duminică

16 iunie, 2024

25 februarie, 2023

Germania, Franţa şi Marea Britanie, cei mai mari membri europeni ai NATO, cred că un pact care să oficializeze legături mai puternice între Alianţa Nord-Atlantică şi Ucraina ar putea fi o modalitate de a încuraja Kievul să înceapă discuţii de pace cu Rusia, anunță The Wall Street Journal.

Chestiunea garanțiilor de securitate a fost ridicată și la finalul anului trecut, după ce, în mai 2022, a fost constituit un grup consultativ internațional care urma ă facă propuneri privind garanții de securitate ce pot fi oferite Ucrainei.

(Citește și: ”Grup consultativ internațional privind garanțiile de securitate pentru Ucraina. Fostul șef NATO Anders Fogh Rasmussen, implicat”)

Proiectul de acord lansat de Marea Britanie va fi discutat la summit-ul NATO

Premierul britanic Rishi Sunak a prezentat săptămâna trecută un proiect de acord care să ofere Ucrainei un acces mult mai larg la echipamente militare avansate, arme şi muniţie pentru a se apăra după ce războiul se va încheia.


Parisul şi Berlinul susţin iniţiativa, toate cele trei guverne văzând-o ca pe o modalitate de a spori încrederea Ucrainei şi de a oferi guvernului de la Kiev un stimulent pentru a începe discuţiile cu Rusia, au declarat pentru Wall Street Journal oficialii francezi, germani şi britanici.

Planul ar urma să se afle pe ordinea de zi a summitului NATO care va avea loc în iulie la Vilnius şi la care administrația lui Volodimir Zelenski aanunțat că președintele ucrainean vrea să participe în persoană.

Orice decizie privind momentul şi condiţiile în care vor începe eventualele discuţii de pace dintre Kiev şi Moscova depinde însă în întregime de Ucraina, au subliniat oficialii cu care au stat de vorbă jurnaliştii de la WSJ.

WSJ: Occidentul, sceptic că Ucraina poate recupera Crimeea

Premierul Rishi Sunak a declarat vineri că Occidentul ar trebui să dea Ucrainei arme care i-ar oferi un „avantaj decisiv” pe câmpul de luptă, inclusiv avioane de război.


Dar retorica publică ascunde îndoieli tot mai profunde în privat, în rândul politicienilor din Franţa şi Germania, că Ucraina va fi capabilă să îi alunge pe ruşi din estul Ucrainei şi din Crimeea, pe care Rusia o controlează din 2014.

De asemenea, scrie publicația americană, există convingerea că Occidentul nu poate ajuta la susţinerea efortului de război al Ucrainei decât pentru o perioadă limitată de timp, mai ales dacă războiul va intra într-un impas, spun oficiali Occidentali.

„Tot repetăm că Rusia nu trebuie să câştige, dar ce înseamnă asta? Dacă războiul continuă suficient de mult timp cu această intensitate, pierderile Ucrainei vor deveni insuportabile”, a declarat un oficial francez de rang înalt. „Şi nimeni nu crede că vor putea să recupereze Crimeea”, a adăugat el.

(Citește și: ”Emmanuel Macron scandalizează aliații baltici și Ucraina cu sugestia ca Rusiei să i se acorde garanții de securitate”)

Astfel de discuţii contrastează puternic cu declaraţiile publice din această săptămână ale preşedintelui Joe Biden şi ale altor lideri occidentali, care au făcut apel la unitate în faţa agresiunii ruse. Niciunul nu a menţionat perspectiva ca Kievul să deschidă discuţii cu Moscova în viitorul apropiat, notează The Wall Street Journal.

Oficialii americani au refuzat să comenteze pe marginea pactului de securitate propus de NATO, dar Washingtonul a declarat că doreşte ca Ucraina să fie suficient de bine înarmată după război pentru a descuraja orice atac viitor al Rusiei.

Guvernul german a refuzat să comenteze, iar purtătorii de cuvânt ai guvernelor britanic şi francez nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii din partea WSJ.

Germania și Franța împing Ucraina spre discuții de pace

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, i-au spus preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că trebuie să înceapă să ia în considerare discuţii de pace cu Moscova, atunci când cei trei lideri s-au întâlnit la Paris la începutul acestei luni, au declarat persoane informate.

În timpul cinei de la Palatul Élysée, Emmanuel Macroni-a spus lui Volodimir Zelenski că până şi doi duşmani de moarte – Franţa şi Germania – au fost nevoiţi să facă pace în cele din urmă, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Macron i-ar mai fi spus lui Zelenski că a fost un mare lider pe timp de război, dar că în cele din urmă va trebui să treacă la statalitatea politică şi să ia decizii dificile.

Când s-a întors de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, săptămâna trecută, Macron a devenit unul dintre primii lideri occidentali care a pus la îndoială în mod public că atât Ucraina, cât şi Rusia ar putea să-şi atingă obiectivele pe câmpul de luptă, spunând că niciuna dintre părţi nu ar putea învinge din punct de vedere militar.

La rândul său, Volodimir Zelenski a dezvăluit vineri că i-a îndemnat în mod repetat pe liderii mondiali să facă presiuni asupra lui Vladimir Putin pentru o întâlnire înainte de invazie, dar liderul rus l-a refuzat.

(Citește și: ”Lista lui Zelenski pentru G7: Arme, sancțiuni și garanții de securitate”)

Atrocităţile comise de Rusia în ultimul an fac acum imposibile astfel de discuţii, a spus Zelenski. „Acum noi suntem cei care nu o putem face”, a spus Volodimir Zelenski. „Nu mai este nimic de discutat şi nimeni nu mai are ce discuta acolo”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

Varianta alternativă a Marii Britanii și a SUA: Putin să vadă că nu poate câștiga

Un oficial britanic a declarat că un alt obiectiv al pactului NATO ar fi acela de a schimba calculele Kremlinului. Dacă Moscova vede că Occidentul este pregătit să îşi mărească în timp asistenţa militară şi angajamentele faţă de Ucraina, acest lucru ar putea contribui la convingerea Moscovei că nu îşi poate atinge obiectivele militare.

Marea Britanie antrenează piloţi ucraineni pe avioane de luptă, iar oficialii spun că acest lucru face parte din obiectivul pe termen mai lung de a descuraja Rusia de la viitoare atacuri.

Generalul Petr Pavel, preşedintele ales al Republicii Cehe şi fost comandant NATO, a declarat la conferinţa de la Munchen: „S-ar putea să ajungem într-o situaţie în care eliberarea unor părţi ale teritoriului ucrainean ar putea aduce mai multe pierderi de vieţi omeneşti decât va putea suporta societatea… Ar putea exista un moment în care ucrainenii să înceapă să se gândească şi la un alt rezultat”.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care a vorbit, de asemenea, la Munchen săptămâna trecută, a declarat că războiul trebuie să se încheie cu ceea ce el a numit o pace durabilă. El a spus că „asta înseamnă să ne asigurăm că Ucraina are capacitatea de a descuraja agresiunea şi, dacă este necesar, de a se apăra eficient împotriva ei”.

„Trebuie să ne gândim – şi ne gândim – la cum arată viitorul postbelic pentru a ne asigura că avem securitate şi stabilitate pentru ucraineni şi securitate şi stabilitate în Europa”, a adăugat el.

Pactul de securitate ar oferi Ucrainei acces la tehnică militară modernă

Teoretic, orice membru NATO ar putea să se opună prin veto propunerii venite din partea Marii Britanii, Franţei şi Germaniei, dar organizaţia funcţionează pe bază de consens şi o astfel de iniţiativă nu ar fi nici măcar discutată la summit fără să se bucure de un sprijin larg în cadrul Alianţei – notează WSJ.

Acest pact de securitate nu se ridică la nivelul de membru cu drepturi depline al NATO, pe care Ucraina l-a solicitat. Cu toate acestea, şi un acord mai limitat ar putea fi un pas în direcţia bună, atât timp cât ar face parte dintr-un proces ce ar trebui să se încheie la un moment dat în viitor cu o aderare, a declarat Andri Melnik, ministrul adjunct de externe al Ucrainei.

„Este cu siguranţă ceva cu care putem lucra, dar avem nevoie de un angajament clar că nu este exclusă aderarea la NATO, care este singura soluţie pentru o pace durabilă”, a comentat el.

Pactul propus nu ar include niciun angajament de staţionare a forţelor NATO în Ucraina, au precizat oficialii celor trei ţări. De asemenea, nu ar oferi Kievului aşa-numita protecţie a Articolului 5, care prevede ca toţi membrii să vină în ajutorul altuia în cazul în care acesta este atacat şi solicită asistenţă.

Însă pactul ar oferi Ucrainei mijloacele militare pentru a descuraja orice atac viitor al Rusiei.

(Citește și: ”Jens Stoltenberg cere creșterea ”semnificativă” a livrărilor de arme în Ucraina”)

Deşi termenii exacţi nu au fost stabiliţi, mai mulţi dintre aceşti oficiali au spus că Ucraina ar putea obţine acces la o gamă largă de sisteme de armament de standard NATO şi ar putea să-şi integreze mai strâns forţele armate în lanţul de aprovizionare al industriei de apărare occidentale.

„Summitul NATO trebuie să producă o ofertă clară pentru Ucraina, de asemenea pentru a-i oferi lui Zelenski o victorie politică pe care să o poată prezenta acasă ca un stimulent pentru negocieri”, a declarat un oficial britanic.

Polonia, Cehia și Balticele susțin planurile lui Volodimir Zelenski

Pe de altă parte, majoritatea guvernelor din Europa Centrală şi de Est se tem că încurajarea Ucrainei de a negocia înainte ca Moscova sau Kievul să fie pregătite pentru asta ar putea fi exploatată de Rusia. În acelaşi timp, membrii estici ai NATO nu doresc să apară ca un obstacol în calea negocierilor de pace.

Polonia, Republica Cehă şi statele baltice şi-au oferit sprijinul pentru planurile lui Volodimir Zelenski de a pune capăt războiului, o propunere în zece puncte care include compensaţii financiare, procese pentru crime de război pentru oficialii ruşi şi respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

(Citește și: ”Lista lui Zelenski: Planul de pace în 10 puncte prezentat de Ucraina liderilor G20”)

Propunerea făcută de triada Londra-Paris-Berlin cuprinde însă un potenţial set de garanţii de securitate, ce ar putea permite Ucrainei să aibă încredere că Rusia nu va folosi o încetare a focului doar ca o pauză, înainte de a lansa o nouă invazie. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: