joi

25 aprilie, 2024

20 septembrie, 2021

Raactor nuclear la Cernavodă
Reactor nuclear la Cernavodă

China și Rusia vor profita de scoaterea centralelor nucleare de pe lista producătorilor de electricitate ecologică din UE. Cele două puteri orientale vor acoperi golul lăsat de absența finanțărilor europene mai ales în țările membre din Est – potrivit lui Jean-Bernard Levy, președintele-director general al Electricité de France (EDF).

EDF este una dintre corporațiile lumii cu mari capacități de producție energetică nucleară. Circa 70% din electricitatea consumată în Franța este produsă în centralele nucleare ale EDF.

Comisia Europeană este pe cale să propună excluderea energiei nucleare din clasificarea tipurilor de energie ecomologică eligibile pentru finanțare din fonduri europene (așa numita taxonomie energetică).


Deși negocierile cu Parlamentul European și cu Consiliul UE nici nu au început, Comisia Europeană s-a grăbit să excludă energia nucleară din lista proiectelor pe care le va finanța cu fondurile obținute prin emisiunea de „obligațiuni verzi”.

Riscul „puternic” ale  ofensivei sino-ruse

„În absența integrării nucleare în această taxonomie, este puternic riscul ca țări terțe, ne putem gândi la China și Rusia, să se grăbească să profite de lacunele unei inițiative europene nefericite”, a avertizat Jean-Bernard-Levy, citat de L’Usine Nouvelle.

Rusia și China ar deveni „singurele care ar putea într-o zi să ofere finanțare țărilor europene, în special, dar nu numai în Europa de Est, care trebuie să construiască centrale nucleare pentru a face tranziția de la producția de electricitate pe bază de cărbune”, a adăugat șeful EDF cu ocazia unei audieri în comisia economică a Adunării Naționale – camera inferioară a Parlamentul Franței.

(Citiți și: „Frans Timmermans: Proiectele noi pentru gaze nu vor mai fi finanțate de UE dacă întârzie tranziția către regenerabile”)

România a fost deja ținta ofensivei capitalului chinez în domeniul nuclear și chiar a încheiat un acord privind construcția unităților 3 și 4 de la Cernavodă, sub guvernarea PSD.


Ulterior acordul a fost reziliat și un altul a fost încheiat cu SUA, cu participarea canadienilor și francezilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: