luni

13 mai, 2024

17 iulie, 2023

Brazilianul Luiz Inácio Lula da Silva, germanul Olaf Scholz, francezul Emmanuel Macron, argentinianul Alberto Fernández și alți zeci de șefi de stat și de guvern sunt luni la Bruxelles pentru un summit major între Europa și America Latină.

Confruntate cu nevoia de a-și diversifica economiile și de a crea noi parteneriate, America Latină și Europa – cu economiile lor complementare, limbi și valori comune – par parteneri perfecți. Și totuși, în ciuda acestor asemănări, UE și America Latină nu găsesc ușor căi de apropiere.

Dezacorduri pe linie înainte de summit

În negocierile dinaintea summit-ului, primul organizat în ultimii 8 ani, au apărut dezacorduri în diverse domenii, de la economie la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, diplomații coborând din ce în ce mai mult ștacheta pentru succesul reuniunii.


Cele două părți s-au luptat mai bine de o săptămână, fără concluzie deocamdată, dacă să menționeze măcar conflictul care se desfășoară la frontiera de est a continentului în declarația finală a summit-ului. Progresele în ceea ce privește acordul comercial UE-Mercosur au fost la fel de slabe.

UE a avut puține scrupule în a negocia acorduri comerciale cu China, Vietnam sau Singapore, în ciuda istoricului lor abisal în ceea ce privește drepturile omului și protecția mediului. Dar cu Mercosur – clubul comercial care cuprinde Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay – UE și-a redescoperit brusc interesul pentru pădurile tropicale și indigeni.

UE a întrerupt discuțiile unui acord comercial major cu statele din America Latină până când Mercosur acceptă angajamente cuprinzătoare privind mediul. Această poziție a fost aspru criticată de către diplomații sud-americani.

Dar nu doar UE menține America Latină la standarde mai înalte decât ceilalți parteneri din întreaga lume – același lucru este valabil și invers. Țări precum Chile, Brazilia exportă minereuri brute în China pentru procesare, într-o relație economică extrem de inegală, importând în același timp produse finite de la gigantul asiatic.

UE nu vrea materii prime, ci produse procesate în America de Sud


Dar atunci când UE propune parteneriate pe litiu pentru baterii sau noi proiecte de diversificare a rafinării pământurilor rare, apar acuzații de „neo-colonialism” împotriva bătrânului continent. Totuși, liderii speră că vor putea conveni noi proiecte care să distribuie mai egal valoarea adăugată, prin procesarea mineralelor pe teren în America de Sud, mai degrabă decât prin extragerea și transformarea lor în Europa.

Guvernul brazilian și-a elaborat o contrapropunere la cererile Bruxelles. Presa braziliană a scris vineri că administrația Lula a împărtășit proiectul cu celelalte țări din Mercosur pentru negocieri interne înainte ca acesta să poată fi împărtășit cu UE. Contraoferta făcută Bruxelles: IMM-urile braziliene să primească acces special la achiziții publice în UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: