fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Am devenit piață emergentă: cum procedăm?

Promovarea la statutul de piață de capital emergentă a Bursei de Valori București (BVB) a României este comparată ca importanță cu însăși reînființarea bursei acum… Mai mult

21.09.2020

La obiect

Pilonul II, în revenire semnificativă: Pragul de 8 milioane de participanți la sistemul de pensii private a fost depășit

Activul net al fondurilor private din pilonul II a revenit pe o creștere semnificativă după ce fusese afectat de declanșarea epidemiei mondiale. De la circa… Mai mult

21.09.2020

La obiect

Băncile au raportat 14 incidente majore de funcționare a sistemelor de plăți în 2020 / Infrastructura IT – o vulnerabilitate în contextul avansului bankingului online

În ultimele șase luni, băncile din România au raportat un număr de 14 incidente majore de funcționare a sistemelor de plăți și a instrumentelor de… Mai mult

21.09.2020

Interviu

Interviu James Kirchick: ”Ne îndreptăm spre o Americă de tip Weimar”

(Textul de mai jos reprezintă fragmente din interviul apărut în CRONICILE Curs de Guvernare  – publicație exclusiv print, cu un conținut diferit de cel al cursdeguvernare.ro –… Mai mult

21.09.2020

În dezbatere publică: Big-Brotherul pentru turiști – în beneficiul Ministerului de Interne

de Razvan Diaconu 10.8.2015

reception-hotelMinisterul Economiei, Comerţului şi Turismului a relansat  în dezbatere publică, pe data de 5 august 2015, un proiect de Hotărâre de guvern intitulat „pentru aprobarea implementării Sistemului Informatic Integrat de Evidență a Turiștilor”.

Prin implementarea noului sistem, Ministerul de Interne are acces, în timp real, la informațiile detaliate privind locația și datele personale ale oricărui cetățean care se cazează la o unitate turistică. Acuratețea acestora e asigurată de faptul că sistemul va fi implementat și gestionat de STS.

Un proiect asemănător a mai fost iniţiat în 2012 de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, fiind însă abandonat la presiunea Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

La acea dată, hotelierii au susţinut că sistemul “încalcă libera şi neîngradita circulaţie a persoanei şi conduce la transmiterea, fără acordul celui care foloseşte serviciile hotelierilor, a unor informaţii confidenţiale (nume, prenume, act de identitate, data când se află într-un anumit loc etc.), care îi pot crea inconveniente şi neplăceri de orice natură”.

Avînd ca fundamentare teoretică adaptarea la “cerinţele actuale de dezvoltare a turismului, precum şi necesităţii de colectare a datelor statistice în timp real”, singura noutate pe care o aduce acest nou proiect este aceea că va oferi Ministerului de Interne, în timp real, date despre locul şi perioada în care cetăţenii se deplasează în ţară, în condiţiile în care aceştia înnoptează în unităţi de cazare.

Date generale

În prezent, accesul şi evidenţa turiştilor în unităţi de cazare sunt reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 237/2001, care conţine procedura de acces a turiştilor în structurile de primire turistice, modalitatea de completare a fişei de sosire-plecare a turiştilor, respectiv a cărţii de imobil, modalităţile de asigurare a protecţiei turiştilor în structurile de primire turistice, precum şi sancţiunile contravenţionale pentru nerespectarea acestor dispoziţii legale.

Potrivit Notei de fundamentare,  noul proiect de HG a apărut ca urmare a implementării “unui nou sistem informatic (SIET) prin care se va înregistra evidenţa turiştilor şi gradul de ocupare al structurilor de primire turistice”.

Descărcaţi AICI Nota de fundamentare a proiectului de HG

Sistemul este creat şi va fi gestionat şi auditat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale din cauză că acesta va fi alimentat cu datele personale ale celor care se cazează în unităţile turistice.

La informaţii vor avea acces, potrivit proiectului:

 • Autoritatea Națională pentru Turism, care are acces la date anonime, respectiv număr de înnoptări, număr de persoane cazate, pe care le va pune la dispoziţie Institutului Naţional de Statistică în scopul realizării cercetărilor statistice
 • Ministerul Afacerilor Interne, care are acces la datele personale

Justificările legislative și semnele lor de întrebare

Din Nota de fundamentare aflăm viziunea Ministerului Economiei referitoare la utilitatea proiectului:

“Datele colectate sunt necesare pentru realizarea de situaţii statistice, precum şi pentru identificarea rapidă de către personalul desemnat cu atribuții specifice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a persoanelor date în urmărire, dispărute, etc, care sunt cazate în în oricare dintre structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare (înregistrate în sistem la nivel național). (…) Acest proiect de act normativ are drept scop realizarea unei evidenţe a numărului de turişti cazaţi în structuri de primire clasificate în timp real şi totodata conduce la diminuarea / eliminarea evaziunii fiscale determinate de neraportarea reală a numărului de turişti care se cazează în unităţilr turistice.”

Pe rând, despre aceste argumente :

 • Din punctul de vedere al INS, proiectul de lege nu aduce nicio îmbunătăţire pentru activitatea instituţiei din cauză că Institutul nu are, şi nici nu ar avea nevoie, de acces direct la aceste date. Statistica cu privire la turism este elaborată de INS cu ajutorul datelor agregate la intervale precise de timp, cel mai mic interval fiind de o lună de zile. INS primeşte aceste date, periodic, de la ANT.
 • Legat de justificarea că proiectul conduce la diminuarea/eliminarea evaziunii fiscale, aspectul rămîne în continuare în strînsă legătură cu gradul de onestitate al administratorilor unităţilor de cazare, care şi astăzi sunt obligaţi să înregistreze sosirea clienţilor şi să emită la plecarea acestora factură pentru serviciile oferite.
 • Însuşi legiuitorul admite indirect că proiectul nu va schimba nimic în domeniul combaterii evaziunii : în Nota de fundamentare, iniţiatorii nu au trecut nicio cifră la capitolul “Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung.”
 • În legătură cu identificarea rapidă de către personalul desemnat cu atribuții specifice din cadrul MAI a persoanelor date în urmărire, dispărute, etc, e greu de presupus că o persoană dată în urmărire va merge la hotel şi se va caza oferind la recepţie cartea de identitate.

Cum evită guvernul repetarea situaţiei din 2012

Ministerul Economiei anunţă că a respectat procedura de consultare în temeiul Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică şi s-a realizat procedura privind dialogul social în temeiul prevederilor Legii dialogului social nr. 62/2011.

Iniţiatorii nu au discutat cu nicio organizaţie profesională pe marginea proiectului de lege. Procedura de dialog social, după cum arată documentele oficiale, a fost realizată cu structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, respectiv:

 • Asociaţia Comunelor din România
 • Asociaţia Oraşelor din România
 • Asociaţia Municipiilor din România
 • Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România
 • Federaţia Autorităţilor Locale din România

Un detaliu semnificativ

După aprobare, proiectul impune tuturor administratorilor sau proprietarilor de unităţi de cazare să îndeplinească în cel mult 60 de zile toate demersurile pentru a primi conturi de acces la sistemul informatic  pe care să îl utilizeze obligatoriu.

Descărcaţi AICI proiectul de HG

Viitorul act normativ conţine şi sancţiuni pentru neaplicarea prevederilor legale, care constau în amenzi de până la 20.000 de lei şi retragerea certificatului de clasificare al structurii de primire turistice respective în cazul în care prevederile legisltive sunt încălcate în mod repetat.

Problema autorităţilor e următoarea : teritoriul naţional are un grad de acoperire în jur de 85% al reţelelor de Internet de mare viteză, potrivit statisticilor oficiale.

Multe pensiuni, în special, funcţionează în zone care nu au conexiune Internet decât cu ajutorul telefoniei mobile.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.8.2015

Un raspuns

 1. Nelutu
  11.8.2015, 7:34 am

  Degeaba au sperat oamenii in 1989 ca vor scapa de securisti si acolitii lor!La alegerile urmatoare,PSD si noul PNL trebuie sa dispara iar hotaririle de guvern luate de acesti nemernici trebuie anulate!Este nevoie de un partid nationalist care sa puna piciorul in prag,serviciile,internele si justitia trebuie puse cu adevarat sub control parlamentar!Este nevoie de un partid nationalist care sa nu permita nimanui dinafara tarii sa hotarasca soarta romanilor,sa ia masurile necesare pentru ca Romania sa-si dezvolte economia si sa dezvolte relatii economice cu cine crede de cuviinta,nu la indicatiile homosexualilor de la Bruxelles!

Lăsați un comentariu


Stiri

Klaus Iohannis: Este posibil să se reintroducă anumite restricții dacă numărul infectărilor mai crește

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a avertizat miercuri că, dacă numărul cazurilor de infectare cu coronavirus va continua să crească, este posibil ca autoritățile să reinstituie o… Mai mult

Stiri

Biroul Electoral Sector 5 a aprobat renumărarea voturilor la Sectorul 5 – anunț Cristian Băcanu

Vladimir Ionescu

Biroul Electoral al Sectorului 5 a decis miercuri renumărarea voturilor pentru primarul de sector, a anunțat miercuri candidatul dreptei, Cristian Băcanu. Cristian Popescu Piedone (foto),… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Granturi IMM: Lămuriri utile privind (pre)înregistrarea pe platformă și accesarea banilor

AVOCATNET

Microgranturile de 2.000 de euro, granturile pentru investiții și capital de lucru, date de Executiv prin OUG nr. 130/2020, vor putea fi accesate curând de… Mai mult

Stiri

Președintele Iohannis atacă la CCR modificările care permit politizarea conducerii ANCOM

Vladimir Ionescu

Posibilitatea ca patru dintre cei șapte membri ai Comitetului de reglementare al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) să dețină concomitent și… Mai mult

Stiri

BEC a respins cererea de renumărare a voturilor la Sectorul 1

Vladimir Ionescu

​​Biroul Electoral Central a respins miercuri, cu 12 la cinci voturi, cererea PSD de anulare a alegerilor și solicitarea de  renumărare a voturilor din secțiile… Mai mult

Digital

Germania elimină Huawei de la dezvoltarea rețelei 5G

Razvan Diaconu

Germania urmează să adopte o poziție mai dură împotriva gigantului chinez Huawei, blocându-i practic accesul la dezvoltarea rețelei naționale 5G. Euractiv citează un material publicat… Mai mult

Europa

BCE ar putea urma exemplul Fed în ceea ce privește țintirea inflației

Vladimir Ionescu

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde (foto), a anunţat că va fi analizată o strategie care să permită temporar creşterea inflaţiei peste ţinta actuală, transmite… Mai mult