duminică

5 mai, 2024

30 octombrie, 2022

Aprecierea accelerată a dolarului va șterge peste 10 miliarde de dolari din câștigurile corporative din SUA în trimestrul al treilea, estimează analiştii, punând presiune asupra companiilor care se confruntă deja cu prețuri ridicate și cu perspective interne sumbre, scrie Financial Times.

Întărirea dolarului a afectat veniturile companiilor americane pe tot parcursul acestui an. Evoluția devine din ce în ce mai dificil de ignorat de către investitori, pe măsură ce preocupările cresc cu privire la impactul său asupra cererii.

„Ca investitor, încerci să vezi clar – mă uit la o problemă de traducere sau la o problemă de cerere?” a comentat Jack Caffrey, manager de portofoliu la JPMorgan Asset Management.


Problema traducerii se referă la modul în care un dolar mai puternic reduce valoarea relativă a vânzărilor efectuate în valută străină, atunci când acestea sunt convertite înapoi în dolari pentru rapoartele financiare trimestriale.

Măsurat față de un coș de valute al piețelor dezvoltate, dolarul a crescut cu 17% în primele trei trimestre, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.

Jonathan Golub, de la credit Suisse, estimează că pentru fiecare creștere cu 8 până la 10 puncte procentuale a indicelui dolarului, aceste efecte de conversie duc la scăderea cu un punct procentual a profitului pe acțiune, la nivelul companiilor din indexul S&P 500.

Unii investitori estimează că efectele de traducere ar putea fi și mai mari. Michael Walker, manager de portofoliu la AllianceBernstein, a sugerat că mișcarea din acest an a dolarului ar putea șterge aproximativ 3% din profiturile anuale ale întregului index.


Mulți investitori sunt dispuși să ignore astfel de efecte, dacă sunt încrezători în fundamentele unei afaceri. Când Microsoft și-a redus previziunile de venituri cu aproximativ 500 de milioane de dolari la începutul acestui an, de exemplu, acțiunile sale și-au revenit după o scurtă scădere și au închis ziua în teritoriu pozitiv.

Totuși, mai îngrijorător este potențialul de scădere a cererii, deoarece rivalii care produc și vând în valute mai slabe sunt acum mai competitivi.

Walker de la AllianceBernstein a comparat situația Microsoft și Amazon. Microsoft stabilește prețurile pentru serviciul său cloud Azure în monede locale, în timp ce rivalul Amazon Web Services are prețurile în dolari.

„Având în vedere deviațiile mari ale monedelor, văd un mare avantaj competitiv pentru Microsoft, care este afectat de aprecierea dolarului, dar alege să nu-și majoreze prețurile, în timp ce Amazon crește în esență prețurile pentru clienții săi.”

Indicele Goldman Sachs al companiilor care generează majoritatea veniturilor lor în SUA a scăzut cu 15% în primele trei trimestre, comparativ cu o scădere de 30,5% a indicelui său de companii cu o prezență internațională mare.

Pe lângă perspectivele economice mai puțin sumbre din SUA, întărirea dolarului a fost antrenată de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor din SUA.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: