marți

9 iulie, 2024

6 august, 2023

Economistul-şef al JPMorgan a declarat vineri că banca nu mai prognozează o recesiune în SUA în acest an şi a mărit estimarea de creştere economică, în condiţiile în care economia se extinde într-un ”ritm sănătos”.

Banca şi-a îmbunătăţit estimarea de creştere anuală reală a PIB-ului american pentru trimestrul curent la 2,5%, de la 0,5%, a scris Michael Feroli într-o notă de cercetare publicată vineri și citată de Reuters, preluată de News.ro.

”Având în vedere această creştere, ne îndoim că economia va pierde rapid suficient impuls pentru a aluneca într-o contracţie uşoară încă din trimestrul următor, aşa cum am anticipat anterior”, a scris economistul.


Deși riscurile de recesiune sunt încă ridicate pentru anul viitor, Feroli a spus că se aşteaptă la o creştere modestă, sub normal.

La începutul acestei săptămâni, analiştii Bank of America au declarat că nu mai prognozează o recesiune în 2024 pentru SUA şi şi-au îmbunătăţit perspectivele de creştere a economiei americane pentru 2023.

(Citește și: „Economia SUA a luat avânt în T2, depășind așteptările analiștilor„)

Aspectele ce au redus riscul de criză financiară

Feroli a subliniat aspecte precum soluţionarea relativ rapidă a negocierilor privind plafonul datoriei şi garanţia implicită a autorităţilor de reglementare pentru deponenţii băncilor, în timpul crizei băncilor regionale de la începutul acestui an.

Feroli a spus că acest lucru ”a redus considerabil şansele unui alt tip de risc de criză financiară.


Economistul a citat, de asemenea, o creştere a ofertei de forţă de muncă şi indicii de îmbunătăţire a performanţei pe partea ofertei în datele de productivitate din trimestrul al doilea, în timp ce pieţele de acţiuni aşteaptă ”câştiguri suplimentare de productivitate în urma utilizării mai mari a inteligenţei artificiale”.

Totuşi, deşi o recesiune nu mai este scenariul de bază al JPMorgan, aceasta s-ar putea concretiza dacă Fed nu va înceta să majoreze ratele, a avertizat Feroli.

Fitch a retrogradat ratingul de credit al SUA de la AAA la AA+

Agenția de rating Fitch a retrogradat la începutul lunii ratingul de credit al guvernului SUA, în ciuda rezolvării crizei ridicării plafonului datoriei suverane în urmă cu două luni. Decizia a atras un răspuns nervos din partea Casei Albe și i-a luat prin surprindere pe investitori.

Fitch, una dintre cele trei mari agenţii independente care evaluează solvabilitatea, a retrogradat Statele Unite un nivel la AA+ de la AAA, invocând evoluța fiscală în următorii trei ani și negocierile repetate pentru ridicarea plafonului împrumuturilor guvernamentale care pun sub semnul întrebării capacitatea guvernului federal de a rambursa datoriile și dobânzile aferente.

Investitorii folosesc ratingurile de credit ca nivel de referinţă pentru a judeca cât de riscant este să împrumute bani unui guvern. Statele Unite sunt considerate o investiţie foarte sigură datorită dimensiunii şi stabilităţii relative a economiei. Cu toate acestea, în acest an a avut loc o nouă rundă de dispute politice pe tema împrumuturilor guvernamentale, care risca să ducă guvernul în incapacitate de a-și achita facturile.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: