miercuri

17 iulie, 2024

9 februarie, 2023

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a încurajat miercuri ideea unor subvenții verzi din partea Uniunii Europene pentru a compensa prejudiciul temut al amplului plan american pentru climă, argumentând că există suficient business pentru ca toată lumea să beneficieze de tranziția la energie curată, transmite Euractiv.

Comentariile au venit la o zi după discuții cu ministrul francez al economiei Bruno Le Maire și omologul său german Robert Habeck, care au vizitat Washington pentru a discuta despre impactul Legii de reducere a inflației (IRA) asupra industriei europene.

În timp ce Statele Unite sunt dornice să reducă dependența de importurile din China, UE este îngrijorată de daunele colaterale, în cazul în care subvențiile puse la bătaie de Casa Albă vor duce la un exod al companiilor din Europa.


„Dacă Europa ia măsuri pentru a pune în aplicare subvenții similare cu ale noastre, aceasta ar fi o politică bună privind clima”, a spus Yellen.

IRA include un pachet 370 de miliarde de dolari destinat reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, care cuprinde măsuri de reduceri de taxe pentru companiile care investesc în energie curată, dar și subvenții pentru producătorii de vehicule electrice, baterii și proiecte de energie regenerabilă, cu condiția să fie fabricate în SUA.

Pentru a răspunde acestor politici, Comisia Europeană a propus săptămâna trecută un set de măsuri pentru stimularea competitivității UE, printre care și relaxarea regulilor privind ajutorul de stat.

„Împărtășim aproape aceleași obiective, Europa și Statele Unite”, a spus Yellen miercuri.


„Vrem să ne asigurăm că avem aprovizionare adecvată cu toate lucrurile care sunt esențiale pentru energia curată, de la baterii la panouri solare, la turbine eoliene”, a adăugat ea. „În acest moment… suntem mult prea dependenți de China”, a spus ea.

În condițiile în care China produce 70% din bateriile pentru vehicule electrice, stimulentele IRA pentru fabricarea bateriilor vizează să ajute Statele Unite să își dezvolte economia internă de energie curată, a precizat șefa Trezoreriei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: