sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 noiembrie, 2021

investigatie google

Gigantul Google și compania mamă, Alphabet, au pierdut procesul împotriva Comisiei Europene, astfel încât sunt obligate să plătească amenda de 2,42 miliarde de euro impusă de executivul european, conform unui comunicat al Tribunalului UE.

„Instanța respinge, în cea mai mare parte, acțiunea Google împotriva deciziei Comisiei și menține amenda impusă de Comisie”, precizează comunicatul Tribunalului UE.

Procesul are o miză importantă, întrucât s-a considerat că ar putea constitui un precedent în domeniu.


Compania a spus, miercuri, că s-a conformat deja cu decizia antitrust la nivelul UE.

„Această decizie se referă la un set specific de fapte și deși o vom analiza îndeaproape, am făcut modificări în 2017 pentru a ne conforma cu decizia Comisiei Europene”, a transmis compania într-un mail pentru Reuters.

Google nu a precizat dacă va face apel împotriva deciziei Tribunalului.

Comisia Europeană a amendat Google în urmă cu patru ani pentru că ar fi abuzat de poziția dominantă din piața de căutări online în 13 state membre UE. Google a favorizat propriul serviciu de comparare a cumpărăturilor în defavoarea competitorilor, a acuzat executivul comunitar.


Ținând cont de dominația Google pe Internet, motorul său de căutare este o sursă importantă de trafic pentru serviciile de comparare a cumpărăturilor.

Curtea a confirmat existența unui impact asupra pieței prin folosirea de către Google a algoritmilor de clasare ce au favorizat la afișare propriul serviciu de comparație de prețuri și au retrogradat celelalte companii.

Instanța a respins, de asemenea, orice „justificări obiective ale comportamentului Google”, mai menționează comunicatul.

Curtea a precizat însă că acest comportament anticoncurențial s-a manifestat doar pe piața serviciilor de cumpărături, nu pe piața generală de căutare, așa cum acuzase Bruxelles-ul.

Tribunalul explică păstrarea cuantumului amenzii arătând că a ținut cont de gravitatea faptei și de faptul că ea a fost rezultatul unei acțiuni săvârșite cu intenție, nu din neglijență.

Decizia Comisiei Europene de amendare a Google a fost luată după șapte ani de investigaţii efectuate după o serie de plângeri din partea unor companii concurente, cum este site-ul american pentru consumatori Yelp, TripAdvisor, site-ul britanic de comparare a produselor Foundem, News Corp şi grupul de lobby FairSearch.

”Strategia Google pentru serviciul de comparare a cumpărăturilor nu a fost de a atrage clienţii prin îmbunătăţirea produsului faţă de cele ale companiilor concurente. A negat altor companii şansa de a concura în funcţie de merite şi de a inova. Şi, cel mai important, a negat consumatorilor europeni dreptul de a-şi alege serviciile”, declara în 2017 Margrethe Vestager, fost comisar antitrust al UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: