Comisia Europeană a publicat Decizia care detaliază măsurile pentru restructurarea CE Oltenia, costurile ridicându-se la 3,94 de miliarde de euro, scrie News.ro.
”Comisia Europeană a publicat Decizia care detaliază măsurile aprobate în cadrul Ajutorului de stat de restructurare în favoarea CE Oltenia şi a Planului de Restructurare aferent, decizie care a fost anunţată oficial pe 26 ianuarie 2022.
Planul de restructurare a CE Oltenia este bazat pe doi piloni principali: construirea de noi capacităţi bazate pe energie solară şi gaze şi reducerea capacităţilor existente pe bază de lignit.
Planul a fost aprobat de Guvernul României şi de Comisia Europeană şi trebuie implementat ca măsură necesară de retehnologizare şi menţinere în activitate a CE Oltenia, în condiţiile în care compania reprezintă o componentă esenţială a Sistemului Energetic Naţional”, anunţă CE Oltenia.
Costurile totale de restructurare se ridică la 3,94 de miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat care includ şi un grant de aproximativ 896 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, destinat noilor investiţii.
Contribuţia proprie a CE Oltenia va fi de 1,27 miliarde de euro, având ca sursă veniturile din vânzările de energie electrică şi parteneriatele şi creditele atrase de CE Oltenia.
Măsurile incluse în decizie au vizat respectarea criteriilor care stau la baza acordării ajutorului de stat de care compania beneficiază deja şi va beneficia până la finalul perioadei de restructurare, adică finalul anului 2026.
”Restabilirea profitabilităţii la sfârşitul perioadei de restructurare – care este un criteriu esenţial într-un ajutor de stat pentru restructurare – a fost îndeplinită prin măsuri de optimizare a capacităţilor existente şi extinderea portofoliului cu includerea proiectelor noi: centralele pe gaze natural şi parcurile fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de circa 2.000 MW.
În perioada 2023-2025, blocurile 4 Rovinari, 4 Turceni şi 7 Işalniţa vor fi în rezervă de capacitate, iar în perioada 2026-2030, blocurile 5 Rovinari, 6 Rovinari şi 5 Turceni vor fi în rezervă de capacitate. Funcţionarea acestor blocuri va fi dictată de raţiuni legate de securitatea aprovizionării cu energie sau de condiţiile de piaţă”, precizează compania.
Pentru a îndeplini criteriul privind structurarea şi remunerarea adecvată a ajutorului de restructurare, au fost incluse mai multe acţiuni viitoare din partea ambilor acţionari semnificativi – statul român şi Fondul Proprietatea – care au legătură cu participarea la operaţiunile de capital.
În plus, autorităţile române s-au angajat să implementeze o cesiune de cel puțin 20% din acţiunile statului român în CE Oltenia, printr-o ofertă publică, până la sfârşitul perioadei de restructurare în 2026, astfel încât să se asigure o remunerare suplimentară a componentei de grant din ajutorul de stat.