miercuri

27 martie, 2024

17 iulie, 2022

Costul alimentelor de bază pentru un mic dejun obişnuit a crescut cu peste 70% în ultimii doi ani în Regatul Unit al Marii Britanii.

Rata de creştere depăşeşte dramatic creşterea de 11% a Indicelui Preţurilor de consum din Marea Britanie pe aceeaşi perioadă, potrivit unui indice al produselor de bază pentru micul dejun realizat de platforma de investiţii eToro, citat de Agerpres.

Și „este posibil să mai apară şi alte probleme de preţ pentru consumatori, în timp ce companiile alimentare caută modalităţi de a-şi compensa costurile”, spune în analiza citată.


eToro Breakfast Commodity Index se bazează pe preţurile spot ale unui coş de nouă produse tipice pentru micul dejun: grâu, zahăr, cacao, ovăz, carne de porc, suc de portocale, cafea, lapte şi ceai.

Războiul, seceta și perturbarea lanțurilor de aprovizionare

Din iulie 2020, indicele a crescut cu 71%, principalii factori care au cauzat această tendinţă de creştere fiind războiul din Ucraina, problemele legate de lanţul de aprovizionare la nivel mondial şi vremea nefavorabilă.

„Preţurile materiilor prime au crescut pe toate planurile de la pandemia Covid din cauza haosului din lanţul de aprovizionare global, iar războiul din Ucraina nu a făcut decât să exacerbeze această situaţie”, spune Ben Laidler, Global Market Strategist la eToro.

„Adăugaţi acest lucru la vremea nefavorabilă care a afectat o serie de recolte în ultimul an şi veţi avea un cumul perfect de factori care fac ca alimentele care se pun pe masa la micul dejun să fie mult mai scumpe pentru companiile din domeniul alimentar.


„O mare parte din aceste creşteri de preţuri sunt deja transferate consumatorilor, prin preţuri mai mari sau prin dimensiuni mai mici”, a spus analistul citat.

Sucul de portocale s-a scumpit cel mai mult

Sucul de portocale a înregistrat cea mai abruptă creştere de preţ dintre toate produsele din coşul pentru micul dejun, preţul său de bază crescând cu 124% în doi ani, în mare parte datorită unei recolte deosebit de slabe de portocale în SUA, cauzată de vremea nefavorabilă şi de boli.

Preţul cafelei a crescut, de asemenea, vertiginos, cu 94% în aceeaşi perioadă, din nou ca urmare a vremii nefavorabile din principalele ţări producătoare, cum ar fi Brazilia, precum şi datorită problemelor cu lanţurile de aprovizionare la nivel mondial.

Nu la mare distanţă, preţul cărnii de porc a sărit cu 80% faţă de iulie 2020 – o tendinţă considerată a fi rezultatul creşterii costurilor de transport şi a costurilor forţei de muncă.

În timp ce preţul fiecărui articol a crescut în ultimii doi ani, cacaua a înregistrat cea mai modestă creştere, cu doar 7%, preţul culturii fiind afectat negativ de un surplus de ofertă în timpul pandemiei Covid.

Platforma de investiţii eToro a fost înființată în 2007. Acum peste 27 milioane de utilizatori înregistraţi și este accesibilă tuturor celor care își permit să investească în activele pe care şi le doresc, de la acţiuni la mărfuri până la active cripto.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: