cursdeguvernare

miercuri

9 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE

7 aprilie, 2021

Forța economică UE

Economia României figurează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 privitor la PIB exprimat în euro (valori nominale). Statisticile care fac referire la forța economică UE arată că am revenit exact la mijlocul clasamentului celor 27 state membre după ce am depăşit din nou Cehia. Aceasta a consemnat în criză un recul dublu față de al nostru, după ce coroana s-a devalorizat mai mult decât leul.

Forța economică UE. Primele patru economii fac aproape două treimi din economia UE, dar ponderea lor este în scădere

Pentru a vedea cum a afectat pandemia țările UE, vă prezentăm evoluția PIB exprimat în euro și a ponderilor în rezultatul total al Uniunii, conform celor mai recente date disponibile la Eurostat, cu precizarea că datele pentru 2020 au caracter provizoriu și pot fi supuse revizuirii ulterioare, conform metodologiei care consfințește datele finale după doi ani de analiză.


Dintre cele mai mari patru ecomomii (care cumulează 63% din rezultatul economic total), Germania a înregistrat cea mai redusă diminuare a PIB exprimat în euro (-3,4%) și și-a majorat ponderea la nivelul Uniunii peste pragul de 25%, în timp ce țările latine Franța (-6,1%), Italia (-7,8%) și Spania (-10%) au fost mult mai afectate. Ponderea Zonei Euro s-a păstrat la peste 85% din total.

După marile puteri economice, urmează alte șapte țări cu valori ale PIB cuprinse între 2% și 6% din PIB-ul total al UE și cumulează aproape un sfert din rezultatul economic dar mai puțin decât Germania în rezultatul de ansamblu. Pe poziția a doua în acest club select s-a situat Polonia, a cărei economie a scăzut cu 2%.

Economia României, cât suma dintre baltice și balcanice

Tot în ceea ce privește statisticile care fac referire la forța economică UE, oarecum similar, România secundează Finlanda în plutonul celor șapte țări semnificative (ponderi între 1% și 2%), care au trecut pragul de 100 de miliarde de euro. Dată fiind diferența relativ mică față de Finlanda, o ascensiune pe locul 12 ne-ar fi la îndemână pe termen mediu, dacă vom reuşi să revenim rapid din criză și să refacem echilibrele macroeconomice.


Forța economică UE

În fine, cele zece țări situate sub 0,7% din PIB-ul UE, adună per total doar a 30-a parte din economia europeană fiind mai puțin semnificative pentru rezultatele de ansamblu.

De reținut, Bulgaria plus Croația, împreună cu cele trei state baltice, reprezintă mai puțin decât economia României. Ceea ce arată care ar putea să fie poziția noastră în Balcani.

Desigur, pentru a completa poziționarea la nivel regional, merită menționat că Polonia echivalează ca forță economică brută cu România plus Cehia plus Slovacia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: