duminică

21 aprilie, 2024

27 februarie, 2023

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, avertizează că doar „o victorie completă a Ucrainei” va aduce o pace durabilă în Europa și argumentând că Vladimir Putin consideră orice concesii drept „slăbiciune”.

Referindu-se la președintele Vladimir Putin, Gabrielius Landsbergis a scris pe Twitter, duminică seara: „Ar trebui să fie în instanță, nu la putere”.

Ministrul de Externe al Lituaniei spune că pacea durabilă nu se obține prin negocieri

În postarea de pe Twitter, Gabrielius Landsbergis a enumerat șapte „mituri care trebuie aruncate înainte de a putea vorbi despre atingerea păcii durabile” – inclusiv ideea că toate războaiele se încheie cu negocieri.


„Al Doilea Război Mondial nu s-a încheiat cu negocieri”, afirmă el. Ministrul de Externe a mai spus că nu este vorba despre „răzbunare” împotriva Moscovei, ci despre obținerea securității durabile în Europa. „Este simplu: pacea înseamnă respectarea granițelor.”

Avertismentul oficialului lituanian apare după informații conform cărora Regatul Unit, Germania și Franța se pregătesc să ofere Ucrainei garanții de securitate dacă va începe discuții de pace cu Rusia.

(Citește și: ”Mari puteri NATO vor să propună un pact de securitate pentru Ucraina care să faciliteze negocieri de pace – detaliile”)

Potrivit Wall Street Journal, Emmanuel Macron și Olaf Scholz l-au îndemnat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul vizitei sale la Paris la începutul acestei luni, să înceapă pregătirea pentru discuțiile de pace cu Rusia.

Ucraina nu crede în garanții de securitate – lecția nucleară de acum 30 de ani

Pentru Ucraina, istoria stă să se repete: în urmă cu aproximativ trei decenii, Ucraina a dat Rusiei toate armele sale nucleare în schimbul unei promisiuni de pace intermediate de SUA și Marea Britanie. Asta n-a împiedicat Rusia să anexeze Crimeea în 2014 și să invadeze Ucraina în 2022.


Deci, există o doză mare de scepticism cu privire la ideea de garanții de securitate pentru Kiev. Acest scepticism este împărtășit și de Iuri Kostenko (foto), politician ucrainean în vârstă de 70 de ani, fost principal negociator al Kiev al acordului nuclear încheiat cu Rusia.

Într-un interviu acordat Politico, el spune că, privind retrospectiv, Ucraina ar fi trebuit să-și gestioneze propria dezarmare nucleară și să reziste până când ar fi avut protecție fermă din partea aliaților occidentali, de exemplu prin aderarea la NATO, în loc să facă concesii pe termen scurt pentru angajamente de pace și securitate.

Lecțiile istoriei ucrainene post-comuniste

„Marea mea îngrijorare este că va exista o situație ca cea pe care am avut-o la începutul anilor 1990. Ucraina este din nou centrul marilor jocuri politice”, spune Iuri Kostenko.

Când Ucraina a devenit stat independent, în 1991, țara a moștenit o treime din arsenalul nuclear al Uniunii Sovietice, devenind instantaneu a treia putere nucleară din lume.

Dar Kiev a încheiat un acord cu Moscova și cu puterile occidentale pentru a ceda Rusiei acele arme. În schimb, Ucraina a primit garanții de securitate de la Rusia și de la Occident, prin Memorandumul de la Budapesta, semnat în 1994.

Prin acel document, SUA, Rusia și Marea Britanie s-au angajat „să respecte independența și suveranitatea” Ucrainei și „să se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței” împotriva țării.

Bineînțeles, Moscova nu și-a respectat acest angajament. În 2014, Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina.

De atunci, Kremlin a finanțat și facilitat opt ani de conflict armat în estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Rusia au luptat și luptă luptă cu forțele ucrainene. Iar în 2022, Rusia a invadat, la vedere, Ucraina.

Comportamentul Rusiei ar trebui să ofere liderilor actuali o lecție importantă, spune Iuri Kostenko, încă activ politic ca lider al micului Partid Popular Ucrainean. ”Nu puteți asigura securitatea Ucrainei prin angajamente pe hârtie”.

Opinia pare împărtășită și de Oleksi Danilov, secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei.

„La cererea Statelor Unite, țara noastră a renunțat la 176 de rachete balistice intercontinentale și la 6.000 de focoase nucleare. Le-am transferat în Rusia la cererea Statelor Unite. Deci, despre ce vorbim aici? Semnătura președinților și a prim-miniștrilor nu valorează nimic? Asta este lumea în care trăim astăzi?”, spune Oleksi Danilov.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: