se suprapune cu cea a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Spre deosebire de Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen este obligată să reprezinte interesele întregului bloc comunitar, în care multe state membre sunt de acord cu politicile SUA în relația cu China.

Chiar președintele Comisiei pare să adopte o poziție mai dură în relația cu China, deși la rândul ei speră ca Beijing să joace un rol în rezolvarea conflictului din Ucraina.

(Citește și: ”Ursula von der Leyen la Washington: Încep negocieri pentru accesul UE la subvențiile verzi americane”)

Ursula von der Leyen a avertizat recent că ”modul în care China va continua să reacţioneze faţă de războiul din Ucraina al preşedintelui Putin va fi un factor determinant al viitorului relaţiilor dintre UE şi China”.

Xi Jinping – atitudine prietenoasă față de Franța din cauza consistentei componente economice a vizitei


Este probabil ca Beijing să speculeze în aceste zile interesele diferite pe care le reprezintă Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen.

La întâlnirea cu președintele Franței, președintele Chinei a avut grijă să salute relaţiile Chinei cu Franţa într-o lume care ”se confruntă în prezent cu o profundă schimbare istorică”. Xi Jinping a subliniat că relaţiile Parisului cu Beijingul au înregistrat, cu toate acestea, o ”dezvoltare pozitivă şi regulată”.

Xi Jinping a mai declarat că China și Franța au ”capacitatea și responsabilitatea” de a transcende „diferențele” și „constrângerile” în timp ce lumea trece prin schimbări istorice profunde.

Relația comercială va fi una dintre prioritățile lui Emmanuel Macron, care aduce cu sine o mare delegație de lideri de afaceri, inclusiv reprezentanți de la EDF, Alstom, Veolia și gigantul aerospațial Airbus (China a comandat în 2019 300 de aeronave Airbus, un contract de 30 miliarde euro).

(Citește și: ”Interviu Daniel Fiott / Europa dintre SUA, China și Germania: strategic și economic”)

Ministrul de Finanțe Bruno Le Maire și ministrul Afacerilor Externe Catherine Colonna călătoresc și ei cu președintele Macron.

Un prim semnal dat joi: Airbus va instala la Tianjin cea de-a doua linie de asamblare a avioanelor, dublându-şi astfel capacitatea de producţie a avioanelor din familia A320 pe teritoriul Chinei. Un acord cadru în acest sens a fost semnat la Beijing, în prezenţa preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, şi a omologului chinez, Xi Xinping.

Xi Jinping nu pare interesat să preseze Rusia

După prima întâlnire cu Emmanuel Macron, liderul de la Beijing a exprimat public doar poziția deja cunoscută cu privire la invazia din Ucraina, spunând că „toate părțile” au „preocupări rezonabile de securitate”.

„China este dispusă să facă apel împreună cu Franța la comunitatea internațională să rămână rațională și calmă”, a spus liderul chinez, în timpul unei conferințe de presă la Beijing. „Discuțiile pentru pace ar trebui reluate cât mai curând posibil, ținând cont de preocupările rezonabile de securitate ale tuturor părților, cu referire la Carta ONU… căutând soluții politice și construind un cadru de securitate european echilibrat, eficient și durabil”, a mai adăugat Xi Jinping, stând lângă Emmanuel Macron.

Kremlin exclude o mediere a Chinei în Ucraina

Kremlin a exclus joi posibilitatea unei medieri chineze pentru oprirea războiului dinn Ucraina, apreciind că Rusia nu are acum altă opţiune decât să-şi continue ofensiva.

„Bineînţeles că China dispune de un potenţial formidabil şi eficient dacă vorbim despre serviciile sale de mediere”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse. „Dar situaţia cu Ucraina este complexă, nu există perspectiva unei reglementări politice. Şi, pentru moment, nu avem altă soluţie decât să continuăm operaţiunea militară specială”, a precizat oficialul rus.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: