miercuri

24 aprilie, 2024

18 iulie, 2022

Economia mondială continuă să crească și ar urma să depășească 100 de trilioane de dolari în acest an, potrivit VisualCapitalist, care a realizat un infografic ce ilustrează modul în care vor evolua economiile celor mai puternice state de la nivel global, în următorul deceniu.

Până în 2035, PIB-ul de la nivel global se va dubla, iar China ar putea devansa SUA și deveni cea mai mare economie a lumii în 2030, reiese din estimările celei de-a 13-a ediție a World Economic League Table 2022, o prognoză realizată de Centrul pentru Cercetare în Economie și Afaceri (CEBR), care au stat la baza infografiei.

Centrul economic al lumii se deplasează de mult din Europa și America de Nord către Asia. Această schimbare globală a fost declanșată de reducerea barierelor comerciale și de o mai mare libertate economică în Orient, aspecte care au atras investiții străine directe (ISD). Un alt factor determinant a fost îmbunătățirea infrastructurii și comunicațiilor și o creștere generală a complexității economice în regiune.


China ar urma să depășească SUA până în anul 2030. O redresare mai rapidă decât se aștepta a SUA în 2021 și politicile de zero toleranță la COVID din China au întârziat cu doi ani trecerea Beijingului pe primul loc, reiese din calculele specialiștilor.

(Citiți și:Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE”)

China și-a menținut creșterea pozitivă a PIB-ului datorită stabilității oferite de cererea internă. Acest lucru s-a dovedit crucial în susținerea creșterii economice. Politica fiscală și economică a Chinei s-a concentrat pe creșterea puterii interne de cumpărare înainte de pandemie, din cauza temerilor privind creșterea restricțiilor comerciale.

India ar urma să devină a treia țară ca mărime din punct de vedere al PIB, cu 10,8 trilioane de dolari proiectate în 2031. În favoarea acestei evoluții este și tendința demografică. În timp ce vârsta medie în multe economii mature crește, India are o forță de muncă tânără. De fapt, vârsta medie a Indiei este cu 20 de ani mai mică decât cea din Japonia, care este în prezent a treia economie ca mărime.

În ultimii 60 de ani, serviciile au crescut la aproximativ 55% din PIB-ul Indiei. Telecomunicațiile, software-ul și IT-ul generează cea mai mare parte a veniturilor din acest sector. Doar IT-ul produce 10% din PIB-ul țării. Forța de muncă mare din India, expertă în tehnologie și vorbitoare de engleză s-a dovedit atractivă pentru companii internaționale precum Intel, Google, Meta, Microsoft, IBM și multe altele.


Guvernul indian oferă, de asemenea, subvenții semnificative pentru multinaționalele care își mută producția din China în India.

În 2031, trei din primele cinci economii ale lumii vor fi în Asia: China, India și Japonia.

Europa va avea patru țări în top 10: Germania, Regatul Unit, Franța și Italia. Din America de Sud, doar Brazilia va mai fi în top 10.

În ceea ce privește România, țara noastră ar urma să urce în jur de zece poziții la nivel mondial, clasându-se pe locul 36 în 2036, potrivit proiecțiilor din raportul amintit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: