fbpx

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

Interviu

Interviu cu fostul primar din La Paz: povestea și soluțiile unui edil de capitală sud-americană

Cum poate fi abordată administrația unei capitale atinsă de ”o corupție sud-americană”, atunci când nu vrei să te lași înghițit de mecanismul sofisticat de fraudă… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

Între SUA și China, UE e subminată de aversiunea la risc: a oamenilor, a capitalurilor – Interviu cu prof. dr. Rolf J. Langhammer, fost vicepreședinte al Institutului Kiel pentru Economia Mondială din Germania

de Alexandra Pele , 6.6.2021

Europa riscă să devină victima jocurilor de tip „dezbină și cucerește” orchestrate de China și SUA, este de părere prof. dr. Rolf J. Langhammer. În opinia sa, Europa va avansa mereu mai greoi decât superputerile cu care concurează la nivel global, însă asta nu înseamnă că nu deține importante surse de creștere.

Aversiunea la risc a populației, precum și lipsa mobilității capitalului de risc reprezintă puncte slabe importante în calea dezvoltării europene, susține specialistul. Pe de altă parte, tranziția economică ce se conturează de câțiva ani și care va fi accelerată de efectele pandemiei va fi purtată pe umerii IMM-urilor, care pot reacționa mai rapid la schimbarea tiparelor de cerere decât marile corporații. De aceea, Europa trebuie să-și întărească mecanismele de sprijinire a IMM-urilor, așa încât acestea să se poată conecta la fluxurile disponibile de capital.

Textul de mai jos e un fragment relevant preluat din interviu apărut în nr. 90 al revistei exclusiv print CRONICILE Curs de guvernare (LINK-AICI) – iar versiunea integrală poate fi citită în revistă (sumar, autori, cover etc…) _AICI-LINK. 

Despre autor și interviu:

Rolf J. Langhammer a fost vicepreședinte al Institutului Kiel pentru Economia Mondială din octombrie 1997 până în august 2012. După ce s-a retras de la conducerea institutului german a continuat să lucreze în cadrul acestuia, fiind unul dintre cei mai cunoscuți experți pe zona de globalizare. Din 1995, este profesor onorific de relații economice internaționale la Facultatea de Economie, Administrarea Afacerilor și Științe Sociale din cadrul Universității Kiel.

Langhammer a fost consultant la mai multe instituții internaționale, printre care Comisia Europeană, Banca Mondială și OECD, precum și la ministerele germane pentru afaceri economice și cooperare economică.

Printre principalele sale teme de cercetare se numără tiparele comerciale internaționale, politicile comerciale, integrarea regională și fluxurile internaționale de capital – fiind autor al mai multor volume și articole pe aceste teme.

***

CRONICILE: Cum credeți că a afectat criza produsă de pandemie balanța de forțe dintre SUA, Europa și China?

Rolf J. Langhammer:
Balanța de forțe a fost afectată în detrimentul Europei din mai multe cauze.
În primul rând, cauzele strict sanitare: întârzierile și blocajele întâmpinate în livrările de vaccinuri anti-COVID și în campaniile de vaccinare.

În al doilea rând, cauze organizatorice: absența unei strategii clare și coerente în ceea ce privește programarea și succedarea restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei.

În al treilea rând, din cauza eșecului de a transforma, în timp util, pachetul european de relansare, în valoare de 750 de miliarde de euro, într-un program consistent de recuperare axat pe Green Deal-ul propus de noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen.

CRONICILE:
Vedem prognoze de creștere economică foarte bune pentru SUA și China, dar perspective mai puțin favorabile pentru zona euro. Credeți că va rămâne Europa în urma celor doi competitori?

Rolf J. Langhammer:
Revenirea economică a Europei se va produce, cel mai probabil, în a doua jumătate a acestui an, dar cu semnificativ mai puțină vigoare decât cea din China sau SUA.

(Citiți și:”Atenție la ”V”: Economia – și România odată cu ea – își revine la valoarea din 2019, dar la o cu totul altă calitate. Au apărut CRONICILE 90 – titlurile și autorii”)

Principalele cauze sunt lipsa spațiului fiscal din statele mediterane puternic îndatorate, dependeța puternică de export a economiei europene fruntașe – Germania, afectată și de o întărire a euro în fața dolarului, care reduce competitivitatea sa.

O altă cauză o reprezintă dificultățile structurale ale economiei europene în ajungerea din urmă a economiilor americane și chineze în ceea ce privește digitalizarea rețelelor de producție și competitivitatea serviciilor de business.

Alți factori care contribuie la acest status quo sunt cei demografici, îmbătrânirea populației, care lasă puțin spațiu unor creșteri de productivitate, precum și incertitudinile politice din Germania, în contextul intrării în era post-Merkel.

CRONICILE:
Care ar putea fi consecințele acestor incertitudini?

Rolf J. Langhammer:
Europa riscă să devină victima jocurilor de tip „dezbină și cucerește” orchestrate de China și SUA.

Refuzul de a se poziția la distanțe egale de cele două superputeri, precum și oferta administrației Biden de a dezvolta o poziție comună SUA-Europa cu privire la China se pot transforma într-o factură costisitoare pentru Europa, în special pentru exporturile germane, dependente de China. Eventuale represalii din partea Chinei ar putea reprezenta o lovitură puternică pentru industria germană, care nu ar avea nicio piață de rezervă pentru a înlocui o potențială pierdere a Chinei.

CRONICILE:
Cum ar putea câștiga Europa teren în fața competitorilor săi?

Rolf J. Langhammer:
Europa va avea mereu rate medii de creștere sub cele din SUA și China, din cauza demografiei sale și a disparităților mult mai pronunțate între diferitele sale regiuni, disparități generate de absența unei politici fiscale comune. Acest lucru trebuie acceptat.

(Citiți și:”Adio ”chinezării ieftine”: cum s-au scumpit produsele IT din ”fabrica lumii” chiar cu 30% într-un an și ce urmează. Interviu cu Andrei Militaru, CEO al NOD – cel mai mare distribuitor de produse IT, electro și componente de tehnologie din România”)

Există însă și beneficii ale acestei dinamici de creștere ceva mai temperată din Europa: o stabilitate socială mai mare, o reziliență mai bună în fața șocurilor și un nivel al poluării mai redus. Cu toate acestea, Europa poate face mai mult decât doar să accepte această situație.

Ar trebui să construiască mai mult pe baza punctelor forte ale statelor sale membre așa încât să reconcilieze atât provocările generate de atingerea obiectivelor pactului climatic de la Paris, cât și să gestioneze schimbarea economiei dintr-una bazată pe cerere către o societate orientată spre servicii postindustriale.

(……………………………………………..)

CRONICILE:
Care sunt vulnerabilitățile economice ale UE pe care le-a scos în evidență pandemia?

Rolf J. Langhammer:
Vulnerabilitățile europene erau bine-cunoscute și înainte de pandemie.

Problema nu este că economia sa este mai puțin rezilientă în fața șocurilor decât cea americană, ci că societatea este prea timidă și are o aversiune prea mare la riscuri pentru a profita de astfel de șocuri și a le privi drept o oportunitate de a încheia o nouă înțelegere cu guvernele naționale, cu instituțiile de la Bruxelles și cu sectorul privat.

Pe scurt, societatea ex ante este prea preocupată de distribuția corectă a tortului înainte ca acesta să fi fost copt.

CRONICILE:
Credeți că această mentalitate a europenilor privind aversiunea la risc s-ar putea schimba?

Rolf J. Langhammer:
Societățile își schimbă mentalitățile doar într-un mod fragmentar și nu peste noapte. Uneori ai nevoie de un șoc pentru schimbare.

Temerea mea este că, odată cu procesul de îmbătrânire în curs de desfășurare în UE, această mentalitate va ține mai mult decât își poate permite economia. În acest sens, sunt profund pesimist.

CRONICILE:
Cum apreciați inițiativele europene de creștere a competitivității în zone de viitor, cum ar fi alianța bateriilor, a hidrogenului etc?

Rolf J. Langhammer:
Inițiativele de acest tip arată bine pe hârtie, dar, din punctul meu de vedere, se bazează prea mult pe politicile industriale de modă veche, în care guvernele pretindeau să știe mai mult despre industriile viitorului decât sectorul privat.

(Citiți și:”O publicație neobișnuită, un concept neobișnuit, expertiză neobișnuită: CRONICILE Curs de Guvernare”)

Blocajul generat de absența unei piețe europene de capital de risc, precum și ineficiența modului în care economisesc gospodăriile populației atârnă greu în defavoarea implementării unor astfel de planuri fără sprijinul unor fonduri publice.

(………………………………………………..)

CRONICILE:
Cum vedeți convergența statelor din centrul și estul Europei? Ar putea fi aceasta atinsă pe termen mediu?

Din istoria economică știm că procesele de recuperare sunt posibile, dar adesea sunt cauzate de o serie de factori ce țin de noroc și care nu sunt sustenabili.

Un șoc poate distruge cu ușurință convergența și poate lăsa țările în ceea ce chinezii numesc capcana veniturilor medii. Există un acoperiș de sticlă care nu poate fi îndepărtat.

În ultimii ani, procesele de convergență au încetinit din cauza inerției fluxurilor de capital sau a retragerii fluxurilor de capital înapoi în țările centrale.

Un succes puternic în formarea capitalului uman, mobilitatea mai mare a fluxurilor de capital de la nucleu la periferie plus îmbunătățiri ale sistemului instituțional juridic sunt cele trei ingrediente indispensabile pentru o accelerare a procesului de convergență.

(………………………………………………)

***

Înterviul integral poate fi citit în revista exclusiv print CRONICILE  Curs de guvernare Nr. 90 – (al cărui sumar, autori și interlocutori pot fi văzute AICI-LINK). 

Ce sunt CRONICILE:

***

***

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.6.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Premierul Cîțu îi face responsabili de achizițiile de vaccinuri pe miniștrii sănătății. Legea zice altceva

Mariana Bechir

“Foști miniștri ai Sănătății vin cu tot felul dezinformări (…) Ce mi se pare mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste dosare”… Mai mult

Stiri

România – deficit comercial excesiv, pe contrasens cu trendul european. Consecințe

Marin Pana

România a rămas singura țară din regiune cu deficit comercial major și aflat în cea mai mare creștere pe primele 7 luni din 2021, potrivit… Mai mult

Stiri

Insolvența City Insurance: Guvernul a modificat legea Fondului de Garantare a Asiguraților, crescând plafonul de garantare

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ca urmare a insolvenţei companiei City Insurance.… Mai mult

Stiri

Administrarea celei de-a 3-a doze de vaccin anti-Covid începe pe 28 septembrie

Vladimir Ionescu

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid va începe săptămâna viitoare, pe 28 septembrie, a anunțat premierul Florin Cîțu, marți, la finalul ședinței de… Mai mult

Stiri

DOCUMENT: Guvernul își creează prin OUG noi condiții pentru plafonarea tarifelor la electricitate. Alte modificări ale pieței – Proiect

Adrian N Ionescu

Guvernul va putea plafona tarifele la electricitate pentru consumatorii casnici pentru o perioadă de timp limitată, dar neprecizată, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență… Mai mult

Stiri

Dosar in rem în cazul documentului cu antetul Guvernului ce stabilea strategia de campanie a lui Florin Cîțu pentru șefia PNL

Vladimir Ionescu

DNA a început urmărirea penală in rem în cazul documentului de partid trimis de la Palatul Victoria, cu antetul Guvernului, către lideri ai PNL, anunță… Mai mult

Europa

Ucraina / Tentativă de asasinat comisă asupra lui Serhiy Șefir, consilier al președintelui Zelenski

Razvan Diaconu

Mașina principalului consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost miercuri ținta unui atac cu focuri de armă, anunță Reuters. Oficialii ucraineni spun că a… Mai mult