cursdeguvernare

marți

10 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Inteligența artificială în jurnalism. 4 aplicații și instrumente

inteligența artificială în jurnalism

30 iulie, 2024

În ultimii ani, tehnologiile AI au început să fie folosite în tot mai multe domenii, de la medicină și educație, la construcții, administrație publică sau mass-media. În prezent, inteligența artificială în jurnalism este tot mai utilizată de redacții în procesele de producție și distribuire a știrilor și articolelor de presă.

Avantajele și dezavantajele folosirii AI în jurnalism

Pentru redacții, utilizarea instrumentelor AI generative oferă beneficii precum creșterea productivității, însă în același timp există riscul apariției unor inexactități, se arată într-un ghid despre inteligența artificială în jurnalism realizat de innovating.news.

În plus, dincolo de eventualele erori care pot apărea în articolele generate cu ajutorul inteligenței artificiale, există și probleme etice și chestiuni legate de subminarea încrederii publicului în presă dacă aceasta apelează la AI, mai notează sursa citată.


Totuși, folosite etic și transparent, tehnologiile AI, inclusiv cele generative, îi pot ajuta pe jurnaliști în procesul de culegere și prelucrare a informațiilor, precum și de scriere și de distribuire a articolelor de presă.

Inteligența artificială în jurnalism – exemple de aplicații

1. Generarea de articole cu ajutorul inteligenței artificiale generative de tip ChatGPT poate reduce semnificativ timpul pe care jurnaliștii îl petrec redactând texte. Potrivit twipemobile.com, publicația express.de a introdus în redacție un sistem avansat de inteligență artificială numit Klara Indernach (KI). Acesta este un instrument AI care poate genera texte, dar poate și să realizeze analize extinse de conținut și să rezume volume mari de informații într-un mod rapid și eficient.

După cum notează sursa citată, instrumentul îmbunătățește viteza realizării știrilor, mai ales când este vorba despre articole cu conținut previzibil, ca de exemplu cele sportive. Editorii umani continuă să joace un rol activ în procesul de publicare, deoarece ei revizuiesc fiecare conținut realizat de Klara, asigurând integritatea și autenticitatea știrilor.

Numeroase alte redacții din lume folosesc în prezent instrumente AI pentru realizarea de articole, pe care de regulă le marchează drept conținut generat de inteligența artificială.


Exemple de instrumente ce pot fi folosite pentru generarea de articole, potrivit journaliststoolbox.ai: ChatGPT, Scribbr, Kafkai, Notion AI, Frase.

Instrumente și aplicații AI în jurnalism

2. Generarea de imagini. Inteligența artificială în jurnalism poate fi folosită pentru a genera nu doar text, ci și grafică, imagini, ilustrații sau infografice menite să ilustreze articolele de presă. Cu ajutorul instrumentelor AI, jurnaliștii pot genera imagini relevante, care să se potrivească mult mai bine unui text decât imaginile de stoc din bazele de imagini disponibile pe internet.

De asemenea, acest fapt accelerează producția de conținut și economisește resurse umane, dar și eventualele costuri precum plata unor graficieni, desenatori sau artiști. După cum arată twipemobile.com, generarea de imagini cu ajutorul inteligenței artificiale este o soluție eficientă din punctul de vedere al costurilor în special pentru redacțiile mici, care nu își pot permite o echipă mare de ilustratori, designeri sau fotografi.

Exemple de instrumente AI pentru generarea de imagini: Midjourney, DALL-E, Stable Diffusion, Copilot Image Creator (Microsoft).

inteligența artificială în jurnalism
Foto: geralt / pixabay.com

Inteligența artificială în jurnalism – transcrierea interviurilor

3. Transcrierea interviurilor înregistrate audio. Aceasta este una dintre aplicațiile AI ce le poate fi de un real ajutor jurnaliștilor. Transcrierea interviurilor sau a discuțiilor înregistrate audio consumă foarte mult din timpul jurnaliștilor și este o muncă repetitivă și neatractivă.

Acum, folosind servicii de transcriere bazate pe inteligență artificială, interviurile pot fi convertite rapid în text. Jurnaliștii pot verifica modul în care a fost realizată transcrierea și pot corecta ori edita eventualele erori înainte de publicare.

La ora actuală, eficiența și acuratețea proceselor de transcriere s-a îmbunătățit foarte mult, în special în limbile de circulație internațională. Folosind algoritmi sofisticați, instrumente AI precum Jojo pot descifra cu acuratețe vorbirea, chiar și în medii zgomotoase, potrivit twipemobile.com. Astfel de instrumente reduc semnificativ durata realizării unui articol (de la înregistrare la publicare), accelerând ciclul de producție a știrilor și eliberându-i pe jurnaliști de o parte din muncă, ceea ce le permite să se concentreze pe aspecte mai creative și mai analitice ale producției de știri, mai notează sursa citată.

Ce aplicații are inteligența artificială în jurnalism

În mod similar, tehnologiile AI de transformare a textului în vorbire permit realizarea de voci din off realiste, într-un interval scurt de timp. Tenologia permite și realizarea de traduceri precise, cu intonație, deschizând calea pentru aplicații inovatoare precum traducerile în timp real și dublarea automată.

Exemple de instrumente AI pentru transcrierea interviurilor: Jojo (instrument dezvoltat pentru jurnaliștii care lucrează la ziarul norvegian VG), Otter, TurboScribe, Good Tape, Clipto, Temi, Rev Max, Trint.

Inteligența artificială în jurnalism – realizarea de rezumate

4. Generarea de rezumate, titluri, descrieri. Inteligența artificială în jurnalism poate fi folosită pentru a genera rezumate care le oferă cititorilor o privire de ansamblu asupra punctelor principale dintr-un articol. Astfel de rezumate pot fi introduse la începutul articolelor, fiind de ajutor în special în cazul unor articole foarte lungi.

Un avantaj al folosirii inteligenței artificiale este că aceasta poate crea rezumate care sunt adaptate unor categorii diferite de public. De exemplu, un articol complex despre investiții la bursă poate include un rezumat simplu, într-un stil explicativ, dedicat investitorilor începători.

Exemple de instrumente AI ce realizează rezumate: QuillBot, Claude.ai, EduWriter, AI Summarizer.

Foto: tungnguyen0905 / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre inteligența artificială în jurnalism vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Aplicații AI pentru investiții la bursă. 4 programe utile
Inteligența artificială în construcții. 8 moduri în care poate fi folosită
Inteligența artificială în bănci. 4 avantaje și 4 aplicații
Inteligența artificială generativă. Ce poate face AI – 5 exemple
Inteligența artificială GPT. Ce este și ce poate face

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: