sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 octombrie, 2021

Economia Chinei a înregistrat un avans de doar 4,9% din PIB în trimestrul al treilea, cel mai scăzut ritm de creștere din din ultimul an, pe fondul crizei din energie, a blocajelor de pe lanțurile globale de aprovizionare și a temerilor privind nivelul datoriilor din sectorul imobiliar, scrie CNN.

Încetinirea economiei Chinei s-a produs în contextul în care avansul PIB a fost de 7,9% în trimestrul al doilea, respectiv de 18,3% în primele trei luni ale anului. De la un trimestru la altul, economia chineză a înregistrat o creștere de doar 0,2% în T3, după un avans de 1,3% în trimestrul anterior.

„Incertitudinile legate de conjunctura mondială se accentuează în tip ce relansarea internă rămâne instabilă și inegală”, a informat Biroul Național de Statistică din China (BNS).


Cea de-a doua economie a lumii se confruntă în prezent cu mai multe provocări majore, inclusiv criza datoriilor grupului imobiliar Evergrande.

Continuă să apese asupra revenirii economiei întârzierile apărute din cauza blocajelor de pe lanțurile de aprovizionare, dar și o criză în aprovizionarea cu electricitate. Cea din urmă a scăzut productivitatea uzinelor chineze la cel mai scăzut nivel de la începutul lui 2020, când erau în vigoare restricțiile dure impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Criza de electricitate survine după ce autoritățile au înăsprit măsurile de reducere a emisiilor de CO2, ca urmare a deciziei ca, până în 2060, China să ajungă la neutralitate climatică. Restricțiile par să fie prea severe  pentru o economie care depinde de cărbune în proporție de 56%.

Fabricile celui mai mare exportator al lumii se opresc sau funcționează la capacitate limitată. Furnizarea de electricitate este raționalizată în mai mult de jumătate din provinciile Chinei și companiile caută să-și facă provizii de combustibili pentru generatoare.


Analiștii se așteaptă ca executivul de la Beijing să ia măsuri pentru a contracara această încetinire a economiei chineze.

„Ca reacție la datele dezamăgitoare din trimestrul al treilea ne așteptăm ca în lunile următoare factorii de decizie să adopte mai multe măsuri pentru a stimula creșterea, inclusiv asigurarea unor lichidități ample pe piața interbancară, accelerarea dezvoltării infrastructurii și relaxarea unor aspecte ale politicilor de pe piața de credit și imobiliară”, a declarat Louis Kuijs, economist la Oxford Economics, pentru AFP.

Guvernul chinez are o țintă de creștere economică de cel puțin 6% pentru acest an, mai pesimistă decât cea a instituțiilor financiare internaționale. Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează o creștere de 8%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: