23 august, 2023

Liderii BRICS analizează regulile pentru admiterea de noi membri în organizația țărilor în curs de dezvoltare la summitul de la Johannesburg, chiar dacă divergențele asupra orientării viitoare riscau să-i submineze ambiția de a căpăta pentru „Sudul Global” mai multă putere în cadrul economiei mondiale.

Marile puteri ale blocului, China și Rusia – președintele Vladimir Putin participând doar virtual la întâlnire – vor să consolideze BRICS pe fondul tensiunilor crescute rezultate din războiul din Ucraina și rivalitatea crescândă a Beijingului cu Washingtonul.

Aceștia încearcă să folosească summitul din 22-24 august din capitala comercială a Africii de Sud, Johannesburg, pentru a reforma grupul, care include și Brazilia și India, într-o contrapondere pentru Occident.

China și Rusia presează pentru extindere. Brazilia încă ezită


Dar vechi divergențe de opinii au reapărut marți în prima zi de discuții, exprimate în special de președintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva, care a spus că gruparea nu ar trebui să caute să rivalizeze cu economiile bogate ale Statelor Unite și ale Grupului celor Șapte – G7.

Lula și omologii săi din Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, președintele chinez Xi Jinping și prim-ministrul indian Narendra Modi s-au întâlnit marți seară pentru cină urmată de o reuniune informală.

Chestiunea lărgirii BRICS a fost în capul agendei la acest summit și a expus divergențele de viziune care au afectat unitatea de acțiune a organizației.

China și Rusia sunt dornice să extindă rapid BRICS pentru a oferi blocului mai multă putere globală. Ramaphosa, președintele Africii de Sud a declarat marți că poziția țării sale este similară cu cea a Chinei.


Brazilia, în același timp, este îngrijorată că extinderea BRICS îi va dilua influența, deși dorește ca vecina sa Argentina să se alăture organizației.

Un oficial indian familiarizat cu discuțiile de marți seara dintre lideri a spus că Modi a arătat că țara sa este deschisă extinderii, dar „trebuie să existe reguli de bază despre cum ar trebui să se întâmple și cine se poate alătura”.

20 de cereri oficiale de aderare

Peste 40 de țări și-au exprimat interesul să se alăture BRICS, spun oficialii sud-africani. Dintre ele, aproape 20 au cerut oficial să fie admise.

Deși nu se așteaptă ca noi membri să fie primiți în BRICS în timpul summit-ului, liderii analizează definitivarea unui cadru și criterii pentru aderare, detalii care ar putea fi incluse într-o declarație comună care urmează să fie adoptată miercuri.

BRICS rămâne un grup neomogen, variind de la Africa de Sud, o economie relativ mică care este totuși cea mai dezvoltată țară din Africa, până la China, a doua cea mai mare economie din lume.

În căutarea compromisului

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, care este căutat în temeiul unui mandat internațional de arestare pentru presupuse crime de război din Ucraina, dorește să arate Occidentului că încă mai are prieteni. Dar India, precaută față de dominația chineză, a curtat tot mai mult Occidentul, la fel ca și Brazilia sub Lula.

Dincolo de problema extinderii, stimularea utilizării monedelor naționale ale statelor membre în tranzacțiile comerciale și financiare pentru a reduce dependența de dolarul american este, de asemenea, pe agenda summitului.

Organizatorii sud-africani spun însă că nu vor exista însă discuții despre o monedă comună BRICS, o idee propusă de Brazilia ca alternativă față de dependența de dolar.

Locul BRICS în economia mondială

În ultimele două decenii, am asistat la o schimbare profundă în peisajul economic și geopolitic global, deoarece ascensiunea națiunilor BRICS a introdus o contrapondere tot mai mare la dominația tradițională a G7.

Începând de marți, liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud se întâlnesc la Johannesburg, Africa de Sud, pentru cel de-al 15-lea summit anual BRICS, posibila extindere a blocurilor fiind unul dintre punctele de discuție pe ordinea de zi.

După cum subliniază Statista, pentru o lungă perioadă de timp, G7, (Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Germania, Franța, Italia și Japonia), a dominat economia globală și în luarea deciziilor. Cu toate acestea, pe măsură ce națiunile BRICS au cunoscut o creștere și o dezvoltare economică rapidă, influența și ambiția lor colectivă au început să crească.

Ascensiunea spectaculoasă a economiei Chinei, în special, a remodelat lanțurile globale de comerț, investiții și aprovizionare. Performanța producției industriale a țării, piața masivă de consum și creșterea determinată de inovație au propulsat-o în prim-planul economiei globale. În timp ce India este încă cu câțiva pași în urmă, populația sa numeroasă și industria IT o poziționează bine pentru a deveni a doua superputere economică a blocului. Între timp, Rusia, Brazilia și Africa de Sud nu au îndeplinit așteptările, ponderea lor din PIB-ul global (la paritatea puterii de cumpărare) scăzând de fapt în ultimele două decenii.

În ciuda faptului că cele trei state menționate mai sus nu au reușit să își atingă PIB-ul potențial, cele cinci țări BRICS au depășit G7 în ceea ce privește PIB-ul lor combinat în 2020. Acesta este calculat la paritatea puterii de cumpărare, adică ajustat pentru diferențele puterii de cumpărare. Potrivit FMI, blocul va reprezenta 32,1% din PIB-ul global în acest an, de la doar 16,9% în 1995 și mai mult decât ponderea G7 de 29,9%.

Avansul țărilor BRICS, deși nu lipsită de provocări și disparități în cadrul grupului, a condus la cereri sporite pentru o guvernare globală mai incluzivă și mai reprezentativă, adăugând mai multă greutate vocilor care se abat de la politicile modelate de G7 condus de Occident.

Nicăieri această abatere nu a fost mai evidentă decât în răspunsul la invazia Rusiei în Ucraina. În timp ce G7 a condamnat atacul și a impus sancțiuni stricte Rusiei, niciunul dintre membrii BRICS nu a denunțat acțiunile Rusiei și nici nu s-a alăturat sancțiunilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: