28 iunie, 2022

Statele în curs de dezvoltare și economiile lor trăiesc ”la mila” Rezervei Federale (Fed) din SUA, scrie David Lubin, șeful diviziei pentru statele emergente de la City, într-un material despre impactul întăririi dolarului american, publicat de Financial Times.

Când condițiile monetare din SUA sunt laxe, capitalul este împins către economiile emergente, facilitând finanțarea acestor țări. Iar când Fed înăsprește politica monetară, așa cum se întâmplă acum, valul se întoarce, pe măsură ce capitalul se reorientează către randamente mai mari din SUA.

Nu doar randamentul activelor americane afectează economiile emergente. ”Cursul dolarului joacă, de asemenea, un rol important în această dramă”, notează specialistul.


El punctează patru canale prin care întărirea dolarului american complică ecuația economică din statele în curs de dezvoltare.

  • Un dolar puternic are un impact negativ asupra comerțului internațional;

este moneda dominantă în care sunt facturate și decontate o gamă uriașă de tranzacții comerciale globale. Deoarece puterea de cumpărare a monedelor din afara SUA scade atunci când dolarul se întărește, o apreciere a monedei americane tinde să descurajeze comerțul.

Întrucât economiile mici sunt în general foarte deschise și depind de fluxurile de mărfuri, scăderea capacității de a face comerț internațional le afectează semnificativ.

  • Un dolar puternic erodează bonitatea statelor în curs de dezvoltare care au datorii în dolari;

Aprecierea dolarului ”scumpește” serviciul datoriei publice pentru țările care au nevoie să răscumpere obligațiuni denominate în dolari. Acest lucru este probabil cel mai dureros pentru țările cu venituri mai mici, care au de obicei o capacitate limitată de a se împrumuta de pe piețele internaționale în propriile monede, chiar și în cele mai bune momente.

  • Un dolar puternic afectează China, ceea ce produce un efect de domino și asupra economiilor emergente mai mici;

Un dolar puternic este probabil tot mai incomod pentru China în această perioadă, iar ceea ce este rău pentru China este, în general, rău pentru economiile emergente, având în vedere legăturile lor cu lanțurile de aprovizionare și cererea de mărfuri din China.

Deși la prima vedere am putea crede că o depreciere a renminbi în raport cu dolarul ar putea fi o modalitate convenabilă de a stimula exporturile chineze, există două argumente importante în direcția opusă.

Unul este că, prin creșterea costului mărfurilor importate, un renminbi mai slab face viața grea pentru întreprinderile mici și mijlocii din China, care se confruntă deja cu o presiune asupra profitabilității. Un alt argument este că o slăbire a renminbi tinde să declanșeze ieșiri de capital din China, lucru pe care autoritățile de la Beijing preferă să-l evite.

  • Un dolar mai puternic produce inflație mai mare în statele emergente;

Ultimii ani ne-au permis să uităm că deprecierea monedei într-o țară în curs de dezvoltare poate duce rapid la inflație. Asta pentru că așa-numita inflație „transferă” prin cursul de schimb a fost extrem de scăzută recent. Lucrurile ar putea sta însă cu totul diferit în perioada următoare.

”Merită să ne îngrijorăm că, într-un moment în care inflația accelerează, este mai probabil ca o depreciere a monedei a monedei să confere un impuls suplimentar presiunilor inflaționiste interne. E un mod de a pune jar pe foc”, avertizează economistul Citi, adăugând că lumea este un ”mediu ostil” economiilor emergente în această perioadă.

La începutul anilor 1980 – ultima dată când SUA s-a confruntat cu o inflație cu adevărat încăpățânată – dolarul a crescut cu aproape 80%.

”Este posibil ca istoria să nu se repete, dar dacă dolarul va continua să se consolideze cu o ferocitate similară celei de acum 40 de ani, economiile emergente trebuie să fie pregătite pentru un drum accidentat”, avertizează David Lubin.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: