joi

30 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 noiembrie, 2022

Proiectul de lege privind decarbonizarea sectorului energetic, a fost aprobat, marți de Camera Deputaților, legea urmând să fie trimisă spre promulgare, informează Agerpres.

Proiectul reglementează închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă, închiderea și conservarea unor grupuri energetice pe bază de cărbune.

De asemenea, prin acest proiect de lege se instituie măsuri pentru atenuarea consecinţelor sociale ale închiderii şi conservării capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă şi a carierelor şi minelor aferente, stabilirea surselor de finanţare a măsurilor de ajutor de stat, precum şi a măsurilor pentru coordonarea şi implementarea procesului de decarbonizare.


Proiectul de lege a fost aprobat cu 155 de voturi „pentru”, 44 de voturi contra și 37 de abțineri.

(Citește și: Închiderea și conservarea grupurilor energetice pe cărbune și a minelor în România – legislație adoptată)

Astfel, legea stabileşte cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producţiei de energie electrică pe baza de lignit şi huilă, termenele pentru închiderea şi conservarea grupurilor energetice cu funcţionare pe lignit şi huilă, măsuri pentru:

  • asigurarea rezervei tehnice necesare funcţionării sigure şi stabile a Sistemului Electroenergetic Naţional;
  • scoaterea treptată din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de lignit şi huilă;
  • închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de lignit şi huilă, pentru carierele şi minele ce urmează să fie incluse în programul de închidere;
  • reabilitarea şi ecologizarea terenurilor aferente centralelor electrice închise şi a carierelor şi minelor care le deservesc;
  • reconversia profesională şi recalificarea, precum şi alte măsuri socio-economice pentru susţinerea tranziţiei forţei de muncă şi a oportunităţilor economice la nivel local, inclusiv cele cu caracter de ajutor de stat pentru reducerea impactului socio-economic.

„Prin rezerva tehnică se înţelege rezerva de putere asigurată cu scopul de a înlocui grupurile indisponibile pentru care există contracte de energie electrică sau de a fi la dispoziţia Transelectrica SA pentru situaţii în care adecvanţa Sistemului Electroenergetic Naţional nu poate fi asigurată prin piaţa de energie electrică”, se arată într-un amendament propus proiectului de lege.

Când se vor închide centralele pe cărbune

Potrivit actului normativ, huila va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032. Executarea lucrărilor de siguranţă, a lucrărilor de închidere şi de ecologizare a carierelor şi minelor se finalizează până la aceeaşi dată.


Se interzice punerea în funcţiune de noi capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit sau huilă, cu excepţia capacităţilor pentru care s-au emis licenţe/permise anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prevede proiectul.

(Citește și: „CE Oltenia nu va mai primi ajutor de stat pentru folosirea cărbunelui după 2026”)

Capacitatea totală instalată de energie electrică pe bază de lignit şi huilă care va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu în anul 2032 este de 4920 MW, din care 3780 MW până la sfârşitul anului 2025, se mai arată în proiect.

Potrivit unui alt amendament, capacităţile energetice pe bază de huilă şi lignit rămase disponibile la 31 decembrie 2021 se scot din exploatare treptat şi se pot trece în rezerva tehnică la dispoziţia dispecerului energetic naţional, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgentă, după cum urmează:

  • până la sfârşitul anului 2022, 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit;
  • până la sfârşitul anului 2025, alte 1425 MW de capacităţi de producţie de energie electrică pe bază de lignit rămase;
  • până cel târziu la sfârşitul anului 2032, capacităţi suplimentare de producţie de energie electrică pe bază de lignit şi huilă de 1140 MW.

Două centrale pe gaz vor fi puse în funcțiune de CEO până în 2026

În vederea înlocuirii capacităţilor de producţie a energiei electrice pe lignit şi huilă care vor fi închise şi pentru a nu fi pusă în pericol siguranţa Sistemului Energetic Naţional, vor fi realizate noi capacităţi de producţie, mai prevede proiectul.

Conform Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, aprobat de către Comisia Europeană la începutul anului, pentru care s-a obţinut o finanţare în valoare de 897 milioane euro, vor fi realizate noi investiţii în capacităţi pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie.

Astfel, vor fi construite două grupuri pe gaze naturale „ready for hydrogen” de tip CCGT, cu o capacitate totală de 1.325 MW:

(Citește și: „Amplu pachet de salvare a CE Oltenia: granturi, majorare de capital, împrumuturi și garanții de 1,5 mld. de euro”)

Capacitatea de producere a energiei electrice pe baza de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv grupul energetic Paroşeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranţă a zăcămintelor de huilă.

Acordarea ajutoarelor de stat pentru rezerva tehnică pe bază de lignit, precum şi pentru capacitatea de producere a energiei electrice pe baza de huilă se realizează prin hotărâri ale Guvernului, după autorizarea lor de către Comisia Europeană.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: