duminică

21 iulie, 2024

21 iulie, 2024

Datoriile uriașe ale celor mai mari economii ale lumii încep să îngrijoreze din nou piețele financiare pe măsură ce alegerile dau câștig de cauză formațiunilor populiste.

Obligațiunile franceze au primit o lovitură după succesul în alegerile anticipate a populiștilor, care doresc creșterea consistentă a cheltuielilor publice, i-a alarmat pe investitori. De asemenea, dinamica datoriei SUA este în centrul atenției înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

O criză a datoriilor publice nu este scenariul de bază, dar investitorii sunt atenți la riscul ca verigile mai slabe ale portofoliilor din G7 să nu provoace stres pe piață.


„Deficitele sunt din nou în atenția investitorilor”, a declarat Guy Miller, strateg șef la Zurich Insurance Group, pentru Reuters. „Trebuie să se acorde mai multă atenție nu doar datoriilor, ci și modului de a genera o dinamică de creștere – în special în Europa”, a adăugat el.

Cele cinci mari economii cu cele mai mari probleme fiscale:

1. FRANTA

Rezultatul surpriză din primul tur al alegerilor din Franța, cu avansul extremei drepte, a fost un șoc pentru investitorii care până atunci priveau cu indulgență majorarea cheltuielilor guvernamentale. Cu un deficit bugetar de 5,5% din PIB anul trecut, Franța riscă să intre în procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene.


În final, alianța partidelor de stânga și extremă stânga s-au situat pe primul loc după al doilea tur de scrutin și un parlament divizat poate limita programul de cheltuieli, dar, pe de altă parte, va limita orice măsură de întărire a finanțelor franceze.

Șeful biroului național de audit al Franței a declarat luni că nu mai există spațiu de manevră în ceea ce privește bugetul și că datoria trebuie redusă.

Chiar și înainte de formarea unui nou guvern, UE se așteapta ca datoria publică a Franței să crească de la 111% în prezent la aproximativ 139% din PIB în 2034. Chiar dacă prima de risc pentru obligaținile franceze a scăzut. ea se menține la valori relativ ridicate.

2. SUA

SUA nu sunt cu mult în urmă. Comisia de Buget a Congresului consideră că datoria publică va crește de la 97% din PIB în 2024 la 122% din PIB până în 2034 – cu de peste două ori media anuală înregistrată din 1994.

Așteptările tot mai mari ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie au ridicat randamentele trezoreriei recent, deoarece investitorii au evaluat riscul unor deficite bugetare și a unei inflații mai mari. Unii investitori consideră că cel mai rău rezultat pentru piețele de obligațiuni ar fi o președinție a lui Trump cu o Cameră a Reprezentanților și un Senat conduși de republicani.

Asta ar însemna că „putem obține o nouă rundă de stimulente fiscale… de la un punct de plecare în care deficitul bugetar este de 6% din PIB”, a declarat Chris Jeffery, șeful de strategie macro al Legal & General Asset Management.

În timp ce titlurile de trezorerie americane sunt protejate de statutul lor de valori dee refugiu, curba randamentelor este aproape de cea mai largă din ianuarie, reflectând presiunea cu care se confruntă costurile pentru împrumuturile pe termen lung.

3. ITALIA

Investitorii au lăudat guvernul condus de Giorgia Meloni ca fiind prietenos cu piața. Cu toate acestea, deficitul bugetar de 7,4% de anul trecut a fost cel mai mare din UE.

Guvernul de la Roma intenționează să reducă deficitul la 4,3% în acest an, dar istoric are un palmares slab în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor fiscale.

Subvențiile acordate pentru renovarea locuințelor care au costat peste 200 mld euro din 2020, vor exercita o presiune crescândă asupra datoriei publice pentru mai mulți ani. Executivul UE prognozează că datoria Italiei va crește la 168% din PIB până în 2034, de la 137% în prezent.

„Investitorii nu sunt recompensați față de riscul pe care îl reprezintă Italia”, a spus Christian Kopf, șeful departamentului cu venit fix și FX la Union Investment.

4. Marea Britanie

Noul guvern laburist, care s-a angajat să crească economia, menținând în același timp cheltuielile reduse, se va confruntă cu provocări, având datoria publică deja aproape de 100% din PIB.

Ar putea ajunge la mai mult de 300% din PIB până în anii 2070, au spus economiștii din Marea Britanie anul trecut, din cauza societății îmbătrânite, schimbărilor climatice și tensiunilor geopolitice care reprezintă mari riscuri fiscale..

Creșterea economică mai puternică este cheia pentru stabilizarea datoriei, atrage atenția S&P Global.

5. Japonia

Datoria publică a Japoniei este de peste două ori mai mare decât PIB-ul său, de departe cea mai mare datorie dintre țările dezvoltate.

Aceasta nu reprezintă o îngrijorare imediată, deoarece cea mai mare parte a datoriei japoneze este deținută pe plan intern, ceea ce înseamnă că acei investitori sunt mai puțin probabil să fugă la primele semne de stres. Investitorii de peste mări dețin doar aproximativ 6,5% din obligațiunile guvernamentale ale țării.

Fitch Ratings consideră că creșterile de prețuri și ratele mai mari ale dobânzilor ar putea să conducă la umflarea și mai mare a datoriei.

În plus mai sunt câteva motive de îngrijorare. Japonia se confruntă cu o creștere de peste două ori a plăților anuale ale dobânzilor la datoria guvernamentală la 24,8 trilioane de yeni (169 miliarde de dolari) în următorul deceniu, arată estimările guvernamentale.

Prin urmare, orice creștere bruscă a randamentelor obligațiunilor japoneze pe măsură ce politica monetară se normalizează, merită urmărită. La puțin peste 1%, randamentele pe 10 ani sunt aproape de cea mai mare din 2011.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: