luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 iunie, 2022

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, analizează posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România, din cauza modului în care a fost transpusă în legislația națională directiva privind avertizorii de integritate, dar și a altor nereguli privind organizarea biroului local al procuraturii europene, se arată într-o declarație publicată joi.

”Procurorul-șef european a remarcat că pe 29 iunie 2022, Camera Deputaților din România a adoptat în cele din urmă o lege care vizează transpunerea Directivei privind protecția avertizorilor. Pe baza analizei preliminare a legii, și în special a modificărilor aduse proiectului de lege pe 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acestuia de către plen, procurorul-șef european evaluează dacă unele dintre aceste prevederi ar fi contrare Directivei privind protecția avertizorilor și ar reprezenta un pas înapoi față de nivelul actual de protecție, stabilit în legislația națională din 2004”, se arată în declarație.

Principalul motiv de îngrijorare a Parchetului European (EPPO) este că acest lucru ar putea avea un efect de descurajare a potențialilor avertizori din România, în urma eliminării posibilității de raportare anonimă, cu efecte negative asupra detectării de fraude la nivelul UE.


”De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent”, susține Laura Codruța Kovesi avertizând că nu ar fi asigurată buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire publică în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii referitoare la punerea în aplicare a bugetul Uniunii sau la protecția intereselor financiare ale Uniunii.

În document se mai amintește că EPPO nu a primit încă cele trei propuneri de 9 procurori europeni delegați din România și că a existat o întârziere considerabilă în acordarea unui număr adecvat de ofițeri de poliție judiciară pentru biroul EPPO din România.

”Procurorul-șef european analizează dacă această situație persistentă, combinată cu ultimele evoluții, ar justifica un raport către Comisia Europeană în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (UE) 2020/2092 din 16 decembrie 2020 privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii”, susține procurorul-șef european.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: