miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 iunie, 2022

Intel cere dobânzi de 593 de milioane de euro de la Comisia Europeană, după ce o amendă antitrust din 2009 a fost anulată la începutul acestui an de instanțele europene, transmite Politico.

Suma este cea mai mare solicitată până acum, după ce o decizie judecătorească de anul trecut a permis companiilor amendate de Comisia Europeană să pretindă dobânzi pentru sumele reținute în urma investigațiilor antitrust care au fost desființate de instanțe. Situația creează un risc financiar masiv pentru autoritățile de reglementare dacă pierd la contestații, notează jurnaliștii străini.

Gigantul american a plătit în 2009 o amendă de peste un miliard de euro și a primit 1,2 miliarde de euro înapoi după ce a câștigat apelul din ianuarie, de anulare a amenzii, potrivit unui comunicat din aprilie.


Decizia curții precizează că executivul european trebuie să plătească dobânzi pentru suma reținută, la nivelul dobânzilor Băncii Centrale Europene din perioada vizată. Comisia nu a comentat cu privire la pretențiile Intel, precizând că ”își pregătește apărarea”.

Săptămâna trecută, producătorul american de cipuri Qualcomm a câștigat, la rândul său, lupta împotriva amenzii de 997 milioane de euro impusă de autoritățile antitrust ale UE în urmă cu patru ani.

În decizia CE din 2018, se arată că în perioada 2011 – 2016 Qualcomm a plătit miliarde de dolari companiei americane Apple pentru a utiliza doar cipurile sale pe toate iPhone-urile și iPad-urile, pentru a bloca firmele rivale, cum ar fi Intel Corp.

Amenda Qualcomm este una dintre cele câteva impuse de Vestager pentru practici anticoncurențiale unor firme ca Google (divizie a companiei americane Alphabet), bănci și producători de camioane. Sunt investigate și Apple, Amazon și Facebook.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: