asistenți virtuali exemple

23 noiembrie, 2023

Asistenți virtuali exemple. Asistenții virtuali, numiți și asistenți digitali sau chatboți predictivi, sunt programe pe calculator avansate care simulează o conversație cu utilizatorii, de regulă folosind internetul. În acest articol vom enumera câțiva dintre cei mai populari asistenți digitali creați de companiile de tehnologie.

Ce este un asistent virtual

Asistenții digitali folosesc tehnologii avansate de inteligență artificială, ca de exemplu procesarea limbajului natural, înțelegerea limbajului natural și învățarea automată, cu scopul de a învăța de-a lungul timpului și a oferi o experiență conversațională personalizată, se arată într-un ghid realizat de compania Oracle.

Combinând informații precum preferințele de cumpărături ale unei persoane, dimensiunea familiei, locația etc, algoritmii pot crea modele de date care identifică anumite tipare de comportament, pe care le rafinează pe măsură ce se adaugă date noi. Învățând istoricul, preferințele și alte informații despre un utilizator, asistenții digitali pot răspunde la întrebări complexe, pot oferi recomandări, pot face predicții și pot iniția conversații, mai arată sursa citată.

Asistenți virtuali exemple – diferența dintre un asistent digital și un chatbot


Chatboții sunt programe de calculator care simulează și procesează conversația umană scrisă sau vorbită, astfel încât oamenii să poată interacționa cu dispozitivele digitale ca și cum ar comunica cu o persoană reală. ChatGPT este cel mai cunoscut exemplu.

În ceea ce privește asistenții digitali, aceștia sunt un tip avansat de chatboți, care pot gestiona interacțiuni mai complexe într-un mod conversațional. Spre deosebire de un chatbot, un asistent virtual poate răspunde la o solicitare complexă, cum ar fi „Programează-mi un zbor către Phoenix pentru duminica viitoare, folosind preferințele mele obișnuite de locuri și aranjează transportul către și de la aeroport”, mai notează sursa citată.

Pentru a răspunde la această solicitare, asistentul digital va trebui să acceseze mai multe resurse, capacitate pe care un chatbot obișnuit nu o deține.

Asistenți virtuali exemple – ce poate face Siri

Siri este asistentul digital de la Apple, ce face parte din sistemele de operare iOS, iPadOS, watchOS, macOS, tvOS, audioOS și visionOS. Lansat în 2011, Siri funcționează pe platforme precum iPhone, iPad, iPod Touch, Mac, Apple TV, Apple Watch și HomePod. Este disponibil în circa 20 de limbi, inclusiv engleză, chineză, arabă, franceză, germană, italiană sau spaniolă.


Asistentul Apple utilizează interogări vocale, control bazat pe gesturi și o interfață cu utilizatorul bazată pe limbaj natural pentru a răspunde la întrebări, a face recomandări și a îndeplini diverse sarcini delegând solicitările unor servicii de internet. De-a lungul timpului, Siri se adaptează la modul în care utilizatorii folosesc limbajul, precum și la căutările și preferințele acestora, returnând rezultate individuale.

Ce este Siri

Siri acceptă o gamă largă de comenzi de la utilizatori, inclusiv efectuarea de acțiuni pe telefon, verificarea informațiilor de bază, programarea evenimentelor și a memento-urilor, gestionarea setărilor dispozitivului, căutări pe internet, navigație, divertisment sau interacțiunea cu alte aplicații integrate iOS.

Începând cu lansarea iOS 10 în anul 2016, Apple a început să le ofere terților acces limitat la Siri, inclusiv unor aplicații de mesagerie, de plăți, de ride-sharing sau de apeluri pe internet, potrivit Wikipedia.org.

iOS 17 le-a permis utilizatorilor să activeze asistentul digital rostind doar „Siri”. Însă comanda precedentă, „Hei, Siri”, este în continuare acceptată de sistem.

Asistenți virtuali exemple – ce poate face Alexa

Alexa este asistentul digital lansat de Amazon în 2014. Alexa funcționează pe sisteme de operare precum Fire OS (cel puțin versiunea 5.0), iOS (cel puțin 11.0) sau Android (cel puțin 4.4), pe diverse dispozitive (inclusiv difuzoare inteligente), și este disponibil în 9 limbi (engleză, franceză, germană, japoneză, italiană, spaniolă, portugheză, hindi și arabă).

Numit și Amazon Alexa, acest asistent virtual este bazat pe un sintetizator de vorbire din Polonia, numit Ivona, care a fost cumpărat de Amazon în 2013. A fost folosit pentru prima dată în difuzorul inteligent Amazon Echo și în difuzoarele Echo Dot, Echo Studio și Amazon Tap, conform Wikipedia.org.

Alexa este capabilă de procesarea limbajului natural pentru sarcini precum interacțiunea vocală, redarea muzicii, crearea de liste de activități, setarea alarmelor, redarea de podcast-uri, redarea cărților audio, furnizarea de informații despre vreme, trafic, sport sau știri în timp real.

asistenți virtuali exemple
Foto: finnhart / pixabay.com

Asistenți virtuali exemple – ce este Alexa

De asemenea, Alexa poate controla numeroase dispozitive inteligente ce fac parte dintr-un sistem de automatizare a locuinței. Capacitățile Alexei pot fi extinse prin instalarea de „competențe” (funcționalități suplimentare), cum ar fi programele meteo și funcțiile audio.

Cele mai multe dispozitive pe care a fost instalată Alexa le permit utilizatorilor să activeze dispozitivul folosind un cuvânt („Alexa” sau „Amazon”). În schimb, alte dispozitive le solicită utilizatorilor să apese un buton pentru a activa modul de ascultare al Alexa.

Asistenți virtuali exemple – ce poate face Google Assistant

Google Assistant este asistentul virtual creat de compania Google, lansat în anul 2016. Asistentul virtual al Google funcționează pe sistemele de operare Android, ChromeOS, iOS, iPadOS, KaiOS, Linux, Android TV și Wear OS, și pe platforme precum Google Nest, Wear OS, Android TV, difuzoare inteligente, căști, display-uri inteligente, Google Allo sau iPAD-uri.

Disponibil în circa 30 de limbi, Google Assistant se poate angaja în conversații bidirecționale (abilitate care îi lipsea asistentului virtual anterior lansat de companie, numit Google Now).

Lansat în 2016 ca parte a aplicației de mesagerie Google Allo și a difuzorului său activat vocal Google Nest, asistentul a fost implementat începând cu 2017 pe dispozitive cu Android și iOS. Google Assistant a fost extins ulterior pentru a putea funcționa pe o varietate mare de dispozitive, inclusiv mașini și electrocasnice inteligente produse de terți.

Asistenți virtuali exemple – ce este Google Assistant

Utilizatorii interacționează în principal cu asistentul Google prin voce, deși este acceptată și introducerea datelor de la tastatură, conform sursei citate.

asistenți virtuali exemple
Foto: 24x7Direct / pixabay.com

Google Assitant este capabil să răspundă la întrebări, să programeze evenimente și alarme, să ajusteze setările hardware de pe dispozitivul utilizatorului, să prezinte informații din contul Google al utilizatorului sau să se joace jocuri.

Totodată, Google a anunțat că asistentul va putea să identifice obiecte și să colecteze informații vizuale prin intermediul camerei dispozitivului, ceea ce va ajuta la achiziționarea de produse și transferul de bani.

Foto: geralt / finnhart / 24x7Direct / pixabay.com

Dacă acest articol despre asistenți virtuali exemple ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Mașini autonome exemple. Companii ce oferă servicii de robotaxi

Inteligența artificială în viața de zi cu zi. 11 exemple de tehnologii
Inteligența artificială în școli. 10 aplicații și 3 sfaturi pentru profesori

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: