Guvernul propune suspendarea ratelor, comisioanelor și dobânzilor aferente contractelor de credit și de leasing încheiate de fermierii români afectați de secetă, potrivit unui proiect de OUG publicat de Ministerul Agriculturii.
Pentru a beneficia de acest moratoriu, fermierii trebuie să îndeplinească mai multe condiții:
- solicitarea de suspendare înaintată către creditori este însoțită de copia procesului – verbal / proceselor – verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiat / încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2022, toamna anului 2023, în primăvara anului 2022, primăvara anului 2023, primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022 -2023-2024;
- dobânda la credite, percepută de către creditor debitorului, este mai mare de 2% + ROBOR la data depunerii solicitării de suspendare.
Pentru suspendarea de drept a rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trebuie să trimită creditorilor o solicitare de suspendare, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024.
Potrivit notei de fundamentare, agricultura din România continuă să se confrunte și în anul agricol 2024 cu o lipsă semnificativă de precipitații care a indus fenomenul de secetă pedologică acentuată pe areale agricole extinse la nivel național, în special în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, estul Moldovei, vestul Banatului și Crișanei.
În toamna și iarna anului 2023 (lunile septembrie – decembrie 2023) a dominat un regim termic al aerului
mai ridicat decât în mod obișnuit la nivelul întregii țări. Manifestarea acestor fenomene a avut efecte negative asupra culturilor agricole înființate în toamna anului 2023, fiind afectate de seceta pedologică și/sau grindina puternică în procente de 70% – 100%, culturile grâu, orz, orzoaică, ovăz și rapiță.
Astfel, pentru culturile din toamna anului 2023:
- un număr de peste 16 mii fermieri au solicitat constatarea și evaluarea pagubelor la culturi;
- au fost încheiate procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor pentru suprafața de peste 320 mii ha, din care peste 200 mii ha grâu;
- marea majoritate a acestor suprafețe sunt afectate până la calamitare totală, cu procente cuprinse între 50% și 100%.
Pentru celelalte culturi (culturile din primăvara anului 2024 în special porumb și floarea soarelui, plante perene, plantații pomicole, plantații viticole, etc.) sunt înregistrate peste 138.000 de solicitări ale fermierilor pentru constatarea și evaluarea pagubelor, pentru care se întocmesc procese – verbale, pentru o suprafață totală la nivel național de peste 2,2 milioane ha teren agricol.
***