luni

30 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 iunie, 2022

Guvernul a adoptat, joi, ordonanța privind decarbonizarea sistemului energetic, respectiv termenele  pentru închiderea și conservarea grupurilor energetice pe cărbune, ca și de închidere și ecologizare a minelor, până la data de 31 decembrie 2032.

Astfel este corectat o variantă anterioară al proiectului de OUG, care vorbea de „retragerea din exploatare și închiderea definitivă și ireversibilă” a capacităților energetice pe cărbune. Prevederea a fost criticată în coaliția de guvernământ, pentru că nici o altă reglementare nu asigura înlocuirea termocentralelor închise.

Pe de altă parte, încă din martie, ca urmare a scumpirii explozive a gazelor naturale după invazia rusă în Ucraina, Guvernul prevedea repornirea unor capacități ale Complexului Energetic Oltenia. Directorul CE Oltenia, Constantin Bălășoiu, asigura la începutul lunii că producția de electricitate a companiei se poate dubla până la o capacitate de 2.300  MW.  


Capacitățile  energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă însumează  4.920 MW.

Un program de închidere mai  flexibil

Acum, ordonanța prevede un calendar de închidere și conservare a minelor și capacităților energetice, dar prevede și posibilitatea amânării unora dintre acestea, ca și stabilirea celor care fac parte din „rezerva tehnică în perioada 2023 – 2030, pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național”.

De asemeni, sunt reluate și în ordonanță și obiectivele planului de restructurare a CE Oltenia, de construcție a două grupuri pe gaze naturale „ready for hydrogen”, cu o capacitate totală de 1,310 MW, până în 2026, și a 8 parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 725 MW – până în 2024.

(Citește și: Amplu pachet de salvare a CE Oltenia: granturi, majorare de capital, împrumuturi și garanții de 1,5 mld. de euro”)

Totodată, „capacitatea de producere a energiei electrice pe bază de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv grupul energetic Paroșeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor de huilă”.


De asemeni, „în situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate lua decizia de amânare a închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau de repornire a grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic”.

Calendarul închiderii capacităților energetice

Capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă rămase în funcțiune la 31 decembrie 2021 se vor retrage din exploatare și se vor conserva, potrivit OUG de decarbonizare, astfel:

 • la CE Oltenia, conform Planului de restructurare aprobat, corelat cu punerea în funcțiune a investițiilor în capacități pe gaze naturale și surse regenerabile de energie și cu trecerea în rezervă tehnică a grupurilor energetice Turceni 4 și 5, Ișalnița 7, Rovinari 4, 5 și 6, în perioada 2023 – 2030, în total 1.965 MW putere instalată;
 • la CET Craiova II – externalizată din CE Oltenia, conform Planului de restructurare;
 • la CET Govora – închidere la 31 decembrie 2025;
 • la Complexul Energetic Hunedoara (CET Paroșeni) – închidere la 31 decembrie 2030
 • la UAT Municipiul Iași – închidere la 31 decembrie 2025.
 • „Pentru asigurarea siguranței si stabilității Sistemului Electroenergetic Național, termenul de închidere prevăzut pentru grupurile energetice Rovinari 3 și Turceni 7, totalizând 660 MW (cu termen de închidere în PNRR 31 decembrie 2022), poate fi amânat în situații justificate la solicitarea Operatorului de Transport și Sistem, Transelectrica SA, și se constituie rezervă tehnică în perioada 2023-2026”, prevede OUG pentru decarbonizare, aprobată joi.

Calendarul închiderii minelor și carierelor

Carierele de lignit și exploatările miniere de huilă se închid și se ecologizează după cum urmează:

 • Carierele Complexului Energetic Oltenia, conform Planului de restructurare, corelat cu necesarul de lignit pentru grupurile energetice ce vor asigura funcționarea sigură și stabilă a sistemului energetic și in concordanță cu lucrările de punere în siguranță cu extracție de lignit prevăzute în Planul de Închidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră;
 • carierele Alunu și Berbești (CET Govora) – închidere și ecologizare până la 31 decembrie 2027;
 • exploatările miniere ale CE Hunedoara:
  • Lupeni și Lonea – lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până la 31 decembrie 2026;
  • Livezeni și Vulcan – până la 31 decembrie 2032.

Ce se va întâmpla cu șomerii

Ordonanța spune că persoanele care și-au pierdut locurile de muncă ca urmare a închiderii capacităților de producere a energiei electrice și a minelor aferente, urmează să beneficieze de reconversie profesională și de finanțare nerambursabilă, inclusiv pentru achiziția de sisteme fotovoltaice, din fonduri europene, în conformitate cu prevederile Programului Operațional Tranziție Justă.

Ar urma să participe la identificate în Planurile Teritoriale pentru o Tranziție Justă și de învățământ dual ca și la cursurile de formare profesională prevăzute în Planul Național de Formare Profesională elaborat potrivit legii, de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în conformitate cu cerințele pieței muncii

„ Solicitările operatorilor economici din județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea, afectați de procesul de decarbonizare sunt avute în vedere la elaborarea Planului Național de Formare Profesională”, mai spune documentul citat.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: