fbpx

Analiză

Finanțarea deficitului bugetar: Cât mai trebuie să împrumute România și de unde. Statul găsește bani tot mai greu

Statul începe să întâmpine dificultăți în finanțarea deficitului bugetar, datoria publică va depăși cât de curând pragul de 50% din PIB, reiese din datele consultate… Mai mult

20.07.2021

Just Business

Radiografia creditării corporate: Comerțul răstoarnă ierarhia creditării – construcțiile și serviciile au profitat cel mai mult de dobânzile mici și de programele guvernamentale

Cele mai mari creșteri ale creditelor au fost înregistrate anul trecut de companiile din construcții și comerț. Au urmat cele din servicii, pe seama telecomunicațiilor… Mai mult

20.07.2021

Europa

Anacronismele României: Mari capacități de energie regenerabilă, emisii scăzute de CO2, dar economie incoerentă

Ponderea mai mare a producției de energie regenerabilă în România și emisiile mai scăzute de CO2, față de mediile UE, ascund anumite deficiențe ale sistemului… Mai mult

19.07.2021

La obiect

Noua țintă a României de reducere a emisiilor de gaze de seră ajunge la 12% în transporturi, clădiri și agricultură – Proiect

România are cea mai mare reducere a emisiilor totale de GES dintre membrele UE, mai ales ca urmare a dezagregării industriei și mai ales a… Mai mult

19.07.2021

IMM-urile, cheia amplificării ritmului de creștere

de Marin Pana 14.6.2013

Aflată în deficit de creștere economică, România nu acționează suficient asupra pârghiei la îndemână, cu efecte maxime și costuri minime. Aceasta constă în perfecționarea mediului de afaceri, care să promoveze micile întreprinderi, sursa principală de asigurare a unor noi locuri de muncă pentru degrevarea bugetelor sociale suprasolicitate.

Small Business Act (SBA), adoptat în iunie 2008, este reglementarea la nivel european care reflectă voința politică a Comisiei Europene de a recunoaște rolul central al IMM-urilor în economiile țărilor membre UE. Totodată, SBA stabilește cadrul pentru implementarea politicilor de susținere a IMM-urilor la nivel național.

Esențială este aplicarea principiului ”Think small first”, care constă în acordarea de prioritate micilor afaceri la stabilirea politicilor economice.

Motivul este simplu: 99% din întreprinderile europene au mai puțin de 250 de salariați, limita în care se încadrează IMM-urile. Suplimentar, din noiembrie 2011, Comisia Europeană recomandă introducerea unui regim favorabil special pentru microîntreprinderi ( 0-9 angajați), care să minimizeze povara respectării puzderiei de reglementări legale, inclusiv taxe și impozite.

Susținerea financiară se face prin programul de competitivitate și inovare ”Competitiveness and

Innovation Framework Programme” (CIP). Numărul de microîntreprinderi care ar urma să beneficieze de acest program până la finele acestui an este de 300 de mii la nivelul UE. Până acum, firmele cu mai puțin de zece salariați care au accesat fonduri europene au creat în medie 1,2 noi locuri de muncă.

La nivel național, organizația de profil a IMM-urilor, CNIPMMR, a solicitat creșterea treptată la 1% din PIB a fondurilor alocate prin bugetul de stat pentru susținerea micilor afaceri. Ideea este de a reuși pe această cale crearea unui numar de circa 300 de mii de noi locuri de muncă și creșterea suplimentară a PIB cu patru procente pe această cale în perioada 2013-2016.

Concret, cea mai importantă propunere de stimulare a dezvoltării activității IMM-urilor constă în impozitarea graduală a acestora imediat după înființare (scutire de impozit în primul an, reducerea cu 50% a impozitului pe profit în cel de-al doilea an, și, în contrapondere, obligativitatea de asigurare a funcționării societății pe o durata de minim trei ani după finalizarea facilităților).

La aceasta se adaugă modificarea criteriilor de acordare a sumelor incluse la schemele de ajutor de stat, pentru a le face pe deplin accesibile IMM-urilor, scutirea de impozit pe cladirile neterminate, stimulente suplimentare pentru crearea de noi locuri de muncă, asigurarea unor spații rezervate de minim 30% în marile lanțuri de magazine pentru prezentarea si comercializarea produselor tradiționale si locale etc.

Un rol major ar urma să îl joace și simplificarea accesului la finanțare, inclusiv la fondurile structurale, achizițiile din fonduri publice ( și plata la 30 de zile, conform Directivei europene în vigoare). CNIPMMR a solicitat instituirea după model francez a unui mediator de credite pentru IMM-uri la nivel județean, care să le sprijine în relația cu băncile și Guvernul.

În cazul executării silite pentru debitele bugetare restante ale micilor întreprinderi, ar trebui să se permită deblocarea conturilor bancare ale IMM-urilor și instituirea unui sistem de reeșalonare a sumelor, cu rețineri de maxim 30% din veniturile lunare, fără afectarea plății salariilor și activității curente.

În fine, se impune realizarea unui inventar complet al autorizațiilor, licențelor, avizelor și taxelor nefiscale, care să clarifice procedurile administrative. El ar urma să analizat pentru reducerea la minim a formalităților, aplicarea uniformă a prevederilor legale și prevenirea abuzurilor care generează costuri informale.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.6.2013

Un raspuns

 1. CALIMAN EUGEN-analist de provincie
  14.6.2013, 3:36 pm

  IMM-urile,
  un vis frumos, dar indepartat…pina la reindustrializare!
  Pentru ca sa apara masiv IMM-uri, ele trebuie sa aiba pentru cine produce ori cu cine sa-si “articuleze” propriile servicii.
  Odata cu scumpirile la utilitati si alimente, cu diminuarea continua a numarului de locuri de munca(lipsind cca. 5 milioane de locuri de munca),IMM-urile profilate pe comert si servicii pentru populatie, au ajuns sa se “calce pe picioare” unele pe altele.Cu alte cuvinte,”piata” acestora este mai mult decit saturata.
  Aparitia IMM-urilor cu servicii si productie industriala este in declin, pe masura ce industria se dezintegreaza – proces care se amplifica, odata cu liberalizarile la gaze si energie.
  Fara indoiala, ca sprijinirea IMM-urilor cu resurse financiare, special alocate lor este benefica, insa ea ramine doar provizorie, ca o “gura de oxigen”, dupa consumarea careia, se sufoca iar.
  Nu intimpator, unul din analistii economici, constata ca unul din 3 noi IMM-uri falimenteaza in primul an de activitate.
  Ce se intimpla cu ele in anii urmatori, este limpede, odata ce statisticile constata amplificarea ritmului intrarii lor in insolventa sau faliment.
  Fara un program de reindustrializare, care sa conduca la aparitia de noi intreprinderi industriale, UMM-urile nu au cimp de dezvoltare, iar ajutoarele de stat sau scutirile de impozite ramin simple surogate, care nu pot tine locul acestora.
  Statisticile arata ca sectorul IMM are o densitate considerabila, numai in tarile industrializate, industria oferind acestora oportunitati de productie a unor piese si componente ale masinilor si utilajelor, fie servicii de sustinere a proceselor tehnologice ori de deservire a salariatilor.
  Masurile vizate de autor ramin benefice atit aparitiei IMM-urilor cit si intreprinderilor industriale,cresterea competitivitatii economice nationale fiind unicul atuu al dezvoltarii tuturor intreprinderilor.
  Cu simple plimbari si invitatii de a investi in Romania, se pot obtine numai zimbetele potentialilor investitori, fata de naivitatea “modelului politic”, prin care guvernentii mai cred ca pot reindustrializa tara!

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul Economiei anunţă desfiinţarea de noi “sinecuri” la companiile din subordine

Razvan Diaconu

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunţă desfiinţarea unor noi “sinecuri”, fiind vorba despre administratorii speciali care ar fi trebuit să pregătească privatizarea Uzinei Mecanice Cugir, Fabricii… Mai mult

Europa

Blinken: Suntem în coordonare strânsă cu UK, Israel, România pentru un răspuns colectiv împotriva Iranului

Razvan Diaconu

Statele Unite ale Americii au anunțat că vor da un „răspuns colectiv”, împreună cu aliații, împotriva Iranului după atacul asupra petrolierului Mercer Street, de săptămâna… Mai mult

Stiri

56 de autobuze electrice pentru transportul în comun din Braşov şi Timişoara

Vladimir Ionescu

Ministerul Dezvoltării a anunţat marți că a finalizat procedura de atribuire a achiziţiei publice pentru 56 de autobuze electrice, care vor fi folosite la transportul… Mai mult

Stiri

PSD a atacat în instanţă hotărârile Guvernului care restrâng participarea la mitinguri

Razvan Diaconu

PSD a depus luni la Curtea de Apel Bucureşti o cerere în anulare care vizează prevederile din hotărârile de Guvern 730/2021 şi 795/2021 prin care… Mai mult

Europa

FMI a aprobat cea mai mare alocare de rezerve de lichiditate din istoria sa, DST în valoare de 650 mld. dolari SUA

Adrian N Ionescu

Consiliul guvernatorilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat alocarea de 456 miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (DST, moneda de cont a rezervelor FMI), echivalentul… Mai mult

Stiri

Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan, exerciții militare comune la frontiera cu Afganistan

Iulian Soare

Unități militare din Rusia și din Uzbekistan au început marți exerciții militare lângă frontiera cu Afganistan, pe fondul temerilor că deteriorarea stării de securitate din… Mai mult

Stiri

Prețul electricității urcă până aproape de 1.000.000 de lei / kWh la bursă, sub tensiunea cererii din Ungaria

Adrian N Ionescu

Prețul electricității a bătut încă un record istoric din această vară, cotând la 981 de lei / MWh pe piața spot cu livrare joi (piața… Mai mult