cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Seceta și canicula au redus cu 30% recolta de porumb în România mărind deficitul la nivelul UE

26 august, 2024

Recolta de porumb din Uniunea Europeană va fi mai mică în acest an din cauza secetei și caniculei care a afectat culturile din România, a doua mare producătoare din UE, relatează Reuters după ce a discutat cu specialiști agronomi.

O producţie mai mică ar putea face din blocul comunitar, care este deja un importator net de porumb, şi mai dependent de furnizori externi în acest sezon, în special în condiţiile în care UE se aşteaptă să recolteze cantităţi mai mici de grâu şi orz, care pot fi utilizate ca nutreţ pentru animale, la fel ca porumbul.

Organismele de prognoză şi-au revizuit semnificativ estimările referitoare la recolta de porumb a UE, până la 60 – 61 milioane de tone, sub nivelul de anul trecut, care s-a situat la 63 milioane de tone, dar peste recolta de 53 de milioane de tone din 2022, când Europa a fost lovită de o secetă extinsă.


„Situaţia în estul Europei este una foarte gravă, la fel ca în urmă cu doi ani. Vestul Europei este în regulă, iar asta va salva situaţia comparativ cu 2022″, a declarat Maxence Devillers, analist la Argus.

România, care anterior concura cu Franţa pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE, a fost lovită de numeroase valuri de secetă şi caniculă, care au afectat şi culturile de porumb din Ucraina şi Rusia.

7,5 milioane tone, recolta de porumb a României

Unii analişti se aşteaptă ca recolta de porumb a României să scadă cu aproximativ 30% faţă de cea de aproape 11 milioane de tone înregistrată anul trecut, iar analiştii de la Argus mizează pe o producţie de 7,5 milioane de tone în acest an, în timp ce firma românească AgroBrane ia în calcul o producţie de 7,7 milioane de tone.

„Este o provocare să cultivi porumb într-un cuptor”, a spus Gabriel Razi, de la firma AgroBrane, menţionând faptul că în luna iulie culturile de porumb s-au confruntat cu temperaturi de 40 de grade Celsius. „Este unul din cele mai dificile sezoane cu care s-au confruntat fermierii români”, a adăugat Gabriel Razi, la un webinar organizat de Trend&Hedge Club.

Franța va avea o recoltă bună


În schimb, în Franţa, nivelul de umiditate favorabil oferă condiţii mai bune. În plus, creşterea suprafeţelor însămânţate cu porumb ar putea permite Franţei să înregistreze o recoltă mai bună în acest an comparativ cu cea de anul trecut.

„În Franţa, situaţia este amestecată, dar producţia ar trebui să fie bună”, a estimat Maxence Devillers, care mizează pe o recoltă de peste 14 milioane de tone, cu puţin peste estimările iniţiale ale Ministerului francez al Agriculturii.

Ploile abundente ar putea duce la randamente mai mari şi în alte părţi ale Europei, cum este Polonia, însă reducerea suprafeţelor însămânţate cu porumb ar putea duce la o producţie mai mică. 

România pregătește ajutoare pentru fermierii afectați de secetă

Guvernul va discuta săptămâna aceasta un prim set de măsuri pentru fermierii afectaţi de secetă. Autorităţile au în vedere despăgubiri pentru pagubele produse de seceta pedologică, dar şi un nou pachet de sprijin pentru anul viitor.

Astfel, statul va oferi o primă de asigurare de 3.000 de lei pe hectar și va schimba condiţiile pentru acordarea Creditului Fermierului. De asemenea, se are în vedere suspendarea plăţii ratelor la creditele cu dobândă mare, de 2% plus ROBOR, până în octombrie anul viitor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: