fbpx

Chestiunea

Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult

14.01.2021

La obiect

Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult

13.01.2021

La obiect

Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult

13.01.2021

La obiect

Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult

13.01.2021

În dezbatere publică: Big-Brotherul pentru turiști – în beneficiul Ministerului de Interne

de Razvan Diaconu 10.8.2015

reception-hotelMinisterul Economiei, Comerţului şi Turismului a relansat  în dezbatere publică, pe data de 5 august 2015, un proiect de Hotărâre de guvern intitulat „pentru aprobarea implementării Sistemului Informatic Integrat de Evidență a Turiștilor”.

Prin implementarea noului sistem, Ministerul de Interne are acces, în timp real, la informațiile detaliate privind locația și datele personale ale oricărui cetățean care se cazează la o unitate turistică. Acuratețea acestora e asigurată de faptul că sistemul va fi implementat și gestionat de STS.

Un proiect asemănător a mai fost iniţiat în 2012 de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, fiind însă abandonat la presiunea Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

La acea dată, hotelierii au susţinut că sistemul “încalcă libera şi neîngradita circulaţie a persoanei şi conduce la transmiterea, fără acordul celui care foloseşte serviciile hotelierilor, a unor informaţii confidenţiale (nume, prenume, act de identitate, data când se află într-un anumit loc etc.), care îi pot crea inconveniente şi neplăceri de orice natură”.

Avînd ca fundamentare teoretică adaptarea la “cerinţele actuale de dezvoltare a turismului, precum şi necesităţii de colectare a datelor statistice în timp real”, singura noutate pe care o aduce acest nou proiect este aceea că va oferi Ministerului de Interne, în timp real, date despre locul şi perioada în care cetăţenii se deplasează în ţară, în condiţiile în care aceştia înnoptează în unităţi de cazare.

Date generale

În prezent, accesul şi evidenţa turiştilor în unităţi de cazare sunt reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 237/2001, care conţine procedura de acces a turiştilor în structurile de primire turistice, modalitatea de completare a fişei de sosire-plecare a turiştilor, respectiv a cărţii de imobil, modalităţile de asigurare a protecţiei turiştilor în structurile de primire turistice, precum şi sancţiunile contravenţionale pentru nerespectarea acestor dispoziţii legale.

Potrivit Notei de fundamentare,  noul proiect de HG a apărut ca urmare a implementării “unui nou sistem informatic (SIET) prin care se va înregistra evidenţa turiştilor şi gradul de ocupare al structurilor de primire turistice”.

Descărcaţi AICI Nota de fundamentare a proiectului de HG

Sistemul este creat şi va fi gestionat şi auditat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale din cauză că acesta va fi alimentat cu datele personale ale celor care se cazează în unităţile turistice.

La informaţii vor avea acces, potrivit proiectului:

 • Autoritatea Națională pentru Turism, care are acces la date anonime, respectiv număr de înnoptări, număr de persoane cazate, pe care le va pune la dispoziţie Institutului Naţional de Statistică în scopul realizării cercetărilor statistice
 • Ministerul Afacerilor Interne, care are acces la datele personale

Justificările legislative și semnele lor de întrebare

Din Nota de fundamentare aflăm viziunea Ministerului Economiei referitoare la utilitatea proiectului:

“Datele colectate sunt necesare pentru realizarea de situaţii statistice, precum şi pentru identificarea rapidă de către personalul desemnat cu atribuții specifice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a persoanelor date în urmărire, dispărute, etc, care sunt cazate în în oricare dintre structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare (înregistrate în sistem la nivel național). (…) Acest proiect de act normativ are drept scop realizarea unei evidenţe a numărului de turişti cazaţi în structuri de primire clasificate în timp real şi totodata conduce la diminuarea / eliminarea evaziunii fiscale determinate de neraportarea reală a numărului de turişti care se cazează în unităţilr turistice.”

Pe rând, despre aceste argumente :

 • Din punctul de vedere al INS, proiectul de lege nu aduce nicio îmbunătăţire pentru activitatea instituţiei din cauză că Institutul nu are, şi nici nu ar avea nevoie, de acces direct la aceste date. Statistica cu privire la turism este elaborată de INS cu ajutorul datelor agregate la intervale precise de timp, cel mai mic interval fiind de o lună de zile. INS primeşte aceste date, periodic, de la ANT.
 • Legat de justificarea că proiectul conduce la diminuarea/eliminarea evaziunii fiscale, aspectul rămîne în continuare în strînsă legătură cu gradul de onestitate al administratorilor unităţilor de cazare, care şi astăzi sunt obligaţi să înregistreze sosirea clienţilor şi să emită la plecarea acestora factură pentru serviciile oferite.
 • Însuşi legiuitorul admite indirect că proiectul nu va schimba nimic în domeniul combaterii evaziunii : în Nota de fundamentare, iniţiatorii nu au trecut nicio cifră la capitolul “Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung.”
 • În legătură cu identificarea rapidă de către personalul desemnat cu atribuții specifice din cadrul MAI a persoanelor date în urmărire, dispărute, etc, e greu de presupus că o persoană dată în urmărire va merge la hotel şi se va caza oferind la recepţie cartea de identitate.

Cum evită guvernul repetarea situaţiei din 2012

Ministerul Economiei anunţă că a respectat procedura de consultare în temeiul Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică şi s-a realizat procedura privind dialogul social în temeiul prevederilor Legii dialogului social nr. 62/2011.

Iniţiatorii nu au discutat cu nicio organizaţie profesională pe marginea proiectului de lege. Procedura de dialog social, după cum arată documentele oficiale, a fost realizată cu structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, respectiv:

 • Asociaţia Comunelor din România
 • Asociaţia Oraşelor din România
 • Asociaţia Municipiilor din România
 • Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România
 • Federaţia Autorităţilor Locale din România

Un detaliu semnificativ

După aprobare, proiectul impune tuturor administratorilor sau proprietarilor de unităţi de cazare să îndeplinească în cel mult 60 de zile toate demersurile pentru a primi conturi de acces la sistemul informatic  pe care să îl utilizeze obligatoriu.

Descărcaţi AICI proiectul de HG

Viitorul act normativ conţine şi sancţiuni pentru neaplicarea prevederilor legale, care constau în amenzi de până la 20.000 de lei şi retragerea certificatului de clasificare al structurii de primire turistice respective în cazul în care prevederile legisltive sunt încălcate în mod repetat.

Problema autorităţilor e următoarea : teritoriul naţional are un grad de acoperire în jur de 85% al reţelelor de Internet de mare viteză, potrivit statisticilor oficiale.

Multe pensiuni, în special, funcţionează în zone care nu au conexiune Internet decât cu ajutorul telefoniei mobile.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.8.2015

Un raspuns

 1. Nelutu
  11.8.2015, 7:34 am

  Degeaba au sperat oamenii in 1989 ca vor scapa de securisti si acolitii lor!La alegerile urmatoare,PSD si noul PNL trebuie sa dispara iar hotaririle de guvern luate de acesti nemernici trebuie anulate!Este nevoie de un partid nationalist care sa puna piciorul in prag,serviciile,internele si justitia trebuie puse cu adevarat sub control parlamentar!Este nevoie de un partid nationalist care sa nu permita nimanui dinafara tarii sa hotarasca soarta romanilor,sa ia masurile necesare pentru ca Romania sa-si dezvolte economia si sa dezvolte relatii economice cu cine crede de cuviinta,nu la indicatiile homosexualilor de la Bruxelles!

Lăsați un comentariu


Stiri

Deținuții au fost incluși în categoriile care au prioritate la vaccinare

Vladimir Ionescu

Odată cu lucrătorii din HoReCa, bancherii și personalul instituțiilor și unităților care lucrează cu publicul, și deținuții au fost incluși printre categoriile care au prioritate… Mai mult

Europa

Weekendul protestelor în Rusia – Demonstrații pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi și anti-Putin

Adrian N Ionescu

Susținătorii lideruui opoziției ruse Alexei Navalnîi (foto), acum în închisoare, protestează pe străzile Moscovei și alealtor orașe, pentru eliberarea opozantului rus și împotriva lui Vladimir… Mai mult

Europa

Președintele Joe Biden a cerut o analiză a extremismului din SUA după asaltul asupra Capitoliului

Iulian Soare

Preşedintele american Joe Biden a cerut vineri echipei sale să realizeze „o analiză exhaustivă a ameninţărilor” pe care le reprezintă extremismul violent la nivel intern… Mai mult

Europa

Ombudsmanul UE investighează Comisia Europeană privind contractarea vaccinurilor anti-COVID-19

Adrian N Ionescu

Ombudsmanul european a anunţat vineri lansarea unei investigaţii în legătură cu regimul de secret în care Comisia Europeană abordează contractele de achiziţie a vaccinurilor anti-COVID-19.… Mai mult

Stiri

Curtea Constituținală critică modul de legiferare „defectuos” a punctului de pensie, forțată de PSD anul trecut

Vladimir Ionescu

Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 a creat, din cauza modului defectuos de legiferare, o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative a valorii punctului de pensie,… Mai mult

Europa

27 de ani de închisoare pentru românul implicat în moartea imigranților vietnamezi sufocați într-un camion frigorific în 2019

Vladimir Ionescu

La 27 de ani de închisoare a fost condamnat Gheorghe Nica (43 de ani), implicat în moartea a 39 de imigranți vietnamezi, sufocați într-un camion… Mai mult

Europa

Noua administrație Biden pune presiune pe Germania să oprească North Stream 2

Iulian Soare

Noua administrație americană este la fel de vehementă ca cea veche împotriva construcției conductei Nord Stream 2, proiectul reprezentând un obstacol în relația Washington-Berlin. Într-o… Mai mult