14 septembrie, 2021

Parchetul European a deschis 300 de investigații în primele 100 de zile de activitate, prejudiciul total din aceste dosare fiind calculat la aproximativ 4, 5 miliarde de euro, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției cu sediul în Luxemburg, Tine Hollevoet.

În total, autoritățile naționale au confiscat bunuri în valoare de peste 10 milioane de euro în cele 300 de cazuri aflate în cercetare.

Primele puneri sub acuzare și rechizitorii ar putea fi finalizate până la sfârșitul anului, iar anul viitor vor ajunge în fața instanțelor naționale.


Unele dintre aceste cazuri sunt investigații în curs începute de parchetele naționale și preluate de Parchetul European după începerea activității, când a primit prerogativa de a ancheta criminalitatea infracțiunilor transfrontaliere cu bani europeni.

Cele mai multe sunt cazuri au fost însă deschise pe baza unor sesizări transmise de cetățeni europeni.

Într-unul din cazuri din Cehia, trei persoane și trei companii sunt suspectate de fraude cu fonduri UE prin emiterea de facturi fictive pentru presupuse proiecte de cercetare științifică.

Principalul suspect, un cetățean ceh în prezent reținut de poliție, este acuzat că a înființat o rețea de companii offshore pe care le-a folosit pentru a crea oferte fictive cu scopul de a obține cîteva milioane de euro din fonduri UE din 2011 până în acest an.


Autoritățile din Cehia i-au înghețat conturile și au confiscat bunurile, care includ peste o mie de machete de trenulețe.

Într-un alt caz de fraudă transfrontalieră cu TVA în valoare de peste 14 milioane de euro, poliția a efectuat percheziții în Germania, Olanda, Slovacia, Bulgaria și Ungaria.

Până în prezent, nici unul dintre cazuri nu are legătură cu programul de redresare post pandemie, cunoscut sub numele de Next Generation EU, în valoare de 800 de miliarde de euro.”Este încă prea devreme, banii abia au început să fie alocați, iar contractele urmează să fie semnate”, a explicat Tine Hollevoet, purtătorul de cuvânt al Parchetului European.

Potrivit acestuia, instituția mai are nevoie de 120 de persoane – ofițeri de caz și anchetatori specializați în cauze fiscale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: