Chestiunea

Din nou -7,7% (!) la producția industrială: A 6-a lună consecutivă pe minus

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în noiembrie 2019 o nouă scădere alarmantă a producției industriale lunare la cota negativă record de -7,7%,… Mai mult

15.01.2020

La obiect

Decembrie 2019 – inflaţia a depășit conjunctural pragul de patru procente

Creşterea preţurilor de consum în decembrie 2019 a fost de 0,42%, semnificativ mai mare față de valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (0,16%), ceea… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Creșterea PIB continuă să scadă. Industria, la -2,7% ca volum pe T3 2019

INS a confirmat valoarea de 3% creștere economică pe trimestrul III 2019 și, implicit, traiectoria descendentă a acestui indicator pe parcursul anului în curs. De… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Contul curent la unsprezece luni, pe minus cu aproape zece miliarde de euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele unsprezece luni ale anului în curs, un deficit de aproape zece miliarde de euro sau… Mai mult

14.01.2020

Cronicile

În dezbatere publică: Big-Brotherul pentru turiști – în beneficiul Ministerului de Interne

de Razvan Diaconu 10.8.2015

reception-hotelMinisterul Economiei, Comerţului şi Turismului a relansat  în dezbatere publică, pe data de 5 august 2015, un proiect de Hotărâre de guvern intitulat „pentru aprobarea implementării Sistemului Informatic Integrat de Evidență a Turiștilor”.

Prin implementarea noului sistem, Ministerul de Interne are acces, în timp real, la informațiile detaliate privind locația și datele personale ale oricărui cetățean care se cazează la o unitate turistică. Acuratețea acestora e asigurată de faptul că sistemul va fi implementat și gestionat de STS.

Un proiect asemănător a mai fost iniţiat în 2012 de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, fiind însă abandonat la presiunea Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

La acea dată, hotelierii au susţinut că sistemul “încalcă libera şi neîngradita circulaţie a persoanei şi conduce la transmiterea, fără acordul celui care foloseşte serviciile hotelierilor, a unor informaţii confidenţiale (nume, prenume, act de identitate, data când se află într-un anumit loc etc.), care îi pot crea inconveniente şi neplăceri de orice natură”.

Avînd ca fundamentare teoretică adaptarea la “cerinţele actuale de dezvoltare a turismului, precum şi necesităţii de colectare a datelor statistice în timp real”, singura noutate pe care o aduce acest nou proiect este aceea că va oferi Ministerului de Interne, în timp real, date despre locul şi perioada în care cetăţenii se deplasează în ţară, în condiţiile în care aceştia înnoptează în unităţi de cazare.

Date generale

În prezent, accesul şi evidenţa turiştilor în unităţi de cazare sunt reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 237/2001, care conţine procedura de acces a turiştilor în structurile de primire turistice, modalitatea de completare a fişei de sosire-plecare a turiştilor, respectiv a cărţii de imobil, modalităţile de asigurare a protecţiei turiştilor în structurile de primire turistice, precum şi sancţiunile contravenţionale pentru nerespectarea acestor dispoziţii legale.

Potrivit Notei de fundamentare,  noul proiect de HG a apărut ca urmare a implementării “unui nou sistem informatic (SIET) prin care se va înregistra evidenţa turiştilor şi gradul de ocupare al structurilor de primire turistice”.

Descărcaţi AICI Nota de fundamentare a proiectului de HG

Sistemul este creat şi va fi gestionat şi auditat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale din cauză că acesta va fi alimentat cu datele personale ale celor care se cazează în unităţile turistice.

La informaţii vor avea acces, potrivit proiectului:

 • Autoritatea Națională pentru Turism, care are acces la date anonime, respectiv număr de înnoptări, număr de persoane cazate, pe care le va pune la dispoziţie Institutului Naţional de Statistică în scopul realizării cercetărilor statistice
 • Ministerul Afacerilor Interne, care are acces la datele personale

Justificările legislative și semnele lor de întrebare

Din Nota de fundamentare aflăm viziunea Ministerului Economiei referitoare la utilitatea proiectului:

“Datele colectate sunt necesare pentru realizarea de situaţii statistice, precum şi pentru identificarea rapidă de către personalul desemnat cu atribuții specifice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a persoanelor date în urmărire, dispărute, etc, care sunt cazate în în oricare dintre structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare (înregistrate în sistem la nivel național). (…) Acest proiect de act normativ are drept scop realizarea unei evidenţe a numărului de turişti cazaţi în structuri de primire clasificate în timp real şi totodata conduce la diminuarea / eliminarea evaziunii fiscale determinate de neraportarea reală a numărului de turişti care se cazează în unităţilr turistice.”

Pe rând, despre aceste argumente :

 • Din punctul de vedere al INS, proiectul de lege nu aduce nicio îmbunătăţire pentru activitatea instituţiei din cauză că Institutul nu are, şi nici nu ar avea nevoie, de acces direct la aceste date. Statistica cu privire la turism este elaborată de INS cu ajutorul datelor agregate la intervale precise de timp, cel mai mic interval fiind de o lună de zile. INS primeşte aceste date, periodic, de la ANT.
 • Legat de justificarea că proiectul conduce la diminuarea/eliminarea evaziunii fiscale, aspectul rămîne în continuare în strînsă legătură cu gradul de onestitate al administratorilor unităţilor de cazare, care şi astăzi sunt obligaţi să înregistreze sosirea clienţilor şi să emită la plecarea acestora factură pentru serviciile oferite.
 • Însuşi legiuitorul admite indirect că proiectul nu va schimba nimic în domeniul combaterii evaziunii : în Nota de fundamentare, iniţiatorii nu au trecut nicio cifră la capitolul “Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung.”
 • În legătură cu identificarea rapidă de către personalul desemnat cu atribuții specifice din cadrul MAI a persoanelor date în urmărire, dispărute, etc, e greu de presupus că o persoană dată în urmărire va merge la hotel şi se va caza oferind la recepţie cartea de identitate.

Cum evită guvernul repetarea situaţiei din 2012

Ministerul Economiei anunţă că a respectat procedura de consultare în temeiul Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică şi s-a realizat procedura privind dialogul social în temeiul prevederilor Legii dialogului social nr. 62/2011.

Iniţiatorii nu au discutat cu nicio organizaţie profesională pe marginea proiectului de lege. Procedura de dialog social, după cum arată documentele oficiale, a fost realizată cu structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, respectiv:

 • Asociaţia Comunelor din România
 • Asociaţia Oraşelor din România
 • Asociaţia Municipiilor din România
 • Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România
 • Federaţia Autorităţilor Locale din România

Un detaliu semnificativ

După aprobare, proiectul impune tuturor administratorilor sau proprietarilor de unităţi de cazare să îndeplinească în cel mult 60 de zile toate demersurile pentru a primi conturi de acces la sistemul informatic  pe care să îl utilizeze obligatoriu.

Descărcaţi AICI proiectul de HG

Viitorul act normativ conţine şi sancţiuni pentru neaplicarea prevederilor legale, care constau în amenzi de până la 20.000 de lei şi retragerea certificatului de clasificare al structurii de primire turistice respective în cazul în care prevederile legisltive sunt încălcate în mod repetat.

Problema autorităţilor e următoarea : teritoriul naţional are un grad de acoperire în jur de 85% al reţelelor de Internet de mare viteză, potrivit statisticilor oficiale.

Multe pensiuni, în special, funcţionează în zone care nu au conexiune Internet decât cu ajutorul telefoniei mobile.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.8.2015

Un raspuns

 1. Nelutu
  11.8.2015, 7:34 am

  Degeaba au sperat oamenii in 1989 ca vor scapa de securisti si acolitii lor!La alegerile urmatoare,PSD si noul PNL trebuie sa dispara iar hotaririle de guvern luate de acesti nemernici trebuie anulate!Este nevoie de un partid nationalist care sa puna piciorul in prag,serviciile,internele si justitia trebuie puse cu adevarat sub control parlamentar!Este nevoie de un partid nationalist care sa nu permita nimanui dinafara tarii sa hotarasca soarta romanilor,sa ia masurile necesare pentru ca Romania sa-si dezvolte economia si sa dezvolte relatii economice cu cine crede de cuviinta,nu la indicatiile homosexualilor de la Bruxelles!

Lăsați un comentariu


Stiri

Coronavirusul din China – noutățile și dilemele de ultimă oră

Iulian Soare

Coronavirusul Wuhan este mult mai periculos decât se credea, întrucât el poate fi transmis chiar şi înainte de apariția primelor simptome, a avertizat duminică ministrul… Mai mult

Europa

ONU: ”O serie de participanți” la summit-ul pentru Libia de la Berlin continuă să livreze soldați și muniție

Iulian Soare

Mai multe state au încălcat embargoul privind livrările de arme către Libia pe care s-au angajat să-l respecte la summitul internaţional de la Berlin, de… Mai mult

Stiri

Spitalele private vor putea accesa fondurile pentru programele naționale, rezervate acum sistemului public

Vladimir Ionescu

Spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate, comform unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică. Pacienții… Mai mult

Stiri

Ambasadorul Adrian Zuckerman: Rata de respingere a vizelor pentru SUA – de 10%. Visa Waiver se acordă la o rată sub 3%

Iulian Soare

Rata de respingere a vizelor solicitate de români pentru Statele Unite este de 10%, însă reglementările americane prevăd intrarea unei țări în programul Visa Waiver… Mai mult

Stiri

Boeing încearcă să recupereze: Primul zbor – test al celui mai mare avion, cu 2 motoare, de pasageri

Iulian Soare

Boeing Co a efectuat sîmbătă primul zbor al celui mai mare avion de pasageri cu două motoare din lume. Succesul acestei aeronave cu 406 locuri… Mai mult

Europa

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Este nevoie de standard unic pentru evaluarea justiției și a statului de drept. Altfel, ajungem la dublu standard în mecanismele de absorbție a fondurilor UE

Vladimir Ionescu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, după reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Zagreb, că este necesară instituirea unui standard… Mai mult

Europa

Șefa FMI: Planul Bulgariei de a adera la Zona Euro în 2023, deplin realizabil

Iulian Soare

Intrarea Bulgariei în “anticamera euro”, până la sfârșitul lunii aprilie, și aderarea ei la Zona Euro în 2023 sunt obiective “deplin realizabile”, a declarat duminică… Mai mult