marți

23 iulie, 2024

31 august, 2023

Nicaragua şi China au semnat miercuri un acord de liber-schimb, al cincilea document de acest tip pe care Beijingul a reușit să-l obțină în America Latină.

Acordul a fost încheiat, într-o ceremonie video, de către ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao, și Laureano Ortega, fiul preşedintelui Daniel Ortega şi vicepreşedintei Rosario Murillo, în calitatea sa de consilier pentru investiții, comerț și cooperare internațională al șefului statului.

După semnarea ALS, Nicaragua a devenit al 28-lea partener global de liber schimb al Chinei și al cincilea din America Latină.


Acordul va facilita deschiderea reciprocă la nivel înalt în domenii precum comerțul cu bunuri și servicii și accesul la investiții, potrivit unui comunicat al al Ministerului chinez al Comerțului, citat de agenția Xinhua.

Conform documentului, aproximativ 60% din mărfurile din comerțul bilateral vor fi scutite de tarife după intrarea în vigoare a acestuia, iar tarifele pentru peste 95% vor fi reduse treptat spre cota zero.

Produsele majore, cum ar fi carnea de vită, creveții și cafeaua din Nicaragua și vehiculele și motocicletele chinezești cu energie nouă, vor fi pe lista fără tarife.

În 2022, volumul comerțului bilateral între China și Nicaragua a fost de 760 de milioane de dolari SUA. China este al doilea partener comercial al Nicaragua și a doua sursă de importuri.


Nicaragua este partenerul economic și comercial important al Chinei în America Centrală și un participant important la Inițiativa Belt and Road.

Nicaragua este bogată în resurse minerale precum aur, argint, zinc, cupru, minereu de fier și plumb, însă doar aurul, argintul și cuprul sunt exploatate intensiv.

Taiwanul, eliminat de China din America Centrală

Nicaragua şi China şi-au restabilit relaţiile diplomatice în 2021, după ce Managua a rupt legăturile cu Taiwanul, şi au semnat de atunci mai multe acorduri în vederea promovării investiţiilor chineze în această ţară din America Centrală.

Diplomaţia chineză este foarte activă în America Centrală, unde Taiwanul a pierdut în martie un aliat, cu decizia Hondurasului de a stabili relaţii oficiale cu Beijingul.

China câștigă tot mai multă influență economică în America Latină, o regiune care a depins în mod tradițional mai mult de Statele Unite pentru comerț, scrie Reuters.

În iunie, în timpul unei vizite în China a președintelui Honduras, Xiomara Castro, președintele Xi Jinping a declarat că Beijingul este dispus să înceapă discuțiile privind un acord de liber schimb cu America Centrală „cât mai curând posibil”.

În august, Taiwanul a anunţat că se retrage din parlamentul central-american PARLACEN, după ce forumul regional a votat, la propunerea Nicaragua, retragerea locului de observator permanent al insulei şi înlocuirea ei cu China. Ministerul de Externe taiwanez a declarat artunci că Taiwanul părăseşte forumul regional pentru “a salvgarda suveranitatea naţională şi demnitatea”.

“Dictatura lui Daniel Ortega din Nicaragua este gata să devină un pion al Chinei (…) pentru a manipula sofismul aşa-numitului ‘principiu al unei singure Chine’ şi a ne acapara drepturile în PARLACEN”. Decizia “subliniază de asemenea intenţia Chinei de a submina democraţia în America Centrală şi ambiţia de a se extinde în regiune”, a mai explicat Taipeiul.

Nicaragua, El Salvador, Honduras, Panama și Republica Dominicană au rupt relațiile diplomatice cu Taiwan în ultimii ani, influențate de China.

Cu sediul în Guatemala, PARLACEN este un organism politic ce reprezintă şase ţări din regiune (Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Republica Dominicană) şi unde Taiwanul şi China sunt angajate într-o luptă pentru influenţă.

Diplomaţia chineză este foarte activă în America Centrală, unde Taiwanul a pierdut un aliat în martie odată cu decizia Hondurasului de a stabili relaţii oficiale cu Beijingul.

Guatemala, cea mai populată țară din America Centrală, este singura care încă recunoaște Taiwanul.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: