marți

16 iulie, 2024

inteligența artificială în viața de zi cu zi

22 noiembrie, 2023

Există o mulțime de moduri în care folosim inteligența artificială în viața de zi cu zi, însă de multe ori nici nu suntem conștienți că utilizăm tehnologiile AI.

Aplicații AI în viața de zi cu zi

De la citirea e-mail-urilor la indicațiile de navigație primite atunci când conducem o mașină, sau de la recomandările de filme primite pe Netflix la reclamele Google, inteligența artificială este peste tot în jurul nostru.

Publicația dataconomy.com a alcătuit o listă cu cele mai populare tehnologii AI pe care le utilizăm în mod curent.

Inteligența artificială în viața de zi cu zi – rețelele de socializare


1. Rețelele de socializare. Atunci când folosim rețelele de socializare intrăm în contact și cu inteligența artificială. Numeroase rețele de socializare precum Facebook, Twitter sau Instagram utilizează tehnologii AI pentru a elimina știrile false sau postările care nu corespund standardelor, cum ar fi cele care incită la violență sau cele care conțin comentarii abuzive. De asemenea, rețelele folosesc AI pentru a colecta date despre utilizatori și pentru a le servi reclame țintite.

2. Chatboții sunt utilizați deja de multe site-uri de comerț online pentru a oferi asistență pentru clienți. Chatboții oferă informații și răspund la întrebările clienților, și doar dacă nu pot rezolva o problemă îi redirecționează pe clienți către un operator uman. Unul dintre marile avantaje ale chatboților este că funcționează non-stop. Astfel, clienții nu mai sunt obligați să sune la un număr de telefon unde un operator este disponibil doar în timpul orelor de program cu publicul.

Ce pot face asistenții digitali

3. Asistenții digitali, numiți și asistenți virtuali, s-au dovedit a fi un real ajutor pentru utilizatorii care vor să-și organizeze calendarul, să facă anumite sarcini la timp sau pur și simplu să afle informații utile sau să-și petreacă timpul liber ascultând muzică. Siri, Alexa sau Google Assistant sunt câțiva dintre cei mai cunoscuți asistenți digitali. Software-ul utilizat de asistenții virtuali poate recunoaște tiparele de vorbire și procesează limbajul natural. Datorită inteligenței artificiale, asistenții virtuali pot învăța și pot asculta precum un om.

Inteligența artificială în viața de zi cu zi – sistemele de recomandare

4. Sistemele de recomandare sunt o altă formă pe care o ia inteligența artificială în viața de zi cu zi. Acestea sunt niște algoritmi ce filtrează informațiile și oferă sugestii pentru elementele (produsele, serviciile etc) ce sunt cele mai potrivite pentru un utilizator anume, potrivit Wikipedia.org. Platformele de streaming de muzică și video pe care le folosim în fiecare zi (precum Spotify, YouTube sau Netflix) oferă sugestii bazate pe preferințele fiecărui utilizator și pe istoricul de căutare al acestuia (luând în calcul ce gen de filme sau melodii a accesat în trecut).


5. Navigație și călătorie. Aplicații precum Google Maps și Waze îi ajută pe șoferi să navigheze. Imaginile din satelit sunt actualizate la fiecare secundă, și pot fi verificate în mod eificient de algoritmii cu învățare automată. Astfel de aplicații oferă cele mai bune rute și incorporează informații despre accidente, condițiile de trafic, aglomerație, reparații, piste pentru biciclete sau locuri de parcare.

Inteligența artificială în viața de zi cu zi – e-mail și jocuri video

6. Mașinile fără șofer sunt deja o realitate în unele orașe din lume. Numite și vehicule autonome, astfel de mașini cu inteligență artificială sunt folosite pentru a oferi servicii de taxi în orașe precum San Francisco și Arizona din SUA (compania Waymo), Shenzen din China (DeepRoute.ai) sau Eiheiji din Japonia (ZEN drive Pilot). Mașinile autonome sunt capabile să circule fără intervenție umană, fiind capabile să perceapă mediul înconjurător și să detecteze obstacolele, precum și să monitorizeze sistemele importante ale vehiculului.

7. E-mail. Sistemele de comunicare prin e-mail folosesc tehnologii AI pentru a filtra mesajele spam. De asemenea, unele mesaje pot fi etichetate ca nefiind urgente. Când cineva creează un e-mail nou, software-ul sugerează deja posibile opțiuni, ca de exemplu adresele de e-mail la care va fi transmis mesajul. Alte sisteme de e-mail includ funcții care îi informează pe utilizatori când este timpul să-și trimită mesajele.

inteligența artificială în viața de zi cu zi
Foto: geralt / pixabay.com

8. Jocurile video. Gamerii concurează adesea cu un concurent virtual bazat pe inteligență artificială. Cu ajutorul învățării automate, un astfel de jucător virtual este proiectat să aibă un comportament de joc care să îi ofere utilizatorului o experiență cât mai interesantă. Tehnologiile AI pot fi regăsite în numeroase jocuri video, inclusiv jocuri de curse sau jocuri de strategie. Scopul principal al încorporării AI în jocuri este de a le oferi gamerilor o experiență de joc cât mai realistă.

Inteligența artificială în viața de zi cu zi – exemple

9. Funcția autocorrect. Corectarea automată face mai mult decât să corecteze greșelile de scriere. De pildă, această funcție îi sugerează utilizatorului următorul cuvânt dintr-o propoziție, fiind de un real ajutor pentru toți cei care trebuie să scrie rapid. Aplicațiile de acest fel utilizează tehnologii precum recunoașterea modelelor (anumite modele sunt stabilite în memoria artificială a dispozitivului, care sunt folosite ulterior pentru sugestii și prognoze).

10. Casa inteligentă. Inteligența artificială poate fi utilizată pentru a transforma o locuință obișnuită într-o casă inteligentă. De pildă, termostatele inteligente reglează automat temperatura folosind AI. De asemenea, aceste aplicații AI ajută la economisirea de energie prin pornirea / stingerea automată a luminilor în funcție de prezența umană. Ele pot și să regleze culoarea luminii în funcție de ora din zi (mai caldă sau mai rece).

11. Algoritmii de căutare predictivă de la Google. De fiecare dată când cineva caută o informație pe Google, în bara de căutare apar automat câțiva termeni de căutare. Aceasta este funcția de completare automată de la Google (autocomplete), care afișează prognoze pe măsură ce utilizatorul tastează un nou caracter.

Foto: Pixaline / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre inteligența artificială în viața de zi cu zi ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Mașini autonome exemple. Companii ce oferă servicii de robotaxi
Inteligența artificială în marketing. Exemple, utilizări, beneficii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: