miercuri

1 mai, 2024

28 iulie, 2023

Economia SUA a accelerat în trimestrul al doilea mai rapid decât așteptările economiștilor, dând dovadă de rezistență în fața campaniei de majorări agresive ale dobânzii de către Fed.

Cea mai mare economie a lumii a înregistrat o creștere anuală de 2,4% în perioada aprilie-iunie, potrivit cifrelor preliminare publicate joi de Departamentul de comerț, scrie Financial Times.

Scad cheltuielile de consum

Aceasta reprezintă un impuls suplimentar față de rata de creștere de 2% din primul trimestru și se situează mult peste rata de 1.8% prognozată de majoritatea analiștilor.


Cheltuielile de consum s-au contractat după expansiunea neobișnuit de mare de la începutul anului, dar au fost compensate de investițiile făcute de companii, atât pentru creșterea stocurilor cât și în active fixe.

Publicarea datelor vine la o zi după ce banca centrală, Fed, a decis să crească cu 25 puncte procentuale dobânda de referință, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, în efortul de a aduce inflația sub control.

Indicele prețurilor de consum din SUA a scăzut de la un vârf de peste 9% în iunie 2022 la 3% luna trecută, în timp ce rata șomajului rămâne aproape de minimele record, iar încrederea consumatorilor s-a îmbunătățit.

Combinația de date recente a sporit speranțele economiștilor și investitorilor că banca centrală va reuși performanța rară a unei „aterizări line” – aducerea inflației sub control fără daune economice majore. Însă alții sunt îngrijorați de faptul că rezistența economiei va face mai dificilă aducerea inflației până la ținta de 2% stabilită de Fed.

O gamă neobișnuit de largă de previziuni


Președintele Fed, Jay Powell, a declarat miercuri că „ipoteza de bază este că vom putea obține o revenire a inflației la ținta noastră fără o încetinire a economiei cu adevărat semnificativă, care să ducă la un nivel ridicat de pierderi de locuri de muncă”.

De asemenea, el a subliniat și riscurile: „La limită, o creștere mai puternică ar putea duce, în timp, la o inflație mai mare, iar acest lucru ar necesita un răspuns adecvat al politicii monetare, așa că vom urmări cu atenție acest lucru”.

Economiștii au făcut o gamă neobișnuit de largă de previziuni pentru datele de creștere de joi, previziunile adunate de Refinitiv variind de la 0,3% la 3% rate de creștere anualizate. Economiștii de la Pantheon Macroeconomics au declarat că prognoza pentru acest trimestru a fost complicată de faptul că mai multe date privind comerțul internațional și comenzile de bunuri de folosință îndelungată, care în mod normal sunt publicate în avans, sunt publicate în această lună în același timp cu cifrele privind produsul intern brut.

Cresc randamentele obligațiunilor guvernamentale americane

Pe Wall Street, randamentele obligațiunilor guvernamentale americane au crescut la scurt timp după publicarea datelor. Randamentul obligațiunilor de referință ale Trezoreriei pe 10 ani a câștigat 0,04 puncte procentuale, ajungând la 3,89%, dublându-și creșterea de la începutul zilei. Titlurile pe doi ani, care sunt deosebit de sensibile la așteptările privind dobânzile pe termen scurt, au crescut cu 0,03 puncte procentuale, la 4,86%. Randamentele cresc atunci când prețurile scad.

Contractele futures care urmăresc indicele S&P 500 au crescut cu 0,8 procente înainte de deschiderea de joi, ușor mai mult decât înainte de publicarea cifrelor privind PIB-ul.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: